用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培基小學 08培基小一交流站
樓主: KW
go

08培基小一交流站 [複製鏈接]

回覆 # 的文章

Sue,恩禧媽:

多謝你們的資料,我唸如果我要買多套替換,都要睇吓邊度有!
我囡囡係一誠班,你仔仔呢?

AL1

我仔係一信呀!
另我發現乙明村有間維多利亞校服公司,有無媽咪知會有培基校服嗎? 我都要買多件 PE 衫 (total 3 件),冬天d衫又無咁快乾,阿仔都多日子要著 A, B, D, F + Thurs。

原帖由 al1 於 08-10-22 17:50 發表
Sue,恩禧媽:

多謝你們的資料,我唸如果我要買多套替換,都要睇吓邊度有!
我囡囡係一誠班,你仔仔呢?

AL1

尋日我仔話俾我知學校d圖書有得網上續借, 仲show俾我睇:-x.

早知星期一無帶去還都可以晚上趕得切renew!!

妳仔仔好熟電腦呢家野喎! 我今晚先至教仔仔 the steps to login school intranet.

原帖由 KW 於 08-10-23 14:16 發表
尋日我仔話俾我知學校d圖書有得網上續借, 仲show俾我睇:-x.

唔係呀.
平日都唔俾他攪我部機,
9成9老師教過他他而家至講

原帖由 Sue^_^ 於 08-10-23 15:24 發表
妳仔仔好熟電腦呢家野喎! 我今晚先至教仔仔 the steps to login school intranet.

kw,

請問點樣續借, 因為我試過走入去, 個密碼唔得, 我只知道個login name係同內聯網一樣, 但個psswd又係咪一樣呢

原帖由 KW 於 08-10-23 14:16 發表

:-D

我又有問題呀 .....

1. 請問何處要用 '家長用戶' 來 login 架?

2. 我見 school web 有 '基本評估',it is for school itself or for parents as I am not able to login even I tried all the username & passwords.

3. 那本 Bookworm Reading Record, '分類' 那欄怎樣填? 看完20本後又話要 '完成一個閱讀報告', 是要怎樣做呀?

Thanks everyone!!

唉!個密碼我要問亞仔, 佢拿拿聲入左,佢先知.(好似login=password).可能老師俾過佢地入過好多次..你問下你仔...我今晚問完覆你..

原帖由 Brianmama 於 08-10-23 20:32 發表
kw,

請問點樣續借, 因為我試過走入去, 個密碼唔得, 我只知道個login name係同內聯網一樣, 但個psswd又係咪一樣呢

回覆 # 的文章

kw,

咁唔該先, 我問阿仔, 佢都懵醒醒, 物都唔知, 激死

sue,

我剩係知第三個條問題, 如果睇中文故事書, 係分類寫'中', 英文故事書就寫'英'字, 電子圖書就寫'電'字. 聽阿仔講, 做完一個閱讀報告, 就有一張貼紙奬勵. 仲有個閱讀報告, 我見阿仔只係答下書蟲既問題, 畫下畫, 就搞掂!

原帖由 Sue^_^ 於 08-10-23 21:46 發表
我又有問題呀 .....

1. 請問何處要用 '家長用戶' 來 login 架?

2. 我見 school web 有 '基本評估',it is for school itself or for parents as I am not able to login even I tried all the username & passwords. ...

我果個有時知又唔講,攪到我揾餐懵....

原帖由 Brianmama 於 08-10-24 09:20 發表
kw,

咁唔該先, 我問阿仔, 佢都懵醒醒, 物都唔知, 激死

'閱讀報告' 自已搵張紙做?  '書蟲既問題' 又從那裡來的?
死啦 .... 呢個阿媽咁懵 ..... 點解我咁多 '唔知' 架?

原帖由 Brianmama 於 08-10-24 09:30 發表
sue,

我剩係知第三個條問題, 如果睇中文故事書, 係分類寫'中', 英文故事書就寫'英'字, 電子圖書就寫'電'字. 聽阿仔講, 做完一個閱讀報告, 就有一張貼紙奬勵. 仲有個閱讀報告, 我見阿仔只係答下書蟲既問題, 畫下畫,  ...

我記得仲有"非"類, 非文學定セ我一下子唔記得...仲有"聖", 宗教類...
閱讀報告未做呀...是否在書虫內其中一頁做呢?

想問下知否金字塔d電子書是否常轉換? 亞仔看完有興趣果dla..
原帖由 Brianmama 於 08-10-24 09:30 發表
sue,

我剩係知第三個條問題, 如果睇中文故事書, 係分類寫'中', 英文故事書就寫'英'字, 電子圖書就寫'電'字. 聽阿仔講, 做完一個閱讀報告, 就有一張貼紙奬勵. 仲有個閱讀報告, 我見阿仔只係答下書蟲既問題, 畫下畫,  ...

我見阿仔係書蟲最後果幾頁做報告, 如果無理解錯誤, 應該睇完20本圖書, 就做一個閱讀報告, 但阿仔就唔理咁多, 已經做咗5個報告, 睇怕老師收番本報告時, 一定要阿仔擦哂, 再做過

係喎, 聽日問下老師先得, 佢地會好快就睇完心頭好喎

原帖由 KW 於 08-10-24 10:02 發表
我記得仲有"非"類, 非文學定セ我一下子唔記得...仲有"聖", 宗教類...
閱讀報告未做呀...是否在書虫內其中一頁做呢?

想問下知否金字塔d電子書是否常轉換? 亞仔看完有興趣果dla..
...

大家明天會否出席家教會?可考慮相認一下?

原帖由 KW 於 08-10-24 15:00 發表
大家明天會否出席家教會?可考慮相認一下?

唔好意思,我已跟隨大家指示,成功登入"校園特區",但現想請教吓點登入每日一篇:-
1/. 學校篇號:係咪s11XXXX, 唔要個"s"?
2/. 但什麼是用戶名稱?是否等於手冊的紙仔上所說的"學校內聯系統及圖書館系統用戶名稱"呢?
3/. 密碼係咪出生日期,即"日日月月年年"?

派了紙仔很多日,即使跟足紙仔資料去登入"學校內聯系統"都不成功,見到BK很多家長都ok咗,都不明問題在那裡。

每日一篇有另外寫明的每日一篇login & password. 而學校篇號係要删左個s.

學校內聯系統 是另有login, pwd 是出生日期 DDMMYYY
原帖由 piggirlmom 於 08-10-24 15:28 發表

唔好意思,我已跟隨大家指示,成功登入"校園特區",但現想請教吓點登入每日一篇:-
1/. 學校篇號:係咪s11XXXX, 唔要個"s"?
2/. 但什麼是用戶名稱?是否等於手冊的紙仔上所說的"學校內聯系統及圖書館系統用戶名稱"呢?
3/. 密碼 ...

原帖由 KW 於 08-10-24 15:33 發表
每日一篇有另外寫明的每日一篇login & password. 而學校篇號係要删左個s.

學校內聯系統 是另有login, pwd 是出生日期 DDMMYYY

搞笑的是,我個仔張紙所列的大部份網站,都個別列明用戶名稱和密碼,但每日一篇(即最後的一個)那一欄,寫了學校編號:s11xxxx, 但不見有用戶名稱,而"password:"之後,更是空白一遍,什麼資料都沒有,究竟係其他同學都係咁,定係做漏了某些同學.......

吓!咁唔怪得你入唔到!
每日一篇個login and password 有好多字母+no架

原帖由 piggirlmom 於 08-10-24 15:53 發表

搞笑的是,我個仔張紙所列的大部份網站,都個別列明用戶名稱和密碼,但每日一篇(即最後的一個)那一欄,寫了學校編號:s11xxxx, 但不見有用戶名稱,而"password:"之後,更是空白一遍,什麼資料都沒有,究竟係其他同學都係咁,定係做漏 ...

Library Login  = password

If you name is Chan Tai Man, then your login should be "tmchan". Password also "tmchan"

原帖由 KW 於 08-10-24 08:52 發表
唉!個密碼我要問亞仔, 佢拿拿聲入左,佢先知.(好似login=password).可能老師俾過佢地入過好多次..你問下你仔...我今晚問完覆你..

‹ 上一主題|下一主題