用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 兆強續版.PART-48
樓主: kt8001
go

兆強續版.PART-48 [複製鏈接]

我仔中文得65分咋
原帖由 kt8001 於 08-10-30 16:57 發表
各位我好開心呀, 我仔仔女女中文,英文測都好好呀, 我好開心想同你地分享(唔係灑命呀, 你地唔好唔會)我都係好開心架, 仔仔中文差幾分就100分,而女女佢英文就9x分..呀....唔知想講咩... 好開心到想希望佢地能繼 ...

你果班咁快派了中文, 我女只派了英文,應中文明天派, 我都好緊張, 明天下午開果. 到時話你知呀.好鬼緊張  你都唔好咁唔開心,因今次測試都係深了好多.我諗個個中文都係咁.   
原帖由 hoganmama 於 08-10-30 17:47 發表
我仔中文得65分咋

Hi chiemi1128,

Please check PM.

尋日睇左份卷, mm.... 話深唔深, 話淺唔淺lor, 加上無做重組句子, 咁無左大拿拿9分, 標點符號又唔小心錯扣左3分, 我無話亞仔ar, 只remind佢下次要先做其他, 閱讀理解留最後做lor

同埋下次我一定會同佢溫中文

英文test paper 90分, dictation 100分, 呢2個好滿意, 不過其實英文份卷好淺ar, 問黎問去都係果d questions, 如果再小心d, 會有96分

中文dictation 就得88分, 我同我仔講我唔接受, 因為一句句子裡面連續漏左3個字, 我話唔識就無辦法, 唯有下次努力, 但漏字仲要係連續漏就唔能夠, 佢初初都得得戚戚gar, 話老師無講果3個字wor 到我話呢份卷我唔會簽佢先死死氣話下次唔會wor
原帖由 kt8001 於 08-10-30 21:43 發表
你果班咁快派了中文, 我女只派了英文,應中文明天派, 我都好緊張, 明天下午開果. 到時話你知呀.好鬼緊張  你都唔好咁唔開心,因今次測試都係深了好多.我諗個個中文都係咁.   
...

原帖由 hoganmama 於 08-10-31 09:19 發表
尋日睇左份卷, mm.... 話深唔深, 話淺唔淺lor, 加上無做重組句子, 咁無左大拿拿9分, 標點符號又唔小心錯扣左3分, 我無話亞仔ar, 只remind佢下次要先做其他, 閱讀理解留最後做lor

同埋下次我一定會同佢溫中文:igiveu ...

我女中文默書都係漏字呀!佢話老師冇UP個D字喎!但我覺得係女唔小心囉!

同我仔一樣, 死撐
原帖由 lky2008 於 08-10-31 09:45 發表

我女中文默書都係漏字呀!佢話老師冇UP個D字喎!但我覺得係女唔小心囉!

原帖由 hoganmama 於 08-10-31 09:46 發表
同我仔一樣, 死撐  

咪係囉!我睇過老師係唔會讀漏個D字,因會唔通順。

hoganmama,

你地果班派得好怏喎, 我女昨天只派英(咩都未派), 而我仔只派了中英, 佢地取8x至9x分我都好開心了, 但我在佢地面前一定駡佢地,(我會講如你地有温過書一定唔止呢個分數) 咁佢地答:(我唔好攞100分呀, 因下次取唔到會好傷心咁話) 你話激死我.
原帖由 hoganmama 於 08-10-31 09:19 發表

同埋下次我一定會同佢溫中文:igiveu ...

唔知點解BK有丁噹聲CLICK入去 有冇人P.M.喎何解呢?

原帖由 kt8001 於 08-10-30 16:57 發表
各位我好開心呀, 我仔仔女女中文,英文測都好好呀, 我好開心想同你地分享(唔係灑命呀, 你地唔好唔會)我都係好開心架, 仔仔中文差幾分就100分,而女女佢英文就9x分..呀....唔知想講咩... 好開心到想希望佢地能繼 ...

嘩! 好勁呀! bbq 嗰日要你教吓路。

早呀,
我個女終於衰左數學果科. 居然拿得6x分. no eyes see.

=======================

Good Morning!!!

條西褲我比左亞仔帶返學校gar la

6x分又真係低左d, 唔緊要la, 下次努力

我仔仲爭常識未派ar, 佢都好緊張, 講左好多次想高分, 今朝返學時又講
原帖由 kt8001 於 08-11-1 10:31 發表
早呀,
我個女終於衰左數學果科. 居然拿得6x分. no eyes see.

唔好咁大壓力la, 岩岩先上小一, 都只係2個月時間, 仲有好多野要去適應, 我仔第一次test & exam d 成績都唔係好gar, 都係around 7x分, 但慢慢知道咩係test & exam 就好左dd lor, 你女都係gar, 比心機
原帖由 beywat496 於 08-11-3 09:07 發表
is_chim

我同c6無嘢夾, 好在有同一目標, 大家一齊谷個囡, 我負責中英普, c6 負責
數常, 假期時每人輪著補囡囡。
係好多人面前, 都以為我們囡囡好掂, 好樣好似好醒咁。
可惜, 天意弄人, 我個囡記性同資質勁差, 生 ...

原帖由 kt8001 於 08-11-1 10:31 發表
早呀,

我女仲衰,唔合格。

原帖由 lky2008 於 08-11-3 09:40 發表

我女仲衰,唔合格。

各位早,

今天看到你們的留言了 真的一模一樣 我發現原來大部份人都是衰數學 我看到份卷後真的好驚 之前的中和英都ok 之後真的有驚喜 我想真的有排操

另外, 我收到你哋的PM了 有hoganma is_chim  kitty  & sukiho  請問还有誰未給我mail呢? 我會在這幾天mail給你們  thx

======================================

cheim1128,

Please chekc your pm, 've have my e-mail.  Thank you.

原帖由 beywat496 於 08-11-3 10:39 發表
cheim1128,

Please chekc your pm, 've have my e-mail.  Thank you.

Beywat,

我收到了 thx 但我想問你的mail後面是否h.k 但如你所寫的hong kong

各位家長, 我都係過來人, 我囡今年3年班當佢一年班第一次測驗成績都唔好由其數學.....直情悽....再同佢傾下原來佢地唔明理解題....佢地以為自己解對其實係解錯左都唔知......比d時間佢地就ok架啦......大家加油啦......

原帖由 beywat496 於 08-11-3 09:07 發表
is_chim

我同c6無嘢夾, 好在有同一目標, 大家一齊谷個囡, 我負責中英普, c6 負責
數常, 假期時每人輪著補囡囡。
係好多人面前, 都以為我們囡囡好掂, 好樣好似好醒咁。
可惜, 天意弄人, 我個囡記性同資質勁差, 生 ...
‹ 上一主題|下一主題