用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 教你估計各區實際英中學位競爭數據
樓主: khmama
go

教你估計各區實際英中學位競爭數據 [複製鏈接]

請send 份試算表比我

Thanks
[email protected]
原文章由 khmama 於 08-5-6 21:02 發表

如果根據遊戲規則, 每區都會將考生平均分成三個組別. 如果報紙提供的考生數目沒有錯的話 (通常我自己會参巧小學概覽, 將網內所有小學應屆考生加總), 九龍城區升中人數是5696人, band 1生就是5696 / 3 = 1899人.

...

原文章由 2Rma 於 08-5-6 21:35 發表
Thanks

Send咗啦, 請check mailbox.

原文章由 2Rma 於 08-5-6 20:37 發表
又如果聖言(但男校)是Band 1 頭,我改放Band 1 中的順利天主教在第二位(但男女校),機會又點呢?

機會率係好難講, 觀塘區邊o的學校受歡迎我就唔係好清楚, 但有冇人試過放順利天主教係第二都抽到, 甚至第二志願有冇人抽到英中, 你倒可以問下有冇其他家長知道. 對你o既選擇更有幫助.

如果跨區又點"簡"呢?

原文章由 khmama 於 08-4-26 23:06 發表

正如我所講, 很多區的band 1生數少過英中學額, 根本上一定派到英中, 但係band 1家長太保守, 一早開始填band 2 同中中, 以致很多位流咗落band 2, 所以band 2生有機可乘. 如果家長再係咁填法, 九龍城區band 2生放間 ...

想請教你, 我兒在深水埗會派BAND 1, 但想自選跨區1/華仁(油尖旺) 及 2/ 林護 (葵青), 有几大机會呢?

唔該send 多次

仲收唔到,唔該send 多次
原文章由 khmama 於 08-5-6 23:35 發表

原文章由 wendylimb 於 08-5-7 09:51 發表

想請教你, 我兒在深水埗會派BAND 1, 但想自選跨區1/華仁(油尖旺) 及 2/ 林護 (葵青), 有几大机會呢?

華仁得兩個位, 未必有人敢好似你咁搏, 搏到咪OK囉, 機會有幾大就唔知. 我都有個朋友中西區網, 計過一定派到英中, 所以去搏跨區得五個位o既QC, 結果比佢搏到. 你只要肯承受風險帶來的後果, 就唔使問咁多啦.

原文章由 2Rma 於 08-5-7 19:23 發表
仲收唔到,唔該send 多次

原文章由 khmama 於 08-5-7 23:15 發表

小兒今年小五,都在睇定升中資料,很佩服你既分析,不論計算或分析是否完全正確?但很感謝你的一顆幫人的心,謝謝!

可否都send 試算表給我:[email protected]

是否基本上每年的數字都差不多?

原文章由 BB2WONG 於 08-5-8 11:13 發表

小兒今年小五,都在睇定升中資料,很佩服你既分析,不論計算或分析是否完全正確?但很感謝你的一顆幫人的心,謝謝!

可否都send 試算表給我:[email protected]

是否基本上每年的數字都差不多? ...

唔使客氣, 我都係順便o既啫. 下年升中人數會少九千幾人, 又聽聞中學每班減人數, 所以會同今年有出入, 你調整番試算表藍色部分就可以計到下年個數.

回覆 #1 khmama 的文章

可否都send 試算表給我

Email: [email protected]

原文章由 睿媽媽 於 08-5-8 23:21 發表
可否都send 試算表給我

Email: [email protected]

Sent already, please check mailbox.

please pm to me too

khmama,

小兒今年小五,都在睇定升中資料,謝謝你的分析,可否都pm試算表給我。

是否基本上每年的數字都差不多?

KevinIvan & JA93,

可否提供電郵地址?

khmama,
煩請電郵一份給我. 謝謝!

各區實際英中學位競爭數據

原文章由 khmama 於 08-4-26 00:30 發表
其實英中學位競爭比例, 並不是報紙所說, 以升中人數除以英中學額的. 以九龍城區為例. 升中人數是5696人, 英中學額是1686個(包括本區及他區).  但係, 遊戲規則是先派完band 1, 先至到band 2 同 band 3, band 2和band  ...

Thanks

原文章由 ricetaster 於 08-5-15 14:45 發表

Thanks

Send already, please check mailbox.

我又要 唔該你send份比我啦!

khmama,

麻煩妳send一份試算表給我, 謝謝

Send already, please check mailbox.
‹ 上一主題|下一主題