用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會油塘基顯小學 油塘基顯家長天地
樓主: hermanpapa
go

油塘基顯家長天地 [複製鏈接]

Re: 油塘基顯家長天地

又幾得意. 你囡囡好叻

JoannaLee 寫道:
Hi, anson1115

中文默書有105分是因為有時會創意默寫, 例如老師今次題目是公園, 每默寫一個關於公園的詞語便多1分, 我女兒試過取100+11分!

我想等學校旁的公屋蓋好,情況會有改善。

最討厭茶果嶺道D塵。
Xiao-K 寫道:
講來講去,如果可以請校方寫信給有關部門,要求把油塘地鐵平台伸延到我校就好啦!
以後我們只行通道,不用行地面,這樣就不怕沙塵啦……我會選擇自己接送咯…  

[quote]
kwok330 寫道:
但行人路被地盆同馬路夾住....又窄又大塵...好難行...
行下路地鐵過仲會快d添....但下路d細氣同塵....

hi hi 各位
剛剛問左架保姆車(不過呢架車已經full左)..但都問d資料啦..上車7:10...但係佢話有課外活動要遲走..就唔車..係咪所有私人保姆車,都唔接放學遲走呢?
(我會係雲漢街上車...大家近唔近呀..如果有好既保姆車記單聲喎...但係如果私人既遲走唔接..都好大機會選番搭校巴 )

kwok330 寫道:
浩朗媽....

我好努力 搵ga....傾過2個相熟的....都說時間撞到7彩...
我仲再搵緊。

同校車上車時間差不多,如果冇第二輪接,一旦參加課外活動找人接便頭痛。始終有利有弊!   
emonmama 寫道:
hi hi

剛剛問左架保姆車..上車7:10...但係佢話有課外活動要遲走..就唔車..係咪所有私人保姆車,都唔接放學遲走呢?[quote]

kwok330 寫道:
浩朗媽....

我好努力 搵ga....傾過2個相熟的....都說時間撞到7彩...
我仲再搵緊。

hermanpapa

學校有無規定小朋友要參加幾多樣課外活動..每星期有幾多日要留低遲放學呢?

冇規定幾多,好自由!但會建議學至少一樣體藝活動,不想死讀書掛。Herman仔早已是香兒團員,己算其中一樣課外活動,但他又喜歡打羽毛球,參加學校羽毛球培訓班,故共參加兩體藝活動,一星期有至少6小時課外活動,所以他成績普通。但英文班、指心算等這些學科是不計算。

有時間去公共圖書館替小朋友辦借書証和參加閱讀計劃,全校學生都要的,學校很重視閱讀課外書。

一星期有6小時課外活動,咁咪日日都會遲放學囉..真係幾充實喎.....上過基顯個校網睇過..真係有好多課外活動..相信到時我個囡一定好忙呀...佢坐唔定既..又鍾意玩喎..肯定樣樣都話想參加呀 ....另外...香兒團係玩d乜嘢架     我見學校有泳隊..咁有無游水堂呢..如果有去邊個泳池呀

Hello!

其實是否只選擇一兩樣上就ok? 因為太多又真係兼顧不來.

係呢, 圖書館油塘有無ga?

因為唔想太晏返屋企,所以我囡一樣課外活動都冇係學校參加,老師又沒有意見。 我覺得這點學校做得很好,唔似得有d學校硬性規定學生要參加課外活動.....

圖書館不在油塘,係鯉魚門碼頭的市政街市上面,細細的但很新很舒服,我地有時都去。

Xiao-K

圖書館係鯉魚門碼頭的市政街市上面?? 我從未去過 ... 最遠只去過14號巴士總站, 可以講下點去嗎? 巴士總站行去遠嗎??

Thank you!

有d學校真係硬性要參加課外活動架....如果報左名之後又full左..就會安排個學生參加另一樣活動..如果個小朋友唔鍾意果樣活動都真係幾慘

onon530 寫道:
Xiao-K

圖書館係鯉魚門碼頭的市政街市上面?? 我從未去過 ... 最遠只去過14號巴士總站, 可以講下點去嗎? 巴士總站行去遠嗎??

Thank you!

鯉魚門圖書館Click here  (14C 循環線)可在裕民坊上車->鯉魚門三家村下車

你住哪裏?爲何不去觀塘圖書館?

除了二四兩日打羽毛球會遲,其他指心算、香兒都安排在星期六(香兒是香港兒童合唱團的簡稱),故不會影嚮平時作息,星期日則去完教會便四處去看。
[quote]
一星期有6小時課外活動,咁咪日日都會遲放學囉..真係幾充實喎.....上過基顯個校網睇過..真係有好多課外活動..相信到時我個囡一定好忙呀...佢坐唔定既..又鍾意玩喎..肯定樣樣都話想參加呀 ....另外...香兒團係玩d乜

全部係自由報名參加,因為要繳費,不會強逼。留意學校有些網上練習提供,要家長陪小孩一齊做,請各位多花些時間。   
有d學校真係硬性要參加課外活動架....如果報左名之後又full左..就會安排個學生參加另一樣活動..如果個小朋友唔鍾意果樣活動都真係幾慘

觀塘的圖書館在瑞和街市政大樓。都好大,但好嘈。我地有時去中央或大會堂。
有空時會去深圳書城一天入貨...奧數、自然生物...好正。
Xiao-K 寫道:
[quote]
onon530 寫道:
Xiao-K

Thank you!

鯉魚門圖書館Click here  (14C 循環線)可在裕民坊上車->鯉魚門三家村下車

你住哪裏?爲何不去觀塘圖書館? [/quote]

Thanks Xiao-K

我住油塘ga! 所以睇下邊度最方便, 最近! 因為又唔熟悉附近一帶, 所以想問定. 講真其實...我都好少去圖書館...

Xiao-K 寫道:
[quote]
onon530 寫道:
Xiao-K

Thank you!

你住哪裏?爲何不去觀塘圖書館? [/quote]

hermanpapa

想問中央或大會堂...在那裡的??

Thanks!

[quote]
hermanpapa 寫道:
觀塘的圖書館在瑞和街市政大樓。都好大,但好嘈。我地有時去中央或大會堂。
有空時會去深圳書城一天入貨...奧數、自然生物...好正。[quote]

中央圖書館在銅鑼灣維園對面QC旁,大會堂當然係大會堂裏面。中央裡有玩具圖書館添...去成日都得。     
onon530 寫道:
hermanpapa

Thanks!

[quote]
有空時會去深圳書城一天入貨...奧數、自然生物...好正。[quote]

唔好咁啦!   咁我唔係讀書人...真係好少去麻. 玩具圖書館~我怕小朋友控制唔到自己, 好嘈呀?

中央圖書館在銅鑼灣維園對面QC旁,大會堂當然係大會堂裏面。中央裡有玩具圖書館添...去成日都得。      [quote]
onon530 寫道:
hermanpapa

Thanks!

[quote]
[/quote]
‹ 上一主題|下一主題