用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 Form 1 happy life, 召集靚c9
樓主: jazzmama
go

Form 1 happy life, 召集靚c9 [複製鏈接]

Hi mayc,

我仔文言文比較弱, 依家做緊本練習係:初中文言文閱讀能力步步升, 妳去商務睇下岩唔岩...

原帖由 mayc 於 10-5-5 09:11 發表
各位靚媽:
早晨!還有一個月便大考了,大家有沒有甚麼溫書大計?

阿仔這個星期開始放早,學校安排了一些考完A-Level的大哥哥同佢地溫習,(8-10人一組)阿囝只肯參加兩科,(星期一至五,每日一科)maths & I.H.,前 ...

各位靚媽:

阿仔這個星期開始放早,學校安排了一些考完A-Level的大哥哥同佢地溫習,(8-10人一組)阿囝只肯參加兩科,(星期一至五,每日一科)maths & I.H.,前 ...

mayc,
妳仔真聽話/勤力,肯參加兩科溫習班,我兩隻仔5肯呀!
大仔班上有5少同學參加溫習班,可能想考好成績揀科,精神可嘉!
妳仔上左溫習班後,記得同我講有冇用...

fions414:
Thank you!等我放工後去looklook!

JP:
唉!我地半推半迫,佢先肯就範的,數學佢話老師準備了一些練習比佢地做,唔識便可問哥哥,然後就對答案,錯了哥哥便解釋給他們聽,這樣都好,唔洗等佢"甘"得閒!

原帖由 fions414 於 10-5-5 12:02 發表
Hi mayc,

我仔文言文比較弱, 依家做緊本練習係:初中文言文閱讀能力步步升, 妳去商務睇下岩唔岩...

醒目開學勳章

各位靚媽:

學校有呢d 安排真係好 matthew 就要靠自己!剛測完無耐我都希望襯呢排少d功課就叫佢做下d 課外習作,唔好逼埋一大堆先黎消化 但時時都係拉牛上樹 佢時刻只係諗打機,激死
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

醒目開學勳章

各位靚媽:

重覆左添

我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

mayc

我考慮緊應否請一個中文老師幫 manson
因為佢中文

反而數學自第一次測驗瓜左之後
我係第 1次考試搵左個數學老師比 manson
manson 之後既數學大有進步
今次測驗係全班第 4名

所以, 我先有個想法請一個中文既老師黎
幫佢谷埋呢次既考試
叫佢自己溫
次次都話得啦....

激 c 人 :;pppp:

各位靚媽:

醒目開學勳章

原帖由 mansonwai 於 10-5-6 00:42 發表
mayc

因為佢中文

今次測驗係全班第 4名

所以, 我先有個想法請一 ...
manson 學校係中數定英數??中、英、數各搵一個補習都幾係野!邊到搵到d 全科?定話補全科其實都係補得頭黎補唔得腳

M&A Mom:
唔單止是 的問題,仲有教中文的老師都唔容易搵喎!

mansonwai:
那manson都是"儒子可教也"!
其實數學算是我仔成績最好的一科,(其他可想而知 )也是他班教得最勤力的科目,阿囝的成績其實我都收貨(比我以前讀書時好好多)但係男校個個d數都好"勁",相比之下,佢就.....,不過現在有哥哥同佢溫習,我當然可以飲得杯落啦!

原帖由 M&A Mom 於 10-5-6 01:02 發表
manson 學校係中數定英數??中、英、數各搵一個補習都幾係野!邊到搵到d 全科?定話補全科其實都係補得頭黎補唔得腳

原帖由 mansonwai 於 10-5-6 00:42 發表
mayc

因為佢中文

今次測驗係全班第 4名

所以, 我先有個想法請一個中文既老師
幫佢谷埋呢次既考試
叫佢自己溫
次次都話得啦....

激 c 人 :;pppp:

mandy,
咁妳快D去揾個好既中文補習老師,效果好就介紹比我地D仔女!

去到新高中試,中文卷深&通識5知點攪係最頭痛既!

好耐無上黎,見大家講中文,我仔仔雖然唔係好叻,係中中讀書,同你地小朋友剛相反,英文唔好,中文、中史等成績就好好,真係一頭一尾,我都頭痛緊佢到時全英點算,係咪中中學生,英文一定差呢?
平時我見佢好鍾意睇有睇金庸,同其他古文書(所謂古文,就係我都唔知佢講?既書,應該可能你文言文)英文書又唔見佢睇!

wwyee:
我想英中和中中的分別在於環境的不同,我囝學校早會,宣佈,甚至頑皮被老師罰作文等都會用英文,聽得多,講得多,自然會好d,不過我囝對I.S.和I.H.又多又難的英文生字也是好反感的,而且中一的英文主要仍是小學學過的,相對中文是較容易的,所以也比較差!
英文可以揀些有趣而且淺易的書給他看,讓他掌握英文的句子結構,文法就可能要補補,Keep住佢,始終英文都是重要的!

我想分享一吓阿囝的睇書經歷,我囝雖然英文不是好好,但也給我堅持的啟示!
阿囝的小學有向美國SCHOLASTIC訂書(由美國直接訂回港),比起在香港買平好多,我從二年級開始訂書給他看,上到5,6年級,他好似無"mud"進展,他仍是睇一些3,4年級的chapter book,佢d同學,朋友都進展到睇200幾頁的英文書,但他一看見這麼厚,就灑手拎頭,我都唔知點可以幫他"上去",雖然有些氣餒,但我想keep住佢有睇書,好過唔睇,所以我便唔睇其他人如何,我照訂一些淺而有趣的書給他看,終於上幾個月他同我講,媽咪唔好再訂那些又薄又淺的書給我看了,我便問他想看那些書,他也终於可以上一個level,看一些厚d的書,我那一刻雖然沒有表現得好開心,但其實心裡真是非常高興!現在我又要對付我那個只喜歡看中文書的細女,現在小三,想她可以開始睇chapter book!

所以我認為堅持是好重要的!

原帖由 wwyee 於 10-5-6 20:20 發表
好耐無上黎,見大家講中文,我仔仔雖然唔係好叻,係中中讀書,同你地小朋友剛相反,英文唔好,中文、中史等成績就好好,真係一頭一尾,我都頭痛緊佢到時全英點算,係咪中中學生,英文一定差呢?
平時我見佢好鍾意睇有睇金庸,同其他古文書( ...

M & A Mom

Manson 學校數學係英數呀 !

原帖由 M&A Mom 於 10-5-6 01:02 發表

JP

唉....估唔到
中文都要補....咩世界 !
激 c 人
原帖由 JP 於 10-5-6 12:11 發表

mandy,
咁妳快D去揾個好既中文補習老師,效果好就介紹比我地D仔女!

去到新高中試,中文卷深&通識5知點攪係最頭痛既!

JP:
妳大囝明年便進入新高中,有甚麼新動向,有什麼要注意,記住照顧照顧!

原帖由 mansonwai 於 10-5-12 01:01 發表
JP

唉....估唔到
中文都要補....咩世界 !
激 c 人

原帖由 mayc 於 10-5-12 08:26 發表
JP:
妳大囝明年便進入新高中,有甚麼新動向,有什麼要注意,記住照顧照顧!

mayc,

照顧緊喇!5月22日個家長Talk記得出席,有專家講新高中中文科考評要求!

welcome

原帖由 sosandyso 於 10-5-13 20:02 發表
今晚無意睇到你哋呢嗰 Topic, 超正! 我重未睇落去呀,要食飯啦,希望你們歡迎我加入,我小朋友今年才正式入 Form 1,多多指教育!

JP:
22/5我教會有聚會,我唔返得學校,況且我們才F.1連新高中中文的內容是什麼都唔知,就聽評分標準,好似遠D喎!我諗今年讀緊中四的家長會適合D!

hhma:
我朋友介紹我荃灣中國染廠有一間專補中學生英文的補習社好"正"喎!叫獎勵Award,你有無聽過?

sosandyso歡迎妳!
妳的小孩是boy or girl?
我那個是boy,讀九龍區某男校,請多多指教!

原帖由 JP 於 10-5-12 11:22 發表

mayc,

照顧緊喇!5月22日個家長Talk記得出席,有專家講新高中中文科考評要求!

無聽過呀....
有無話幾多樓呀?  等我今星期去睇睇

原帖由 mayc 於 10-5-17 12:00 發表
JP:
22/5我教會有聚會,我唔返得學校,況且我們才F.1連新高中中文的內容是什麼都唔知,就聽評分標準,好似遠D喎!我諗今年讀緊中四的家長會適合D!

hhma:
我朋友介紹我荃灣中國染廠有一間專補中學生英文的補習社好"正"喎 ...

hi 各位
首先同大家分享我的開心
我爸已出院啦
雖然未行到, 不過都可以自己餵食糊仔粥
真係感謝主
亦多謝各位弟兄姊妹們一直以來為我爸祈禱 & 給我的支持鼓勵:loveliness:

另外, 我仔2nd term 成績表都出埋
衰袋包見到pass 第一時間就話好野
無里大志

多3個week 又要面對考試啦
大家keep on 比心機啦
睇下暑假有無抽到時間出來gathering
你們要將一切的憂慮卸給神,
因為祂顧念你們
彼前 5:7
‹ 上一主題|下一主題