用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2011年 - 2C班 請進 !
樓主: vani_chan
go

2011年 - 2C班 請進 ! [複製鏈接]

CL BOOK :  是上星期帶回的reader
PE堂       :   要帶拖鞋
V.ART     :   亞囝話帶2張A4紙, 每面印8張圖(只印單面, 共16幅圖) <-----請各位再cfm 0下

原帖由 大貓媽媽 於 11-9-25 19:29 發表
各位︰
我在女兒的自修簿中的英文欄發現
「BRING CL BOOK」,
究竟是GE?還是CE?還是那幾本上星期派回家的READER?
其次是,明天PE是否要帶拖鞋?
第三,VA的圖片要幾多幅,
她一時說兩張A4,每張4幅圖,但總數是16幅﹗
她又說是要PRINT出來 ...

Hihi queen.mouse,
你所問嘅數學題唔係我答o架 !

"Fat" 講解得好清楚, 我都明白啦! Thanks !

Vani

原帖由 queen.mouse 於 11-9-25 00:37 發表
Thank you vani!

剛剛上網試過, 囡囡都login 唔到呀 ! 應該係網頁出問題 !

Vani

原帖由 anthonyma 於 11-9-25 15:21 發表
[ 閱讀花園 ] 是在"我愛學語文"的網站嗎 ?
我login唔到呀 !

Hihi ,

囡囡話"CL Book" 是指在課室借的圖書"classroom book", 如果之前有借過書的同學需要交還!

另外V.Art 的圖片要print out, 2張A4 size 紙, 單面每張印4幅, 共8幅 !

其實我都想confirm吓 ! Thanks!  

Vani

原帖由 anthonyma 於 11-9-25 19:54 發表
CL BOOK :  是上星期帶回的reader
PE堂       :   要帶拖鞋
V.ART     :   亞囝話帶2張A4紙, 每面印8張圖(只印單面, 共16幅圖)  

謝謝大家幫忙﹗
另,閱讀花園網址如下︰

http://readinggarden.chinese.ephhk.com/index.php

回復 115# fat 的帖子

Fat,
Thaks!

大貓媽媽,
你link入唔到喎!
原帖由 大貓媽媽 於 11-9-25 22:23 發表
謝謝大家幫忙﹗
另,閱讀花園網址如下︰

http://readinggarden.chinese.ephhk.com/index.php

haha, Vani, 證明你樂於助人嘅形象好深入民心!

原帖由 vani_chan 於 11-9-25 21:36 發表
Hihi queen.mouse,
你所問嘅數學題唔係我答o架 !

"Fat" 講解得好清楚, 我都明白啦! Thanks !

Vani

Hihi Fat,

你太過獎啦 ! 其實我都是過來人 , 深深明白到在職家長(媽咪) 同時間要照顧家庭仔女, 亦要兼顧返工的工作量和壓力, 簡直是很身心疲勞的一回事!

正正現階段我是全職媽咪, 希望可以盡我小小能力, 跟大家一齊交流分享啦!

各位, 星期五晚家長日見 !

Vani

原帖由 fat 於 11-9-25 23:21 發表
haha, Vani, 證明你樂於助人嘅形象好深入民心!

唉 ! 今日第一次上游水堂, 真係有D擔心 !!

原帖由 vani_chan 於 11-9-26 10:23 發表
唉 ! 今日第一次上游水堂, 真係有D擔心 !!

今朝見天陰陰仲間中有微雨,本來都有少少擔心,而家出猛太陽,反而無咁擔心佢地涷親!

各位,
我們熱心的媽媽 Vani 因為在baby kingdom的登入系統出了問題,未能post任何東西上來, 她請大家見諒!

今日由我代勞!
26/9
1. 下day2(3/10)默詞(7)+課詞(8)+10個口字部生字
2. 默改簽
3.詞(7) 7詞
4. Dict tomorrow! Study :)
5. Supp. Ex (2)
6. 數工(1)
7. 作 .26
P.S. -簽及帶樂團手冊
       -簽通告 30
        -囡囡今天收到5本CL books

如有錯誤,敬請指正!
Sammy 媽媽

queen.mouse
咁你不如在YAHOO! 搜尋 「快樂閱讀花園」試試﹗

大貓媽媽,

我search到啦, 同學校一樣非常方便, Thank a lot!

原帖由 大貓媽媽 於 11-9-27 10:52 發表
queen.mouse︰
咁你不如在YAHOO! 搜尋 「快樂閱讀花園」試試﹗

尋曰我都登入baby kingdom唔到, 未能幫其他家長post有關自修簿內釘咗張參加"第23屈閱讀嘉年華"的資料, 老師叫小朋友參加故事劇場(小學組)比賽, 唔知大家知唔知到係吔嘢一回事呢?

我可以再次 log-in 啦 ! 特別要多謝Sammy媽媽的幫忙 !  

27/9 功課 :

中 : 作成8) P.18-19
      造句(一)簽改

英 : Smart P.10-15
       GW Ex.1 corr (sign)

數 : TSA P.8,9,14,15 + 對  
      作 P.27-28
      良 P.31 + 對

常 : 明帶一個文件夾 (老師會派回專題的封面)

普 : 唸(一)P.1,2,5 兩次

Vani

下星期中默

睇隔離班留言,下星期中文默書原來要自己準備十個以"口"做部首的中文字,到時就默番這十個字!

有沒有家長可以confirm這個說法?

回復 2# vani_chan 的帖子

我都係今天才log-in到呀!我個女今天寫的自修簿和芷晴的一樣,但我發現了一些奇怪的地方:

1. GW的worksheet上是有Parent's sign的位置的,不知是否老師寫漏了,大家可能簽左會安全D。

2. TSA p.8-9,上次不是已做了嗎?

另外明天的視藝記得帶香港的建築物圖片,阿女話要對着圖片來畫,所以選一些簡單易畫的會較好。

最後想問問大家,常識專題有關節日的起源和圖片等資料,是明天帶回校還是第四週(參指引)才帶呢?

回復 2# magtam0520 的帖子

囡囡話下堂默書老師請各同學每人預備10個有"口"字部的生字,要自己記得及識寫,但不肯定是否只背默自己所預備的10個生字!

gracemummum,

有關常識專題節日的起源和圖片等資料,應該係第四週即(3/10-Day 2)放在文件夾內帶回校即可
原帖由 gracemummum 於 11-9-27 18:42 發表
我都係今天才log-in到呀!我個女今天寫的自修簿和芷晴的一樣,但我發現了一些奇怪的地方:

1. GW的worksheet上是有Parent's sign的位置的,不知是否老師寫漏了,大家可能簽左會安全D。

2. TSA p.8-9,上次不是已做了嗎?

另外 ...
‹ 上一主題|下一主題