用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 培正2008-2009小五家長請進
樓主: twobabymami
go

培正2008-2009小五家長請進 [複製鏈接]

這2parts無得温,真係好体實力,我囝平時不喜歡看英文書,所以都是弱。
我囝小四升小五暑假開始上紅藍,我覺得timing最適合,太早補會依賴。暑假習慣了模式又不至開學亂了陣脚...
原帖由 ivywong2301 於 09-7-14 23:57 發表

對呀,小五英文comprehension & guided writing 都很難,我囡由小四開始返紅藍。

原帖由 ivywong2301 於 09-7-14 15:21 發表
fatkk

阿囡入到100內,應是band 1,我上課室前在通告欄知她是進步生,個心都定啲。還有兩次呈分試,所以暑假都繼續補習,和返預備班,keep住狀態!

放心啦. 多等一年, 培中見啦. 到時我囝已是中三了.

原帖由 Ellensu 於 09-7-15 10:25 發表
去R & B 幫助大嗎? 小幾去會岩小朋友呢? 我女唔係Band 1生.
R&B一般啦,大班上堂未必可針對小朋友弱點,不過課題、Exercies、試卷都很貼近培正。

係咪大部分人都去R & B 呢?

原帖由 ivywong2301 於 09-7-15 15:41 發表
R&B一般啦,大班上堂未必可針對小朋友弱點,不過課題、Exercies、試卷都很貼近培正。

如屬Band 2, 真係要靠好不好彩, 大抽奬係咁。15x都入不到,但有兩個籃球隊員考超過28x, 都入到培中, 你話係咪好奇怪。

原帖由 ivywong2301 於 09-7-13 23:19 發表
我都聽聞有位17x入唔到,但有個24x入到,真好慘

咁佢地都幾好喎。

原帖由 saiyeest 於 09-7-15 17:23 發表
如屬Band 2, 真係要靠好不好彩, 大抽奬係咁。15x都入不到,但有兩個籃球隊員考超過28x, 都入到培中, 你話係咪好奇怪。
小蕎媽媽

回覆 146# 小蕎媽媽 的文章

今年培小攞咗九東學界籃球冠軍,重有兩個小六學生係傑出運動員,唔知冇關係?

其實呢個升中制度真係好差,考第100名的Band1生同考101名的 Band2生,玩法完全唔同。

原帖由 Ellensu 於 09-7-15 16:01 發表
係咪大部分人都去R & B 呢?

我囡那班連她大約五個返R&B!

原帖由 ac 於 09-7-15 18:17 發表
今年培小攞咗九東學界籃球冠軍,重有兩個小六學生係傑出運動員,唔知冇關係?

其實呢個升中制度真係好差,考第100名的Band1生同考101名的 Band2生,玩法完全唔同。 ...

所以最好有一技之長,仲要在 公開比賽中有獎,很多名校都喜歡收異能小朋友,即使成績一般。唉,我兩囡都冇異能 !

我囝唔好話異能,體藝都好弱---好彩今次分數都OK,唔會競拉低D分。
原帖由 ivywong2301 於 09-7-16 14:23 發表

所以最好有一技之長,仲要在 公開比賽中有獎,很多名校都喜歡收異能小朋友,即使成績一般。唉,我兩囡都冇異能 !

所以好佩服有d小朋友成績又好,體藝又叻。我囡d藝術細胞接近0,d作品好嚇人,呈分試肯定死梗。

Hi 各位家長,
你好!小囡今年就讀小四,但成績一般。真的很擔心她能否升上培中!現正想找補習老師給她(中、英、數或英、數科)。請問各位有否好的補習老師可介紹給我呢?謝謝!

My daughter will be promoted to P.5 in this September. I would like to make use of this summer vacation to help her to prepare the schoolwork in coming academic year. Please give me some suggestion. Thank you very much.

cacama,

補習可以睇下之前講 r&b 的討論。

joejeo

我買咗兩本小五補充練習比我囡做,每日一頁,都ok。重有要睇多d書。

我哋遲d開番個2009-10小五家長交流吓。

不要去上堂

我個女兒是小五升小六的學生,我的女兒告訴我,在紅藍補習,只是在談天說地和玩耍了,我話是不好去了。

哈!唔係吖?等我返去問吓呀仔先!
在R&B係咪返summer program 先至 free D 咋?

22222,
你是BK新member,唔知你女兒小五讀邊班?
在R&B邊個老師教呢?

原帖由 22222 於 09-8-6 11:58 發表
我個女兒是小五升小六的學生,我的女兒告訴我,在紅藍補習,只是在談天說地和玩耍了,我話是不好去了。

原帖由 fatkk 於 09-8-6 15:59 發表
哈!唔係吖?等我返去問吓呀仔先!
在R&B係咪返summer program 先至 free D 咋?

22222,
你是BK新member,唔知你女兒小五讀邊班?
在R&B邊個老師教呢?

我問阿囡 R&B學習情况,她說大 家都很靜做練習,但係break time & lunch time,玩棋和睇電視。

我開了"09-10小六" topic 啦!
請大家去果度報到啦!
‹ 上一主題|下一主題