用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 2009年9月決定讀禮賢, 不如過黎相認下先啦 ...
樓主: 喧嘩
go

2009年9月決定讀禮賢, 不如過黎相認下先啦 [複製鏈接]

龍柱,

我問咗個仔,佢話無人退學喎!
其實私校開咗學後先退學,年年都有嫁...所以老師佢話學號要開咗學定哂先作最後決定喎!

原帖由 龍柱 於 09-9-3 13:36 發表
話時話, 我阿仔係"勇班". 阿仔噚日講, 有兩個同學已經退了學. 現在"勇班"只有 31人. 你們 "信" "望" 班, 有無人退學呀?

好興奮呀! 佢地今日開始係學校食飯! 唔知會唔會有麻煩野呢

噚日派的中文默書範圍,  ...

今日派咗張"小一中文科課外閱讀書目",請問....呢d書係咪自已去公共圖書館借,定喺學校圖書館借呢?亞仔話要帶相去做借書証喎,係咪真呢?

小一中文科課外閱讀書目,我地班未有派

係呢, 我係網上睇功課, 睇到要交花燈設計, 唔知幾時要交呢??

同埋今日做閱寫樂, 還面有d生字, 係唔係一定要識讀呢?? 我好辛苦先教到亞仔讀到 6個詞語...

喧嘩: 8掛新聞一則, 亞仔話今日有兩個女仔講野, 比老師警告, 點知警告完都照講, 所以比老師罸企.

亞女話蝦佢個同學同佢個fd傾計, 終於俾老師罰, 但佢冇講要罰企, 我諗應該係佢兩個, 等我聽日問下佢先, 亞女話今日選左班長, 圖書長果d, 佢話仲有個乜乜大使, (我唔記得乜名), 未選喎, 佢話佢仲有機會, 希 望選到佢喎, 可以幫老師做嘢, 如果唔係要等二年班喎, 我問佢識唔識你個仔, 佢話識你個仔個fd喎, 我話咁你試下同佢做朋友啦
佢地聽日有va堂, 我諗係咪會教佢地做花燈呢? 做唔晒先攞返屋企, 所以整個樣俾我地參考下呢?
小書包亞女話上堂都有教過點讀, 佢都叫做識讀, 果6個詞語家長要簽名喎, 我諗你簽左名即係代表你有同個小朋友溫過, 讀過, 講真, 喺屋企識讀返到學校都可能唔記得晒, 不過叫做做左咪簽個名囉
我今日試過幫亞女默下果個默書範圍, 當然有D 唔識啦, 我覺得最難係要用普通話默, 用普通話講單字, eg: 片, 佢真係唔係好知我講乜, 估唔到
FIFI:
我地果班好似乜都遲一日, 默書範圍都遲d, 課外閱讀書目我地都未有, 暫時解答唔到你
原帖由 carcar 於 09-9-3 21:50 發表

係呢, 我係網上睇功課, 睇到要交花燈設計, 唔知幾時要交呢??

同埋今日做閱寫樂, 還面有d生字, 係唔係一定要識讀呢?? 我好辛苦先教到亞仔讀到 6個詞語...

喧嘩: 8掛新聞一則, ...

係呢, 你地帶乜小息食? 真係好難諗, 琴日我放工, 返到屋企c6同亞女已訓左, 跟住我睇佢個食物盒, c6竟然一個食物盒裝童星點心面, 一個裝同樂天熊仔餅差唔多果隻嘢, 兩粒糖再搭包維他奶, 真係俾佢地激死

唔知lee位童童媽咪有冇上黎睇嘢呢?因為我知有d媽咪只係睇就好少留言, 因為我個女調左位, 同一個叫做欣童的女仔坐, 唔知會唔會係你個女呢? 係就出黎相認下啦

原帖由 童童媽咪03 於 09-8-23 00:51 發表

我的女兒都係讀一信班, 日後希望可多多交流.

茶點我都係帶d面包, 蛋糕仔 再加d佢鐘意食的如蝦條, 薯片, 等佢開心下.

喧嘩,

茶點方便...如果係乾糧的話,我屋企好多存貨嫁,因為平日行街嘢買見到細細包獨立包裝的小食我就買定先....例如:餅乾(熊仔餅都有嫁),蛋糕仔,冬甩仔,百力滋,卜卜脆之類......

而要新鮮朝早整的有....生果(提子,藍莓...細細粒容易食的東西)/面包/新鮮蛋糕

糖我都有放幾粒喺佢書包嫁....我囝琴日返嚟同我講,老師話可以帶零錢返去買嘢食喎....但最多只可以$8,我暫時唔會比錢佢帶返學,免得麻煩~

原帖由 carcar 於 09-9-3 22:52 發表
茶點我都係帶d面包, 蛋糕仔 再加d佢鐘意食的如蝦條, 薯片, 等佢開心下.

carcar,

嘩...乜一開波就罰喇,咁我估果2個女孩子應該係幾不受控喎!!!因為禮小d老師出名....EQ高,包容量大

原帖由 carcar 於 09-9-3 21:50 發表

喧嘩: 8掛新聞一則, ...

今朝問左亞女啦, 佢話罰企果個就係成日蝦佢果個呀, 真係多謝miss kan ar, 不過另外果個就唔係平時巴結蝦我個女果個女仔, 死啦, 我有d驚, 佢成日攪我個女, 會唔會有一日老師以為亞女同佢玩或者傾計, 罰埋亞女呀?
生果放落個盒度會唔會壞gar?
今朝送完亞女落樓訓唔番tim
原帖由 fi-fi 於 09-9-4 08:23 發表
carcar,

嘩...乜一開波就罰喇,咁我估果2個女孩子應該係幾不受控喎!!!因為禮小d老師出名....EQ高,包容量大

喧嘩,

生果放入果食物盒度唔會壞...幾個鐘之嘛!

原帖由 喧嘩 於 09-9-4 09:51 發表
今朝問左亞女啦, 佢話罰企果個就係成日蝦佢果個呀, 真係多謝miss kan ar, 不過另外果個就唔係平時巴結蝦我個女果個女仔, 死啦, 我有d驚, 佢成日攪我個女, 會唔會有一日老師以為亞女同佢玩或者傾計, 罰埋亞女呀?
生果 ...

茶點, 我多數帶麵包和餅... 近兩日就帶蒸燒賣+炸魚蛋 和 威化餅! 係咪好豐富呢?  燒賣魚蛋係用保溫杯裝, 所以係warm的!

我阿仔噚日食飯餐(好似B餐), 佢話唔夠飽, 得好少...
c 啦! 我個仔已經唔算大食, 大食的小朋友, 咪好弊!
"D餐"可能仲少呀!

我同阿仔講, 不如下個月訂兩份餐, 咁咪實飽囉! 佢即刻好興奮咁話 "可以咩?"

所以, 我今日帶多一些燒賣魚蛋和餅, 俾佢做茶點.

但傾計係會影響其他同學... 若多次提醒後, 仍再犯, 唔罰~ 唔係=包容, 而係從容...(我個人認為!)

原帖由 fi-fi 於 09-9-4 08:23 AM 發表
carcar,

我仔仔話佢今日VA堂要問人借顏色, 因為佢D顏色唔ARM喎, 但我明明比左木顏色同粉彩佢...真係唔明, 你地VA堂帶咩顏色呀??

我個女話粉彩或者木顏色喎, 冇錯喎, 我果盒係24色木顏色, 我諗唔好帶立筆果d, 因為較粗, 亞女話隔離同學仔因為咁粗得濟, 所以佢借埋俾佢用
仲有ar, 明明果日老師同我地講唔搭校車自已湊要寫手冊, 唔接受電話, 因為唔能夠色別身份, 如果臨時想自己接, 都可以早十分鐘去校務處申請, 但係我今日寫左手冊, 老師反而叫以後唔洗寫手冊, 早十分鐘去校務處喎, 但係冇理由我聽錯喎, 有冇人知ar?
原帖由 carcar 於 09-9-4 15:13 發表
我仔仔話佢今日VA堂要問人借顏色, 因為佢D顏色唔ARM喎, 但我明明比左木顏色同粉彩佢...真係唔明, 你地VA堂帶咩顏色呀??

等我抄下先, 亞女琴日食d餐, 佢話好味, 只係話見到人地個餐有燒賣好想食, 係唔係你個仔都覺得好好味, 食得唔夠喉, 所以咪話唔飽囉, 你會唔會幫亞仔訂d有飯的餐會好d, 飽d, 同埋老師話過低年班d 餐係便宜d, 好似便五豪子定一蚊, 因為佢地d食量冇咁大, 唔想浪費食物, 所以叫供應商減d 份量同減d價錢, 不如你申請高年班份量, 食兩個餐都幾攪笑, 張枱都唔夠擺, 再唔係小息俾d 飽肚d食物佢囉
原帖由 龍柱 於 09-9-4 13:35 發表
茶點, 我多數帶麵包和餅... 近兩日就帶蒸燒賣+炸魚蛋 和 威化餅! 係咪好豐富呢?  燒賣魚蛋係用保溫杯裝, 所以係warm的!

我阿仔噚日食飯餐(好似B餐), 佢話唔夠飽, 得好少...
c 啦! 我個仔已經唔算大食, 大食的小朋 ...

我睇左張閱讀讀書表啦, 亞女冇講要帶相做圖書証, 我諗應該唔會要我地買(咁多), 應該圖書館有得借(最怕俾人借晒), 不過如果冇, 我屋企有好多, 有需要可以借俾大家, 原來我媽咪個好朋友係張list其中一個作者, 同埋佢係開出板社, 所以亞女出世就俾左幾百本書我地, list裡面獲益出板就係佢開的, 有d唔係獲益出板的, 其他出板果d 都有佢份做作者, 我check過, 有d 一模一樣, 有d就書名一樣但係唔同出板社, 果d我諗住算, 內容一樣, 我唔再買或借

龍柱,

你都講得啱....有時小朋友真係要罰先得嫁,知衰就下次唔敢囉!

原帖由 龍柱 於 09-9-4 13:49 發表
但傾計係會影響其他同學... 若多次提醒後, 仍再犯, 唔罰~ 唔係=包容, 而係從容...(我個人認為!)

喧嘩

羨慕c人喇,全部都是免費書...我都好鍾意買書嫁,有咗個仔後就變咗買童書,所以每次去台灣都要搬一大堆書返hk嫁

我頭先再問個仔圖書証事宜,佢話我未比相佢交老師整喎,講到似曾曾咁~~

原帖由 喧嘩 於 09-9-4 19:37 發表
我睇左張閱讀讀書表啦, 亞女冇講要帶相做圖書証, 我諗應該唔會要我地買(咁多), 應該圖書館有得借(最怕俾人借晒), 不過如果冇, 我屋企有好多, 有需要可以借俾大家, 原來我媽咪個好朋友係張list其中一個作者, 同埋佢係 ...

今日見到d測驗時間表, book list真係睇到頭都暈埋...
亞仔又唔識自動波做功課, 要等我番黎先做,,真係令人擔心..

係呢背唐詩, 我想問係背廣東話定係普通話呢?? 如果係普通話, 我都唔識讀....

仲有本david故事書, quiz係唔係要小朋友解出黎呢? 用英文解出黎定中文呢....唉, 我真係一舊雲

喧嘩: 你就好啦, 有咁多免費書, 如果我借唔到就要問你借喇.....

襯而家無咁多功課做, 都係快快手手攪掂個花燈先...
‹ 上一主題|下一主題