用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 仔女經<<Part 33>> 之.........戰戰兢兢步入新高中 ...
樓主: sorlo
go

仔女經<<Part 33>> 之.........戰戰兢兢步入新高中 [複製鏈接]

太后,長老Lmum,smum
我又無諗過唔駛交喎 睇情況如果26號
返學就要交了 ,我只有時刻提醒大山做好
老師交帶功課未,仲要佢用哥哥身份平日督促埋細山添...

原帖由 2bzmummy 於 09-6-15 15:47 發表

長老

我唔想教壞小朋友,不過我心諗,其實我唔做都奈我唔何呀

Lmum
大L又提早放暑假

4本暑期作業...
聽到都要投降了

原帖由 Lmum 於 09-6-15 16:00 發表
我都睇到暈陀陀 好彩大細L已無咁樣日子.

你哋講得對......唔做又會點喎

大L派咗通告回來:因正苦出豬流感指引,所以在這星期五考完最後一日,只係下星期二三返去對卷及7/7 ...

smum

小b佢悶唔悶呀 ..不如江湖救急
搵佢幫下細山忙哩...

原帖由 smum 於 09-6-15 16:03 發表
格格

我嚇暈咗, 好在小b學校唔進取

大L派咗通告回來:因正苦出豬流感指引,所以在這星期五考完最後一日,只係下星期二三返去對卷及7/7 ...

Lmum

咁都好喎....唔知神仔間學校會唔會一樣安排呢? 咁就發達lu

神仔都買佐暑假作業, 中英數科共大約4-5樣卦

格格

小b唔悶, 有哥哥同佢玩, 又有自己d玩具, 睇下卡通, 食下野, 好易過
原帖由 alicetong 於 09-6-15 16:14 發表
smum

小b佢悶唔悶呀 ..不如江湖救急
搵佢幫下細山忙哩...

長老

我仔學校又無話有咁安排喎 , 佢星期六果日已經做咗半本數學暑期巧課啦
原帖由 布甸仔媽媽 於 09-6-15 16:19 發表

Lmum

咁都好喎....唔知神仔間學校會唔會一樣安排呢? 咁就發達lu

神仔都買佐暑假作業, 中英數科共大約4-5樣卦

Lmum

細 B 今日先開始考試,之後會緊接 TSA,而試後活動既通告都一早派左,不外乎各科對卷和辯論比賽等,當然亦有每年一度的學生表演之夜既 rehersal 啦,返日(或者半日)放日咁直到 July 10 派成績表同分科結果,我諗除非疫情告急,不然都應該會按照日程進行

暑期作業都會同平常差不多,不過今年學校一早講左會係暑假期間安排中四適應活動,已經吩咐左大家要出門都要特別注意  

醒目開學勳章

dear 2b:

呀仔最近好攪鬼,由朝到晚,成日話要買個靚籃球,我地教同陪佢打...

我問佢,你係學校運動堂或放學都有得打啦!點解吾打,原來佢話的f.4~f6的大哥哥打得好狠死同好勁,又夠高,又成日操,一行埋黎,佢地的f.2仔,即刻走得.....

所以佢咪想自己練下先...

於是,我度左條橋,呀仔,睇你呢次考試成績點啦!如果見到你盡左力同考得吾係太差,約全班1~10名內,我就買個籃球送比你,同埋幫你冧係爸爸陪你打啦!

今日考完中文,佢話今次由個好人的的班主任出試題,4篇閱讀理解....超易喎,聽住先...

聽日考英文同中國歷史,見佢好攪笑好勤力地,時光倒流到小學考試時,剪刀,白紙,膠紙乜都出齊,將的要溫的作業答案貼晒紙仔,然後用筆再寫過...

呀仔中二都仲係好baby

betty

原帖由 bettylam 於 09-6-15 22:54 發表
dear 2b:

呀仔最近好攪鬼,由朝到晚,成日話要買個靚籃球,我地教同陪佢打...

我問佢,你係學校運動堂或放學都有得打啦!點解吾打,原來佢話的f.4~f6的大哥哥打得好狠死同好勁,又夠高,又成日操,一行埋黎,佢地的f.2仔,即 ...

Dear Betty

阿仔咁用功,考得唔好都對佢唔住呀

早晨!
一出地鐵站就落大雨...
[img align=right]http://xs511.xs.to/xs511/07021/dance009d23t.gif[/img]

太后,

你地唔好咁傻啦, 就算學校唔俾格格都會搵一座山咁高0既功課返0黎俾兩座山啃啦....

原帖由 2bzmummy 於 09-6-15 15:47 發表

長老

我唔想教壞小朋友,不過我心諗,其實我唔做都奈我唔何呀
[img align=right]http://xs511.xs.to/xs511/07021/dance009d23t.gif[/img]

原帖由 正46 於 09-6-16 08:25 發表
早晨!
一出地鐵站就落大雨...

2B 今日叻呀,全副武裝:有帶遮同著水靴

bb,

叫你個仔小心d呀, 我個仔就係0係學校0個陣,
打籃球俾人撞甩0左隻門牙0架啦...

原帖由 bettylam 於 09-6-15 22:54 發表
dear 2b:

我問佢,你係學校運動堂或放學都有得打啦!點解吾打,原來佢話的f.4~f6的大哥哥打得好狠死同好勁,又夠高,又成日操,一行埋黎,佢地的f.2仔,即 ...

原帖由 正46 於 09-6-16 08:34 發表
太后,

你地唔好咁傻啦, 就算學校唔俾格格都會搵一座山咁高0既功課返0黎俾兩座山啃啦....

您都同我地一樣咁瞭解格格,叻叻 !

不過今朝睇香港早晨,話好大機會會繼續停課喎,咁大山唔通去左中學都要返小學交埋 D 停課功課 ?
細山下學年呢,就要連同暑期作業同停課功課一並交俾新班主任 ?

太后,

好在出地鐵就有天橋, 公司對面又有天橋,
落雨我會上天橋行個大運...

原帖由 2bzmummy 於 09-6-16 08:37 發表

2B 今日叻呀,全副武裝:有帶遮同著水靴

原帖由 正46 於 09-6-16 08:37 發表
bb,

叫你個仔小心d呀, 我個仔就係0係學校0個陣,
打籃球俾人撞甩0左隻門牙0架啦...

咁好難避免架喎,意外即係意外,唔通乜都唔做 ?

原帖由 正46 於 09-6-16 08:41 發表
太后,

好在出地鐵就有天橋, 公司對面又有天橋,
落雨我會上天橋行個大運...

行大運好呀,有好彩頭嘛

太后,

唔使佢講都估到一定會啦, 一個咁保守0既政府又點會冒險, 何況係依D雞毛蒜皮0既小事, 我估唔使好耐, 中學都唔使返啦...
其實升中一, 每間學校都會有因應唔同程度學生0既適應課程, 根本就唔憂小朋友無0野做!

原帖由 2bzmummy 於 09-6-16 08:40 發表

您都同我地一樣咁瞭解格格,叻叻 !

不過今朝睇香港早晨,話好大機會會繼續停課喎,咁大山唔通去左中學都要返小學交埋 D 停課功課 ?
細山下學年呢,就要連同暑期作業同停課功課一並交俾 ...

太后,

你要知, 依0架0既小朋友比起我地0個代, 身體真係差0左好多, 體能同埋平衡力都好差, 又唔識保護自己, 唔係都唔會有咁多小朋友出事啦.

原帖由 2bzmummy 於 09-6-16 08:41 發表

咁好難避免架喎,意外即係意外,唔通乜都唔做 ?

承太后貴言, 46今晚中六合彩!

原帖由 2bzmummy 於 09-6-16 08:42 發表

行大運好呀,有好彩頭嘛
‹ 上一主題|下一主題