用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 分享蒙特梳利教學法part 2
樓主: Happy小米
go

分享蒙特梳利教學法part 2 [複製鏈接]

係呀!!係近迪欣湖入口嘅遊樂場 !
本來都想帶去東薈城個噴水池,但平日早上個噴水池無水噴

原文章由 llcathy2004 於 07-7-16 19:33 發表
hi kp,請問個噴水池係咪近迪欣湖入口嘅遊樂場?

janjet,
你可參考
http://homepage20.seed.net.tw/web@1/kid_education/main.htm

原文章由 janjet 於 07-7-16 18:25 發表
hello 各位

我終於有機會建立一個"蒙"區俾我個女la.因為我地搬及大裝呀

我對蒙氏家居(環境)所知不多,你地可否教 我呀?有冇book for reference?
d教具係未有特定模式擺放?
我淨係知會整個矮洗手 ...

thanks~~我得閒又去下先!
多口講句,去迪欣湖如果坐埋船仔,最好租一個鐘慢慢踩...我上次去諗住係咁二玩下啫,租半個鐘,點知要趕住半個鐘內踩番埋岸係好攰架.
原文章由 kp061078 於 07-7-16 21:29 發表

[ 本文章最後由 llcathy2004 於 07-7-16 21:38 編輯 ]

各位,

今個星期六大家有無興趣食 lunch聚一聚..
地點: 青衣城.
食完可以來我家坐下...但地方細可能迫小小.

嘩, 咁吸引呀!! 唔得tim...亞囡幼潛做評估呀。
你可能要學『清明河上圖』展覽咁, 安排分批入喎。

原文章由 kp061078 於 07-7-16 21:36 發表
各位,

在愛中成長,才懂愛別人!成長拾影成長短片

星期日都帶曦曦去咗,環境好好,又有韆鞦,又有噴水池,好好玩,多謝kp o既好介紹,不過真係勁晒同勁熱,建議5點後先去!

原文章由 kp061078 於 07-7-16 21:29 發表

亞囡最近兩三星期的發展二三事

1) 11/7 ,好記得,亞囡第一次親自接電話,同我『傾』左2分鐘。話說亞囡同賓賓姐姐&佢婆婆去完街,番到屋企賓賓姐姐&婆婆都行開左,我電話剛到,姐姐叫囡囡pick up the phone please,佢又真係picked up the phone,『喂,喂』我,我仲以為打錯!就係咁雞同鴨講左一輪,『媽,好,唔,bye 』咁,真係好好好好好好開心!

2) 成日自己拎開d大樽細樽,特別鍾意用小手指,亦好有力。

3) 開始玩『家家酒』,練倒水入杯仔,玩cheers乾杯。學大人好快,我地真的要小心!

4) 星期六上幼潛,發覺佢對同形狀的大小物品都ok認得,開心!但最近先開始較可掌握圓形同星形...

5) 最近兩星期,日日同佢度高度,我地同佢講,妳快d高d得唔得呀,佢竟自己用腳尖"gut"起,自己笑!莫非係空間敏感??

6) 今晚不斷練將d我唔要既紙由紙袋倒出,又一份一份放番入袋,又成個袋反轉倒出,再入過,玩左好耐,是空間敏感還是??

我而家成日唔知囡囡一d表現叫做係咩敏感期,會否同時有幾種呢?

今個星期三要出trip 了,即使只係三日,已經好唔捨得...

在愛中成長,才懂愛別人!成長拾影成長短片

cm93002,
係呀!! 真係好哂!! 我早上10:00去仲哂...不過太晏去好多蚊..小心!!
原文章由 cm93002 於 07-7-16 23:03 發表
星期日都帶曦曦去咗,環境好好,又有韆鞦,又有噴水池,好好玩,多謝kp o既好介紹,不過真係勁晒同勁熱,建議5點後先去!

我黎呀....

原文章由 kp061078 於 07-7-16 21:36 發表
各位,

好有興趣呀, 但阿囡今日打左一歲針唔知到時會唔會發燒, 我報住名先得麻.
各位,

今日去健康院做左個test, 姑娘話阿囡取物時手指公彎曲, 其實係幾個月前上幼潛時都留意過, 一路我都捉住佢多用大姆指, 究竟有乜方法可以訓練佢多用手指公.

取物時手指公彎曲<--其實即係點呢?@@唔係好明~

不過你話要train bb既姆指,可唔可以set一d"玩意"比佢係要佢用"手指公"黎郁架呢?e.g.我仔按lift制時會用姆指,同埋佢combi winnie the pooh個電話個2個轉轉位個仔都係用手指公黎"碌"的..估
佢仲碌得好爽好快:)你可以try下~

原文章由 甲由仔 於 07-7-17 01:31 發表
今日去健康院做左個test, 姑娘話阿囡取物時手指公彎曲, 其實係幾個月前上幼潛時都留意過, 一路我都捉住佢多用大姆指, 究竟有乜方法可以訓練佢多用手指公.
可惡呀!!憎死bk!!!!

幾點呀?我好想join你地~不過我同b要上堂:(((

各位,

可惡呀!!憎死bk!!!!

kp,

可惜我今个week要去macau探老公, 黎唔到tim.:cry:
進進豬, 06年1月6日,來到我們的懷抱 :-P

咁姑娘有無教你點做呀.

原文章由 甲由仔 於 07-7-17 01:31 發表

我今個星期六來唔到呵..可惜可惜!

各位,

kp,
請問我可唔可以join 你地lunch? 我其實好想睇下你屋企o既setting. 上次去你屋企拎教具我都唔敢問你, 因為夜怕打擾你地  

各位,

各位,

地點: 青衣城. 1:00pm
----------------------------------
janjet
甲由仔
Edgar媽

原文章由 Happy小米 於 07-7-16 00:29 發表
各位,

于BC見倒佢地用絨毛球做掃地. 見進進好鐘意, 就去文具店買了十幾个不同顏色的回來, 用兩个細"梢箕", 叫佢由將絨毛球, 一个一个, 由一个"梢箕"放去另一个, 可能絨 ...

Hi Hi Happy小米, Would you mind share some picture to us ar??? Many thanks

可以等我試吓,
請問大家係咪要upload左去一个web先?

原文章由 hello_mimi 於 07-7-17 13:14 發表

Hi Hi Happy小米, Would you mind share some picture to us ar??? Many thanks
進進豬, 06年1月6日,來到我們的懷抱 :-P
‹ 上一主題|下一主題