用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 金巴倫迦南,n班有冇人收到信?
樓主: Bear999
go

金巴倫迦南,n班有冇人收到信? [複製鏈接]

原帖由 Lovely_Babybaby 於 11-11-23 10:56 發表
返PG 係要9月報名時已經返夠6個月先可以優先免IN 咋,佢地14個月先可以報名,
即係今年3月開始番PG 先有優先.

我IN 窩打老道果間,聽BRIEFING 時
校長好強調係唔保証N1升K1架,
不過後來有家長話問左如果全日班就保証有 ...

講開佢地個PG...
我好唔明佢地要小朋友14個月先可以報名...
咁即係我個小朋友要係大仔/大女...?
咁對好多小朋友都唔公平...
生仔生女係好自然既事黎架嗎...
唔通我第時要再生仔生女我要夾定個時間黎懷孕咩...
如果係咁...我諗家下唔止小朋友讀書辛苦,
做人父母都好難...
咩都要諗一爛餐!

原帖由 lily_liu817 於 11-11-23 10:57 發表
我收到信喇!!取錄左呀~~

但我有d 問題想問~學費幾多ga!!上網搵極都搵唔到~

早排打左去問學費...

N班半日班 $3040
K1班半日班 $2700

回復 119# cat8141210 的帖子

係呀, 我而家冇offer o係手o既, 我又睇得好淡, 之前in 啟c 同 +南 其實係因為佢地in得比較早, 我當比阿女同自己熱下身, 試下個反應。阿女兩間o既表現都幾好, 所以我覺得如果佢keep 到表現o係心儀o既學校應該都會有offer, 所以我唔心急留位, 唔想o徙錢同霸住人地個位。

你而家係咪已經有offer, 有就唔駛再in 咁多啦, 重點出擊, in得太多你唔驚小朋友怕左 ?!

sc 收生比較多, 而英文係出名好, 我覺得都應該一試。我自己都會試試。

原帖由 shevachevy 於 11-11-23 11:05 發表
LH 係learning habitat, 學之園呀
1月先deadline咖, 呢間都算係我心中o既"李小華 to 沈佳宜"級咖

學之園!!
我本來都想報架~~
但係我老公唔比我報呀...
因為佢話咁多野填...
佢嫌人地多野問喎...=.=

學之園你打算報邊間?
難唔難考架?
我見佢地校服好靚架...

最可惜我一直都說服唔到我老公學之園有乜野好...
因為我跟本唔知...
我都知1月先DEADLINE呀...
FORM我都填左一大半...
唉...如果知道佢地有乜好就好啦...
最少我可以同我老公講下呀...

原帖由 shevachevy 於 11-11-23 11:10 發表
其實我果日有dd 遲到o既, 阿女唔係好回到神已經開始, 但佢表現ok咖, 都有開口, 都做到晒, 又冇扭計。
個人認為, 一間收4百幾人o既幼稚園同一間收幾十人o既幼稚園收生標準一定唔一樣, 至於標準係咩, 校方自己有把尺,  ...

但係...我唔知有冇FEEL錯...
收到OFFER LETTER既媽媽...
好似都係有共通點...
"住私人樓+父母是但一個係專業人仕"...?

我個係細B,WAITING,所以應該唔係睇大細.
不過cat8141210 話睇禮儀我信架,
因為我個囝入到課室,無位,
跟住我地坐另一張枱等,其間我囝又坐唔定係咁走來走去,又想撕牆度D圖落黎,
到小朋友走晒有位,先到我地,
見老師都無乜心機IN,張枱又無放野,
咁我囝見到無野玩就想走,
跟住我拿拿聲想攞隔離枱積木引佢,
咁老師先話攞佢後面果D比佢玩.

叫我個仔砌LEGO,我仔未玩過,唔識'磡'入去,
跟住佢好似發現新大陸咁,
問我平時比乜佢玩架,點解唔識砌?
轉過頭好快佢就比隻毛公仔佢同我地拜拜,
我仔最憎毛公仔,佢仲隊埋去,
我仔就一手撥開,所以我都知實唔收.

原帖由 shevachevy 於 11-11-23 11:10 發表
其實我果日有dd 遲到o既, 阿女唔係好回到神已經開始, 但佢表現ok咖, 都有開口, 都做到晒, 又冇扭計。
個人認為, 一間收4百幾人o既幼稚園同一間收幾十人o既幼稚園收生標準一定唔一樣, 至於標準係咩, 校方自己有把尺,  ...

我收到 AM offer 但係細仔喎 (今批 8 月bb 係最細),
果日 9 點幾 interview 我仔好似未訓醒咁, 冇扭計但
完全冇反應, 指令冇乜點做, 又冇 hi & byebye,
而我地只係 join 左佢地 pg 一個月, 應該唔關事,
唯一解釋可能係我老公大佬個女o係入面讀~

其實我已交左 zenith 留位費, 黎緊仲有幾間出名 in,
唔知仲 in 唔 in 好~

原帖由 shevachevy 於 11-11-23 11:19 發表
係呀, 我而家冇offer o係手o既, 我又睇得好淡, 之前in 啟c 同 +南 其實係因為佢地in得比較早, 我當比阿女同自己熱下身, 試下個反應。阿女兩間o既表現都幾好, 所以我覺得如果佢keep 到表現o係心儀o既學校應該都會有of ...

我有方方OFFER架啦...
都已經比埋留位費架啦...
頭先都講啦...
我家下大部分都WAITING LIST...
我打算家下投奔"方方"架啦~~
反而個心定晒...@@

講真...SC...
我個女呢個階段都未夠班去考啦~~
但係都想入想FORM去見識下~~
因為我比較期待K1~~

原帖由 Lovely_Babybaby 於 11-11-23 11:25 發表
我個係細B,WAITING,所以應該唔係睇大細.
不過cat8141210 話睇禮儀我信架,
因為我個囝入到課室,無位,
跟住我地坐另一張枱等,其間我囝又坐唔定係咁走來走去,又想撕牆度D圖落黎,
到小朋友走晒有位,先到我地,
見老師都無 ...

哇哈哈哈...SAME HERE啦~~
INTERVIEW果陣大約同你既情況差唔多...

你講開砌LEGO~~
好在我好LIKE買LEGO比我個女玩~~
因為我本身自己都好LIKE砌LEGO...
所以我朝朝返工之前都會同個女砌下LEGO先返工架~~

我老公仲成日好話我買LEGO比個女...!
好在我有買咋...
唔係INTERVIEW果陣佢都唔識玩...

但係...
老師咁問你"平時比咩佢玩架,點解唔識砌?"
呢個問題就好有問題...

LEGO盒上都寫明係1.5-5歲玩架...
有大部分仲要係2-5歲玩架囉!
咁你個仔唔識玩有乜咁出奇啫...

最後老師都係比個毛公仔我囡囡...
我囡囡又係揸唔實跌左落地...
我都心諗多數唔收!

是但啦...都PAST TENSE~~
繼續努力啦~~

回復 127# shokobb 的帖子

係呀, 我咪話+南係傾向收細b, 我o既分析係(唔知啱唔啱, 不喜勿插):
1. 佢收4百幾人, 佢o既名氣唔夠其他一線o既kinder;
2. 收大批學生, 如果到時好多交左留位o既no show, 佢行政上會出現好大問題;
3. 佢自己都知o係市面上大b 係受歡迎過細b (對此並無踩低細b o既意思, 係一個客觀事實, bb 咁細個, 差一個月, 兩個月真係可以差好遠);
4. 如果佢一味收晒大b到頭黎只會玩到自己, 所以我覺得佢應該係綜合左之前幾年o既經驗;
5. 首選: 中細b, 表現淡定(唔扭計), 聽話, 唔講野都冇問題, 文靜對於一間收生400o既學校可能先係上上之選。

回覆 121# cat8141210 的文章

都係架,向來大仔大女都係著數D.
好似我個係細B,都唔識講野,
我IN 一間,要考體能,行直線同捐車軚比老師睇.
我個仔好彩一歲就識行,但有D BB真係歲半都未識行架.

8月B就話趕到尾班車,有D 9,10月B,
FORM 都唔收添,要等第一批有位先安排IN,
又唔可以遲一年做大仔,咪仲蝕底.

如果你生第二胎,真係要留意番幾時做人先得喇,嘻嘻.

原帖由 shokobb 於 11-11-23 11:26 發表

我收到 AM offer 但係細仔喎 (今批 8 月bb 係最細),
果日 9 點幾 interview 我仔好似未訓醒咁, 冇扭計但
完全冇反應, 指令冇乜點做, 又冇 hi & byebye,
而我地只係 join 左佢地 pg 一個月, 應該唔關事,
唯一解釋可 ...

你老公個大佬個女係度讀已經係一大關鍵啦...
我覺得...
ZENITH收左你...
你又不妨去下其他幼稚園IN下喎...
咪當見識下囉~

回復 125# cat8141210 的帖子

我自己係專業人士同住私樓, 但都冇offer呀...haha...不過我自己就分析左+南o既收生tendency。

都有道理呀,所以我個雖然細B又報全日班,
但係坐唔定佢都費事IN 咁耐添,哈.

原帖由 shevachevy 於 11-11-23 11:37 發表
係呀, 我咪話+南係傾向收細b, 我o既分析係(唔知啱唔啱, 不喜勿插):
1. 佢收4百幾人, 佢o既名氣唔夠其他一線o既kinder;
2. 收大批學生, 如果到時好多交左留位o既no show, 佢行政上會出現好大問題;
3. 佢自己都知o係市 ...

回復 124# cat8141210 的帖子

lh 呢, 好多人睇法都唔同, 我自己就覺得佢ok, 原因: 收生唔算太多, 雙語出名好, 學校新但老師師資同耐心不錯, 同埋近我;
有d人又好唔likey 話佢係地方好細, 冇操場, 商場學校之類。
填表雖然係煩d, 但如果學校真係會count on呢d野, 我覺得佢辦學都有心思d, 起碼睇下家長理念係咪相同。

原帖由 shevachevy 於 11-11-23 11:37 發表

(2) 想知如果係咁既CASE...咁佢行政上會出現什麼問題?

(4) "佢一味收晒大b到頭黎只會玩到自己"係咩意思?有D唔明...

(5) "首選: 中細b, 表現淡定(唔扭計), 聽話, 唔講野都冇問題"....以上我個女都係咁...我個女都係冇佢地OFFER...我個女係7月B...= ="

你分析得又幾合理, 收左我仲1516緊,
因為我怕迦南英文唔夠好~

你地講果幾間未開始報/ in 我都有報~

回覆 129# cat8141210 的文章

所以我咪話唔識砌LEGO 個老師好似發現新大陸咁囉.
其實我個仔都有砌高,因為平時玩開果D係滑面,
無得砌實,所以佢只會砌高.
所以IN 完我對呢間幼兒園感覺麻麻,
變左3RD CHOICE.

我之前都想買LEGO 比佢玩,不過寫住OVER 3YR,所以無買到,我怕太細粒佢會放入口.
如果有1.5歲的,我都買比佢玩先.

大b通常都唔止一個offer, 交留位又唔代表真係會讀, 你話如果佢4百幾人有3百都唔讀, 你話係咪行政出現大問題喇。
咁呢個都係我o既估計o者, 真正原因冇人知咖, 佢都有咁多人apply, 可能原來係抽簽決定。哈哈
你都話你女都有offer啦, 咁之後咪當玩下, 見識下~

原帖由 cat8141210 於 11-11-23 11:44 發表

(2) 想知如果係咁既CASE...咁佢行政上會出現什麼問題?

(4) "佢一味收晒大b到頭黎只會玩到自己"係咩意思?有D唔明...

(5) "首選: 中細b, 表現淡定(唔扭計), 聽話, 唔講野都冇問題"....以上我個女都係咁...我個女 ...

原帖由 Lovely_Babybaby 於 11-11-23 11:37 發表
都係架,向來大仔大女都係著數D.
好似我個係細B,都唔識講野,
我IN 一間,要考體能,行直線同捐車軚比老師睇.
我個仔好彩一歲就識行,但有D BB真係歲半都未識行架.

8月B就話趕到尾班車,有D 9,10月B,
FORM 都唔收添,要等 ...

.............
哇...我真係想知邊間咁架勢要考體能...
家下我個女考幼稚園唔係考紀律部隊喎...
有冇搞錯呀大佬...行直線同捐車軚...
比我一定唔捐帶個女走人...

如果真係要計...
4-5月懷孕係最PERFECT...
一定係1月-2月出世既大仔大女...
連呢D都要PLAN...
我真係好快就痴線...
追多個已經好大壓力架啦...
仲要計黎計去...煩...
‹ 上一主題|下一主題