用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 09年已獲取錄的IK1入黎交流
樓主: ylliu
go

09年已獲取錄的IK1入黎交流 [複製鏈接]

我不知係邊一組?? 好似白雲.... 她經常哭

好煩

佢最初一日番黎有訓過一陣..(番到黎已經6點...希望校車日後有改善)但之後都冇訓到lu..一番黎就食飯..然後玩..直到訓..

(btw,我個女不嬲都好夜訓...唔可以用佢作準..)

原帖由 chickenwing2006 於 09-9-14 04:46 發表
童童 ma,
係架 , 真係怕太早唔知點攪 ..... 一起身真係食飯架啦 !
仲有啱啱番左 2 個星期 , 而家都未習慣 ..... 10:00 起身 , 中間無得瞓晏覺直到 10:00 pm 先入房 !  我都怕佢唔多夠精神 , 你童童仲有無午睡呀 ??? ...
[http://www.snugglepie.com]

佢頭一兩日上校車時都好開心架,我"了"佢傾計佢都應我既,有冇打番學校問做咩事呀?

童童成日都提起你個女,話你女係佢同學呀~~

btw,家姐仔笑起上黎個樣好得意呀~

原帖由 jacy 於 09-9-14 11:51 發表
我不知係邊一組?? 好似白雲.... 她經常哭…

好煩
[http://www.snugglepie.com]

THank you so much.

老師說她不習慣, 又想睡, 又想ma ma ……

我個女成日都提起童童.

我個女話
童童好乖

原帖由 chickenwing2006 於 09-9-6 03:12 發表
我改番我囡囡 hebe 先

小朋友名字.....班別..............性別....................住係邊
Macro.........................M....................Tsuen Wan
Cicy..........F............. ...

Katrina 家遙 .......F...........M................石硤尾

我個女係IK1F,老師話english playgroup 唔洗報,因同平時上課個program一樣,而小戲院因佢太細都不迫適合,佢推介English 唱遊,東方舞 &西點.所以我報左.
其實我都唔知佢係邊組, 唔知佢同邊位同學仔熱!

原帖由 靚太太 於 09-9-14 22:09 發表
Hello!
我小朋友都係報左english, 小戲院同小鐵人呀!
多多指交呀!
我諗佢地一星期會有4日見面呀!你11:30上車你就好啦,我小朋友可能要10:50上車好早呀,希望最後唔洗咁早啦! 因為我試下如果小朋友辛苦唔開心我就cut ...

Hebe媽﹐

我都唔g你有報,不過我去到見到有你名,因為都好多人參加,要分兩間房上呀!一間無真人,睇直播,live meeting囉!

原帖由 chickenwing2006 於 09-9-13 12:38 發表
Macro媽,

phonics 交左 $$ 唔記得去呀:igiveup:

你呢 ????

我 g 你仔講白主任係咩啦, 呢 2 日 hebe 都勁講呀 :happy: :happy:  

你都報咗好多義工job喎!咁有咩想g到時問吓你!
另外,我同佢報咗english同drawing!
同你差唔多,都係11:30上車!試吓一期,睇吓仔仔適唔適應到!

原帖由 chickenwing2006 於 09-9-13 12:46 發表
marco ma,

報左呢度 :lover:

?ib_____DfsFJ1vDt

Aster媽,Katarina媽,hebe媽

係呢度搵到幾個同埋同學仔媽咪,好高興認識你哋,得閒可以係呢度談談小朋友情況!

原帖由 jacy 於 09-9-13 14:30 發表
hebe 媽媽, Macro媽,

Aster is also in IK1(F).

靚太太,

我個工人又係,叫佢講英文,同仔仔溝通用英文,佢又係咁講廣東話!所以我報咗4日english pg,等佢多啲聽英文,真係好過係屋企成日玩車,睇dvd!

我個仔比你小朋友大,佢3歲半,都係唔專心,由nursery開始,佢已經成日比老師話唔專心,都唔g有乜可以培養專注力!不過老師話小朋友專注力係好短時間,但當佢專注時間,學習好快!希望長時間係學校,會慢慢改善la!

原帖由 靚太太 於 09-9-15 00:01 發表
o下!係呀!
唔緊要啦,我只係想佢再聽多d英文,因為平時工人只係同佢講廣東話,叫佢講英文佢又借d依又講廣東話!比佢激死呀!
我小朋友仲係好細2.9yrs,陪左佢幾日上課我感覺佢仲好心散,專注力較為弱dd,:L 所以希望佢返學會聽 ...

曦hei 媽, 我個囡又係由nursery 開始比老c話唔專心, 佢又係2age 9month, 我都諗過比佢上個d 專注班的, 但又唔豬有無用, 我都知小朋友既專注力係唔耐架, 但我個囡. 佢係patpat 生針, 咁, 又坐唔定, 又唔專心, 哈哈, 女仔黎講佢真係............似monkey.....

原帖由 曦Hei媽 於 09-9-15 08:30 發表
靚太太,

我個工人又係,叫佢講英文,同仔仔溝通用英文,佢又係咁講廣東話!所以我報咗4日english pg,等佢多啲聽英文,真係好過係屋企成日玩車,睇dvd!

我個仔比你小朋友大,佢3歲半,都係唔專心,由nursery開始,佢已經成日比老師話唔專心 ...

哈哈~~阿靚~~~

係wow, 有無收到興趣班司機全叔既電話呀你, 佢話我地上車時間係11.10am 呀, wow. 好野, 遲多4個字. 哈, 你要佢地電話嗎, 打比我啦, 阿囡now 好返好多, 但係仲有咳咳囉. 但我睇今日都係又唔駛返學架啦, 順理成章比佢total: 休息左4日囉. sat sun mon tue. ....我聽日會比佢返學,但要佢帶mask囉. 係呀, 架校車好好好好x100 凍呀,次次落車都係手腳冰凍,  so 我諗我都要叫校車ee 幫佢著先得, 唔係頂唔字, 都唔知係咪係校車凍親, 唉......

其實唔知大家知唔知一班興趣班大約有幾多人呢, 因為我之前打過去校務處問過佢地話唔會多過15人, 一個teacher 跟, 我問係咪姐係如果30人兩個teacher呢, 佢話會control 最多15人wow~~唔知係咪每個班都係呢?

原帖由 靚太太 於 09-9-14 21:59 發表
衰鬼你講到我好瘀呀認錯人:oops: :oops: hehee...
希望basicjanny ma唔好介意啦,我真係好懵呀!:$ 因為兩個仔仔個樣都好似又好醒目好難怪認錯架;-) !

係呢chuchu ma你知道最後課外活動返學上車時間未呀??我無蘇生電話你 ...

chu chu,

不過,佢依家好咗啲,唔知係咪有玩體操,咁老師話佢初初成日走嚟走去,但係依家就肯聽,同埋做到指示!至於專注班,我無上過!專注talk都有去過,不過都係話利用玩具去訓練喎!你哋小朋友仲細,但我個仔成3歲半都係咁,真係俾佢激死!

原帖由 chuchu_ 於 09-9-15 08:54 發表
曦hei 媽, 我個囡又係由nursery 開始比老c話唔專心, 佢又係2age 9month, 我都諗過比佢上個d 專注班的, 但又唔豬有無用, 我都知小朋友既專注力係唔耐架, 但我個囡. 佢係patpat 生針, 咁, 又坐唔定, 又唔專心, 哈哈,  ...

唔記得講阿囡會工人睇囉, 我咪同你講剛請左個工人既, 同埋gramda 會睇住個細囡囉, so順便睇埋個工人. 我月尾就開始返返工啦, so 拿比嵐嵐去跟下個工人囉.但個工人同佢講英文. 佢成日中英夾住同佢講,叫佢講英文, 佢又講下中文,希望我返工前佢可以跟個工人啦

原帖由 靚太太 於 09-9-14 21:59 發表
衰鬼你講到我好瘀呀認錯人:oops: :oops: hehee...
希望basicjanny ma唔好介意啦,我真係好懵呀!:$ 因為兩個仔仔個樣都好似又好醒目好難怪認錯架;-) !

係呢chuchu ma你知道最後課外活動返學上車時間未呀??我無蘇生電話你 ...

你好呀.... 我都係 IK1F , 之前我都問左
MISS CHOY , 佢講精英小劇院好好玩
小朋友會好開心 Wor ..... 所以我揀左 !

另外 english playgroup 我都係試下, 唔鐘意再 cut lor .... 唔 g 係唔係一定要玩哂個上學期既呢 ???

原帖由 venuscmk 於 09-9-14 22:32 發表
我個女係IK1F,老師話english playgroup 唔洗報,因同平時上課個program一樣,而小戲院因佢太細都不迫適合,佢推介English 唱遊,東方舞 &西點.所以我報左.
其實我都唔知佢係邊組, 唔知佢同邊位同學仔熱!

...

個日真係完成無印象要去 , 係呢 .... 係唔係真係好有用 ??

呢間 school 都幾好, 成日都有好
多野比家長學 , 又普通話 , 又 phonics

唔錯唔錯

原帖由 曦Hei媽 於 09-9-15 08:14 發表
Hebe媽﹐

我都唔g你有報,不過我去到見到有你名,因為都好多人參加,要分兩間房上呀!一間無真人,睇直播,live meeting囉!

好呀 .... 到時我地多 d 上黎傾下啦 !

仲有我都有報 friday 番去幫 ballet 小朋友換衫, 唔 g 抽唔抽到呢 ??

原帖由 曦Hei媽 於 09-9-15 08:18 發表
你都報咗好多義工job喎!咁有咩想g到時問吓你!
另外,我同佢報咗english同drawing!
同你差唔多,都係11:30上車!試吓一期,睇吓仔仔適唔適應到!

...

‹ 上一主題|下一主題