用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基灣小學 西灣河基灣家長請內進-Part 2
樓主: sandylaw
go

西灣河基灣家長請內進-Part 2 [複製鏈接]

醒目開學勳章

謝謝分享.

原文章由 ffhhmama 於 07-7-23 16:55 發表
個topic "中學學位分配(完)"

醒目開學勳章

sy123456,

PTA 每個學期都會有一次星期六下午、一次平日的上午/下午的茶敍,我嘗試下次在此 FORUM 提醒大家一起出席!

原文章由 sy123456 於 07-7-23 20:29 發表
吓!新基灣派中點解會比上年派得差咁多,是否學生成績差了呢?

來年的家教會不知可否安排多些時間在星期六下午開會,其實我都好想參加,不過,多數時間都是平日下午,我地上班一族加上住得遠邊有機會去呀!我成 ...

AndyRain
:idea: 你係咪睇左啦 想讀英中要加把勁

醒目開學勳章

Andyrain and ffhhmama,

真係加turbo tim ar!!!

原文章由 ffhhmama 於 07-7-24 17:25 發表
AndyRain

醒目開學勳章

ffhhmama

我睇左少少咋, 2 pages. 有好多版呀, 要慢慢睇,因為睇完都要消化下, 所以唔想一次睇太多住.

我想.....唔等於我可以.  都要睇呀大爺考成點先得架. 唉!!!!!!!!

原文章由 ffhhmama 於 07-7-24 17:25 發表
AndyRain

醒目開學勳章

xanthe

我真係已經好倦了!!!! 仲慘過以前自己讀書的時候.

原文章由 Xanthe 於 07-7-24 18:32 發表
Andyrain and ffhhmama,

真係加turbo tim ar!!!

AndyRain,
我睇左一半已經覺得好大壓力, 想係第一輪入到心儀學校間間都話要全級頭幾名 入唔到運氣漸左9成  亞仔今年五年級就到啦

醒目開學勳章

係呀!我睇左頭幾頁,睇黎要copy and paste先,cut 埋一齊睇好d!

原文章由 AndyRain 於 07-7-25 09:40 發表
ffhhmama

我睇左少少咋, 2 pages. 有好多版呀, 要慢慢睇,因為睇完都要消化下, 所以唔想一次睇太多住.

我想.....唔等於我可以.  都要睇呀大爺考成點先得架. 唉!!!!!!!!

我就唔睇住,因為小朋友仲細,你知啦!政府的制度成日變,幾年後又可能是另一樣,依架只關心那些中學好定唔好,到底比到你都可以知道要不要叩門,或者到時選唔選此學.

sy123456

我無記錯你個小朋友升二年級就唔駛咁心急比自己輕鬆吓先啦
我就比較緊張啲啦

醒目開學勳章

各位媽咪

請問你地自己或朋友有沒有同校小四的舊書出售呀??  我找了很久也找不到一半呀!! 若你們有的話, 煩請pm聯絡我. tks. (不過呢到都好似只有低年級的媽咪)

AndyRain
Check PM

醒目開學勳章

ffhhmama

Please check pm.  Many thanks.

原文章由 ffhhmama 於 07-8-7 16:46 發表
AndyRain
Check PM

醒目開學勳章

各位媽咪

想將最近的經歷與你們分享:

今年是我第一次買舊書俾亞仔, 在我買番來的舊書, 全部都仍然好新淨的(尤其是那些包左書的0, 所以當我收到d舊書時, 我有d guilty既感覺.  因為d舊書其實仍然好好的, 但以往我們無珍惜過, 走去買新書.  令到本舊書變成無晒價值(智識), 變為垃圾.  但當我從另一人手中買回來之後, 這本舊書又重新變回一件有價值的書本了.  那一個價值唔係錢, 而係, 佢又可以教識我地既小朋友一些智識了.  這個地球是因我們不斷地破壞環境而日漸變差的!!!!

另外一個發現是, 在bk內放售舊書的人都不知是從那一間學校, 區域的, 可說是社會的一個小縮影.   在我替亞仔找書的過程中, 實在很不容易.  因為大部份放售的書都不同基灣所用的書, 連聖經, 電腦書都跟人地不同呀!!!  

我有興趣知道是因為我們用的書程度較深(longman express就一定是), 還是程度較淺呢? 因我對書本的程度認識不深, 請問你們的意見如何呢??

AndyRain
(1) Check PM
(2) 我會將啲書送去宣明會

AndyRain
其實我都認同你所講, 以前我會將啲書送去宣明會但今年我會先留起比佢, 下過我真係好佩服你,見你不斷為小朋友找舊書唔浪費, 之前我都有lum 過, 但係見亞仔好多時都要係課本做功課唔想買舊書番o來擦,又有鉛筆/鉛子筆印會應響佢學習興趣唔很思考
出年我都5係學校買書, 自己出去買平啲

AndyRain
Please Check PM

醒目開學勳章

Hi, ffhhmama

你真好, 將d書送去宣明會.  係呢個過程裏面, 其實我都有為亞仔做心理輔導的, 唔想佢覺得自己用舊書會好差.  我解釋俾佢知, 俾d舊書佢睇, 其實d舊書只有d鉛筆寫過, 否則就與新書無異的, 我地唔應該浪費的.  佢自己見完d舊書, 佢都認同我既說法.

你亞仔成日係課本做功課嗎?? 小四開始係咁樣的嗎? 我唔係太覺亞仔係書本上做功課, 有時啦, 有d啦, 但係唔多.  所以見佢d書通常都只係圈詞語.  最花的是longman express, 因為真係較多深字, 數學都是不常在書做的.   常識書, 聖經書, 電腦書係完全無寫過野的呀!!!!

原文章由 ffhhmama 於 07-8-8 09:57 發表
AndyRain
其實我都認同你所講, 以前我會將啲書送去宣明會但今年我會先留起比佢, 下過我真係好佩服你,見你不斷為小朋友找舊書唔浪費, 之前我都有lum 過, 但係見亞仔好多時都要係課本做功課唔想買舊書番o來 ...

AndyRain,
由其係數學書, 好多都做係本書上面, 所以我都唔比你

醒目開學勳章

反而你個仔係書做得最多的是數學書呀???  

你做好準備亞仔升中d野未呀?? 有無mei要做呀??? 我知.........谷個仔d成績.....haha

原文章由 ffhhmama 於 07-8-8 10:23 發表
AndyRain,
由其係數學書, 好多都做係本書上面, 所以我都唔比你
‹ 上一主題|下一主題