用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 新加坡升學
樓主: coni
go

新加坡升學 [複製鏈接]

原帖由 rabbitpiggy 於 09-10-21 14:47 發表
Please pm me information

hi hi, already pm info to u. pls check

coni

原帖由 coni 於 09-10-23 22:02 發表

hi hi, already pm info to u. pls check

coni

Hi coni

想問吓新加坡升學資料,可否pm我嗎?

原帖由 唐老鴨kk 於 09-11-3 20:34 發表

Hi coni

hello, already pm to u. pls check

coni

Hi coni

原帖由 janetmo 於 09-11-10 15:38 發表
Hi coni

巳經pm了, 請查看
coni

原帖由 coni 於 08-11-20 01:12 發表
我仔仔今年16歲, 在新加坡讀書巳經7年了
陪了他2年後我回了港, 離開前找了一家私人辦的宿舍照顧他直至現在, 由於覺得宿舍真的辦得很好, 監護人很盡責, 有愛心, 而且會講廣東話 ^^  她們不單照顧了小朋友的起居學業,  ...

點解要去新加坡嘟讀書 ?? 同系hk讀有何分別?? 同英美澳加等地又有何分別?? 認受性又如何?? 請指教.

Hi coni

原帖由 AS-Ma-Ma 於 09-11-30 23:07 發表

點解要去新加坡嘟讀書 ?? 同系hk讀有何分別?? 同英美澳加等地又有何分別?? 認受性又如何?? 請指教.

hello AS-ma-ma,
我送仔仔去新加坡讀書祇因為距離香港近, 費用比歐美平宜, 治安好, 讀書風氣好, 而且有中文讀.. 這很符合我的要求...
至於"點解要去新加坡讀書"?, 我想每個人的原因都不同吧
去每個國家讀書都有差別, 要去那兒還是留在香港, 視乎家長和小朋友的個別情況而決定..
新加坡是考GCE-O level 和 A level的..
不好意思, 我不是agent所以不能詳細分析解答你的問題, 或者你可以去那些專辦升學的agent那裏查詢一下..
coni

原帖由 qtt 於 09-12-2 13:11 發表
Hi coni

hello, 巳經pm你了.

原帖由 coni 於 09-12-2 21:23 發表

hello AS-ma-ma,
我送仔仔去新加坡讀書祇因為距離香港近, 費用比歐美平宜, 治安好, 讀書風氣好, 而且有中文讀.. 這很符合我的要求...
至於"點解要去新加坡讀書"?, 我想每個人的原因都不同吧
去每個國家讀書都有差 ...

Hello Coni,
我仔今年中一, 他一向成績唔好, 其實他本身不是太差, 只是一個懶字已足以至命.我自己又無咁多錢供佢去外國讀, 响hk一定無U讀, 須則有好多其他嘢可讀, 但人人都知讀黎都喺hea 時間, 所以都有唸新加坡, 但身邊又無朋友去過新加坡讀書, 所以好想你以過來人話我聽, Agent 有時好hardsell. 如你不界意, 可pm你的聯絡, 等我可以同你詳談. Thanks

原帖由 AS-Ma-Ma 於 09-12-3 21:44 發表

Hello Coni,
我仔今年中一, 他一向成績唔好, 其實他本身不是太差, 只是一個懶字已足以至命.我自己又無咁多錢供佢去外國讀, 响hk一定無U讀, 須則有好多其他嘢可讀, 但人人都知讀黎都喺hea 時間, 所以都有唸新加坡,  ...

老實說新加坡的競爭比香港大, 連預科也要考12分以下(計6科: A1A2B3B4), 所以考大學就更難..
要省錢當然就要念政府學校, 要hea的話也可以找私校...
新加坡的好處是治安和風氣比較好, 小朋友不會太易學壞, 要不要送小朋友過去你好好考慮吧

Hi coni

原帖由 jessicayoko 於 10-2-2 06:47 發表
我想要宿舍同你仔仔學校地址電話....
另外我想問宿舍只收9歲以上學生,咁9歲以下
可以點安排?你剛同仔仔過去時係咪租地方住,
之後先安排佢入住宿舍?...咁請問果邊租金大約
幾錢?..謝謝 ...

hello, 宿舍的資料巳經pm給你, 我兒子現在讀的是南洋理工 http://www.nyp.edu.sg/ ,
教育部網址http://app.sis.moe.gov.sg/schinfo/index.asp 可以找到全新加坡的政府中小學詳細資料.

基本上我兒子住的宿舍不收年紀太少的學生, 但有兄姐一起的會例外.

對, 之前我是租地方住, 回港時才找宿舍的. 租金方面你可以在網上找找新加坡的地產agent看看, 不同地區和質素有很大差別.

coni

我都想知道新加坡升学嘅資料, 可否email給我..
[email protected]

原帖由 junjunyungyung 於 10-2-6 23:10 發表
我都想知道新加坡升学嘅資料, 可否email給我..

hello, 巳經email給你了.
coni

Hi coni

pls send新加坡升学嘅資料, 可否pm給我
thx!!

Please PM or email me details at [email protected]  

My girl aged 12, P.6 and son aged 11, P.5. anything suitable?

Any summer school or language sch during summer?

Thx

回覆 1# coni 的文章

Can you tell me which primary school is good in Singapore? I want to know more as I want to send my daughter to Singapore to study.
Million thanks.
My email is [email protected]

以上幾位, 巳經pm/email你們
coni

原帖由 DYPT 於 10-2-19 13:08 發表
Can you tell me which primary school is good in Singapore? I want to know more as I want to send my daughter to Singapore to study.
Million thanks.

some more info about Primary school for yr ref.
This is the 2009 results of PSLE (Primary school levaing exam)
http://www.moe.gov.sg/media/press/files/2009/11/infosheet-psle-2009.pdf
‹ 上一主題|下一主題