用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港大同學會小學家長 (2) 26/11/2008-30/08/2009 ...
樓主: iwff
go

港大同學會小學家長 (2) 26/11/2008-30/08/2009 [複製鏈接]

Kookoo,

係呀, 學校的file有問題開不到。春節文化日放1點鐘, 學生可以著新年服回校, 回條是問家長會否回校做義工, 感受同學生玩的樂趣, 我放不到假, 所以去不到, 雖然都想去。

你會去嗎?

iwff

原帖由 KooKoo 於 09-1-16 09:17 發表

iwff, 原來係咁, 我昨晚都有同佢提過, 話下星期二要交燈籠, 但佢嘅反應係唔知發生乜野事咁, 睇怕佢今日都好多野攞返黎law, 係呢, 你有冇睇關於春節文化日嘅通告呀? 我昨晚返屋企都係開唔到個啲通告睇, 睇怕係學校 ...

原帖由 iwff 於 09-1-16 11:04 發表
Kookoo,

係呀, 學校的file有問題開不到。春節文化日放1點鐘, 學生可以著新年服回校, 回條是問家長會否回校做義工, 感受同學生玩的樂趣, 我放不到假, 所以去不到, 雖然都想去。

你會去嗎?

iwff

...

iwff, 唔該晒你呀, 可以著新年服呀, 我要同佢買先得啦, 義工...頭先yipyip都有call 我再問, 但唔敢再攞全日, 因29 & 30號都有攞假, 費時畀人話我兩個星期五都走左去, 我公司有啲野係要逢星期五搞掂(激c), 而家只攞半日去接佢放學, 我仔都想我去, 希望下年唔會碰正星期五搞, 咁我就可以去喇 ~

Kookoo,

唔緊要啦, 仲有好幾年可以去做義工的, 可以去接放學都好開心的了。

我擔心緊下星期要帶回盆"水仙頭"返學校, 返學我就可以幫阿仔拎, 放學要拎回家坐校車, 小朋友拎會唔會有難度呢

iwff

原帖由 KooKoo 於 09-1-16 11:49 發表

iwff, 唔該晒你呀, 可以著新年服呀, 我要同佢買先得啦, 義工...頭先yipyip都有call 我再問, 但唔敢再攞全日, 因29 & 30號都有攞假, 費時畀人話我兩個星期五都走左去, 我公司有啲野係要逢星期五搞掂(激c), 而家只攞 ...

原帖由 iwff 於 09-1-16 11:58 發表
Kookoo,

唔緊要啦, 仲有好幾年可以去做義工的, 可以去接放學都好開心的了。

我擔心緊下星期要帶回盆"水仙頭"返學校, 返學我就可以幫阿仔拎, 放學要拎回家坐校車, 小朋友拎會唔會有難度呢

iwff

...

水仙呢個問題, 我都好抓頭, 都唔知佢地點拎來拎去, 如果係擺到星期五先拎走, 咁就易辦, 如即日拎走, 可能拎到返去都殘晒, 我仲諗個朝成架校車, 個個小朋友都拎盆水仙, 唔知個司機會唔會開慢啲就下啲小朋友和水仙呢

唔知佢地今朝拎盆水仙返到學校有冇爛到呢

Kookoo,

我今早見到好多學生的水仙長得好大棵呀, 我地個棵就相比下細了, 星期五又要拎返回來, 希望阿仔小心愛惜盆水仙啦。

你有冇參加那個sportACT 獎勵計劃呀? 我仔仔話一定要參加喎, 雖然已報名, 但我都擔心阿仔有冇時間每日做運動, 運動真的有益身心, 但每晚回家做下功課, 睇下書就夠鐘要訓覺了, 所以唯有星期六及日做返多d時間啦。

iwff

原帖由 KooKoo 於 09-1-21 14:08 發表
唔知佢地今朝拎盆水仙返到學校有冇爛到呢

原帖由 iwff 於 09-1-21 16:37 發表
Kookoo,

我今早見到好多學生的水仙長得好大棵呀, 我地個棵就相比下細了, 星期五又要拎返回來, 希望阿仔小心愛惜盆水仙啦。

你有冇參加那個sportACT 獎勵計劃呀? 我仔仔話一定要參加喎, 雖然已報名, 但我都擔心阿仔 ...

iwff, 我仔都有參加, 佢平日都冇運動, 只係星期六(學打籃球)和日(打網球), 係得呢兩個運動咋

Kookoo,

你知唔知道個sportACT 獎勵計劃是否已係19號開始了啦。本記錄冊又比了學校, 要自己登記時間呀

iwff

原帖由 KooKoo 於 09-1-21 16:55 發表

iwff, 我仔都有參加, 佢平日都冇運動, 只係星期六(學打籃球)和日(打網球), 係得呢兩個運動咋

原帖由 iwff 於 09-1-22 13:08 發表
Kookoo,

你知唔知道個sportACT 獎勵計劃是否已係19號開始了啦。本記錄冊又比了學校, 要自己登記時間呀

iwff

iwff, 本記錄冊昨日已派返黎啦, 同埋有冇攞番盆水仙花返黎呀, 我仔昨日都攞埋返黎, 仲有假期功課, 另, 你有冇聽你仔講過, 話明天要預備啲小禮物用係遊戲攤位度呀?

Kookoo,

我仔仔仲未派返本記錄冊喎, 亦都冇攞返盆水仙回來, 應該星期五先拎走喎, 點解你仔仔咁快即日就要拎回來既??

至於明天的攤位遊戲都冇通知要預備小禮物喎, 可能每班的安排都唔同了。

iwff

原帖由 KooKoo 於 09-1-22 13:30 發表

iwff, 本記錄冊昨日已派返黎啦, 同埋有冇攞番盆水仙花返黎呀, 我仔昨日都攞埋返黎, 仲有假期功課, 另, 你有冇聽你仔講過, 話明天要預備啲小禮物用係遊戲攤位度呀? ...

原帖由 iwff 於 09-1-22 15:01 發表
Kookoo,

我仔仔仲未派返本記錄冊喎, 亦都冇攞返盆水仙回來, 應該星期五先拎走喎, 點解你仔仔咁快即日就要拎回來既??

至於明天的攤位遊戲都冇通知要預備小禮物喎, 可能每班的安排都唔同了。

i ...

iwff, 原來昨日攞水仙花返去係分享和交流, 同埋每班揀3盆最靚嘅留係學校至星期五, 我仔昨日拎到返去嘅時候, 有兩棵細嘅..彎晒腰(luen晒) (昨早仲係直8喇架), 所以就即日攞返黎, 昨晚即刻加番水, 搵啲波子頂住, 好彩今朝直番 , 唔係真晒我心機, 我咁大個人都係第一次自己整水仙架 , 小禮物我都好奇怪, 睇番內聯網個e-mail, 都只係通知話係校方提供小禮品畀各攤位, 所以唔知點解佢會話要帶, 今晚接佢時再問清楚

Kookoo,

我仔仔盆水仙頭都唔係長得太好的, 希望回來時唔好變形啦。明天可以著新年服呀, 不過我都係同佢著件新年外套(即係有藍色, 金色個種新年衫呢), 唔會好似幼稚園時扮到成個拜年look 咁。

阿仔最近成日話每天都想著運動鞋回校, 我冇理佢, 等對黑鞋殘左先算啦。

iwff

原帖由 KooKoo 於 09-1-22 15:29 發表

iwff, 原來昨日攞水仙花返去係分享和交流, 同埋每班揀3盆最靚嘅留係學校至星期五, 我仔昨日拎到返去嘅時候, 有兩棵細嘅..彎晒腰(luen晒) (昨早仲係直8喇架), 所以就即日攞返黎, 昨晚即刻加番水, 搵啲波子 ...

原帖由 iwff 於 09-1-22 15:56 發表
Kookoo,

我仔仔盆水仙頭都唔係長得太好的, 希望回來時唔好變形啦。明天可以著新年服呀, 不過我都係同佢著件新年外套(即係有藍色, 金色個種新年衫呢), 唔會好似幼稚園時扮到成個拜年look 咁。

阿仔最近成 ...

iwff, 我仔都係會咁著, 嘻嘻....著波鞋係因為佢可以方便跑, 我仔都想, 我都係好似你咁諗, 等對黑鞋殘晒, 先會畀佢日日著波鞋, 而家我仔係星期二, 三, 五著波鞋, 一和四就著黑鞋.

原帖由 iwff 於 09-1-22 15:01 發表
Kookoo,
i ...

iwff, Kookoo,
因為1A同1B班合作造一個攤位遊戲, 但學校只有50份小禮物給每個攤位, 大家都希望d小朋友玩得開心d又有小小禮物, 所以d義工家長提議1A同1B班每位小朋友帶d小禮物回校做獎品, 唔係班班都要.

原帖由 TSLiu 於 09-1-22 16:54 發表

因為1A同1B班合作造一個攤位遊戲, 但學校只有50份小禮物給每個攤位, 大家都希望d小朋友玩得開心d又有小小禮物, 所以d義工家長提議1A同1B班每位小朋友帶d小禮物回校做獎品, 唔係班班都要. ...

hello tsliu, 你好耐冇入黎啦, 小禮物 ~ 明白啦, 明天叫我仔帶啲返學校交畀義工家長, ok 嗎?

原帖由 KooKoo 於 09-1-22 17:09 發表

hello tsliu, 你好耐冇入黎啦, 小禮物 ~ 明白啦, 明天叫我仔帶啲返學校交畀義工家長, ok 嗎?

kookoo,
係呀, 好耐冇入黎啦, 無辦法由朝做到晚, 無時間.
囝囝可以交給班主任話係攤位遊戲禮物就得啦!

TSLiu,

你真係好耐冇入來傾了, 你工作一定是很忙。

應該係1A + 1B, 1C + 1D, 一起攪攤位遊戲, 希望每個小朋友都玩得開開心心啦。

iwff

原帖由 TSLiu 於 09-1-22 16:54 發表

因為1A同1B班合作造一個攤位遊戲, 但學校只有50份小禮物給每個攤位, 大家都希望d小朋友玩得開心d又有小小禮物, 所以d義工家長提議1A同1B班每位小朋友帶d小禮物回校做獎品, 唔係班班都要. ...

原帖由 TSLiu 於 09-1-22 17:27 發表

kookoo,

ok 明白, 你明天會去做義工家長嗎?

原帖由 TSLiu 於 09-1-22 17:27 發表

kookoo,

ok 明白, 你明天會去做義工家長嗎?

iwff, kookoo,
個遊戲我有份構思, 叫做"愛拼'財'會贏", 即係搵字拼揮春. 我太忙去唔到, 所以今日爸爸去學校做義工攝影師. 小朋友應該會好開心!
‹ 上一主題|下一主題