用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 HFCC家長分享區
樓主: kiwaiwong
go

HFCC家長分享區 [複製鏈接]

hi 各位,

你地知唔知聽日swimming gala 返幾點??

囡囡個社(協社)好似仲未通知!!

亞女話7點幾直接去九龍仔, 如果打雷就取消, 是戶外池 ?  佢地啦啦隊都未操好.  
原帖由 cox 於 08-9-24 10:24 發表
hi 各位,

你地知唔知聽日swimming gala 返幾點??

囡囡個社(協社)好似仲未通知!!

hi fatpanda, 有事請教, 我女也是學單簧管的(大概是gr 3), 而學校開的是初班, 老師就唔見意佢係學校學, 我都是正找尋地方學繼續學.  另外, 還需買單簧管(之前用的係學校樂團借用的), 可否見意牌子和型號呢 ? 學校用的是yamaha, 聽說buffet 較好.

原帖由 fatpanda 於 08-9-22 15:34 發表
[quote]原帖由 maomaochan 於 08-9-22 15:00 發表
Hi, maomaochan:

其實我只是從女兒口中知道有關學校的小量資料而已, 並不熟悉學校的操作.

據我所知, 學校 ...

唉, 慘喇. 呢排好忙, 女又大頭蝦, 昨天忘了買校褸, 點算好 .

原帖由 kiwaiwong 於 08-9-24 10:39 發表
亞女話7點幾直接去九龍仔, 如果打雷就取消, 是戶外池 ?  佢地啦啦隊都未操好.  

岩岩收到囡囡通知,
學校web-site (e-class入面) 出左啦啦隊announcement,

大家提提囡囡check 下!!!

原帖由 kiwaiwong 於 08-9-24 10:54 發表
唉, 慘喇. 呢排好忙, 女又大頭蝦, 昨天忘了買校褸, 點算好 .

你試下打電話去poscelin問下, 我上次打去問,
佢都係話得一日做咋, 過左就無得再做

Poscelin Co., Ltd : 2959 4888

Cox , Thanks for your info.  職員說昨天無帶回條都可以訂的.  最後說星期五去負責老師訂.
就呢件事, 都話亞女唔識應變 .
原帖由 cox 於 08-9-24 13:22 發表

你試下打電話去poscelin問下, 我上次打去問,
佢都係話得一日做咋, 過左就無得再做

Poscelin Co., Ltd : 2959 4888

原帖由 kiwaiwong 於 08-9-24 10:48 發表
hi fatpanda, 有事請教, 我女也是學單簧管的(大概是gr 3), 而學校開的是初班, 老師就唔見意佢係學校學, 我都是正找尋地方學繼續學.  另外, 還需買單簧管(之前用的係學校樂團借用的), 可否見意牌子和型號呢 ? 學校用 ...

我把手提pm給你, 謝謝!

`FaTPaNdA﹏

XD` XP` Xb`   -3-VV

好彩今日天氣幾好, swimming gala 順利完成, 亞女好enjoy,  重有獎添 ,  好開心喎.

請問有冇家長知學校羽毛球隊在那裏練習, 是否放學自行去 ?  

昨天女兒已開始了跟Badminton Club的姐姐打了第一場,  她們需要去出面的羽毛球場打 , 最初都有些擔心 , 女話大姐姐都好照顧佢地 form 1 仔. 都好放心.  重有參加了Art Club, 未有野做, 唔知做d 乜 .   你地女兒參加了那些活動 ?

許久沒有跟各位家長聯絡, 你們好嗎?

真可惜! 我女兒未能入選 Badminton Club, 目前只是參加 Library Club 一種活動, 每星期四放學後在圖書館當值一個小時.

`FaTPaNdA﹏

原帖由 kiwaiwong 於 08-10-4 13:22 發表
昨天女兒已開始了跟Badminton Club的姐姐打了第一場,  她們需要去出面的羽毛球場打 , 最初都有些擔心 , 女話大姐姐都好照顧佢地 form 1 仔. 都好放心.  重有參加了Art Club, 未有野做, 唔知做d 乜 .   你地女兒參加 ...

Hi kiwaiwong,

收到1E班的可靠情報, 原來你囡囡的歌聲十分動聽, 有機會想欣賞一下!!

Fatpanda

`FaTPaNdA﹏

Hi Fatpanda

我又上來八啦 : )

係呀!  Kiwaiwong 個女唱歌好好聽架!  下次你有機會欣賞記住叫埋我呀

你囡囡好嗎?  功課忙嗎?  我個囡好想做圖書館當值生架,返去話佢知等佢"羨慕" 下先......  大家保持聯絡吧!
原帖由 fatpanda 於 08-10-14 16:50 發表

收到1E班的可靠情報, 原來你囡囡的歌聲十分動聽, 有機會想欣賞一下!!

Fatpanda

Hi fatpanda, 肥肥c9, 你們過獎了. 她的確好喜歡唱歌 , 好就真係唔講得上.   現在入了choir. 另外跟fatpanda女兒一起入了樂團 (多謝你女兒昨日請佢食蛋糕仔呀 , 佢好肚餓呀.)
真係玩走最0力 .   你女有冇報西班牙語呀 ?

好耐無來啦!

小女都係入左Library club, 合唱團 和 樂天.

多多聯絡交流.

Hi 肥肥師奶,

歡迎你的到來! 日常功課也應付得來, 可能我囡沒有被選入羽毛球學會等課外活動, 所以時間就鬆動許多, 期望下次成功入選.

你囡囡的近況如何?  國際學校的施教方式跟傳統津校的是有很大分別嗎?  是小班形式授課嗎?   大多數是外國學生嗎? 反而是我有興趣想知道多些, 下次再說吧!

`FaTPaNdA﹏

很高興我囡跟你囡囡一起入了樂團, 日後逢星期二練習後他們可以結伴步行到地鐵站各自回家.

至於報讀西班牙語, 我女看來興趣不大, 如果是日文, 她就一定喜歡, 你女兒有興趣西班牙語嗎?

`FaTPaNdA﹏

原帖由 tudmay 於 08-10-17 17:27 發表
好耐無來啦!

小女都係入左Library club, 合唱團 和 樂天.

多多聯絡交流.

Hi tudmay,

我女之前都有報名參加"樂teen教室", 活動內容很豐富除了定期集會外, 又舉辦各類日營, 宿營, 聽到很吸引, 一定好好玩,  由於參加人數過多, 經抽籤後我女沒有入選, 真可惜, 你女兒在樂teen會一定很開心!

你囡做 Library 值班是哪一天?

fatpanda

`FaTPaNdA﹏

Hi 大家好,

囡囡都入左
choir & chinese speech & debate club

希望到時大家交流下.
‹ 上一主題|下一主題