用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 ♣ 09/10 2J ♣
樓主: wasyinyin
go

♣ 09/10 2J ♣ [複製鏈接]

曼琦都有話佢由藍組掉咗去紅組,因為早2日無功課,我問佢點解,佢話唔知,再3問之下,佢話係堂做paper,我相信係你地所講的測驗又或叫考試,唔知會唔會好快知分數呢?最近D中文功課深咗好多,你地小朋交可應付嗎?

曼琦媽咪,

逸翹都話佢轉咗去紅組呀. 噚日逸翹帶返咗一棵小植物叫石竹,阿囡成日都話要淋水,真係無佢咁好氣呀!!
哩排d中文字真係深咗好多,逸翹上個星期仲要病咗3日攪到d功課全部要做返,不過好彩佢都算肯做功課同埋都算鍾意寫字,我都無咁勞氣.不過最攪笑係佢自己一路寫就一路自言自語,又話哩到唔好寫出界,哩到又唔好寫成咁...

原帖由 ManKeimama 於 09-11-12 22:56 發表
曼琦都有話佢由藍組掉咗去紅組,因為早2日無功課,我問佢點解,佢話唔知,再3問之下,佢話係堂做paper,我相信係你地所講的測驗又或叫考試,唔知會唔會好快知分數呢?最近D中文功課深咗好多,你地小朋交可應付嗎? ...

Arthur仔話調咗去"紅組", 佢只記得Racheal坐佢左邊, 仲有葩葩同佢同組, 其他組完就話唔記得d人名.
Arthur 媽媽

回覆 1# amymitpro 的文章

Dear Arthur Mum,

King Yiu had exchanged seats with Arthur on last Friday and he wrongly took Arthur English Homework book. Did Arthur took King Yiu's?

Please send your contact to me and I want to contact you and see how we can exchange the books.
Many thanks.

( please PM me or mail to [email protected] )

係呀景堯媽, Arthur仔 (梁肇麟)同景堯調轉咗本英文簿, 但係佢做完功課先發覺.
Please check PM
Amy
原帖由 yiuyiubama 於 09-11-14 23:04 發表
Dear Arthur Mum,

King Yiu had exchanged seats with Arthur on last Friday and he wrongly took Arthur English Homework book. Did Arthur took King Yiu's?

Please send your contact to me and I want to co ...
Arthur 媽媽

請問各位媽咪,

上星期帶返有4張不同顏色的紙,逸翹話要做聖誕吊飾勞作,仲話要卷住張紙來做喎,
請問是否屬實呢?

Arthur就無話要卷任張紙做, 只係話做聖誕野, 我問佢係唔係星期二交, 佢又話唔知. 我未同佢做, 如果明日交, 我今晚要趕工 ...
Amy

原帖由 Carrie_Yip 於 09-11-16 13:01 發表
請問各位媽咪,

上星期帶返有4張不同顏色的紙,逸翹話要做聖誕吊飾勞作,仲話要卷住張紙來做喎,
請問是否屬實呢?
Arthur 媽媽

大家交咗廁紙筒未呀? Brandon成日強調唔可以帶"林 bat bat"的廁紙筒

Amy,

Brandon同我講一次上Ms Yu堂. 佢掛住望Arthur. 所以比Ms Yu叫醒呀. 笑c我. 我問Brandon做咩望住Arthur. 佢話唔知. 不過佢話Ms Yu一叫佢. 佢又望番Ms Yu喇.

哈哈, Brandon好得意 望住Arthur仔, (我估當時個情境都覺得幾好笑! ) 係 呀,佢地依家同組, Arthur 之前轉咗去紅組, 但後來話有個黃組小朋友唔太聽話, 於是Ms Lam 叫Arthur仔仔同個小朋友調組,  所以佢又返咗去黃組.

原帖由 wasyinyin 於 09-11-24 14:18 發表
大家交咗廁紙筒未呀? Brandon成日強調唔可以帶"林 bat bat"的廁紙筒

Amy,

Brandon同我講一次上Ms Yu堂. 佢掛住望Arthur. 所以比Ms Yu叫醒呀. 笑c我. 我問Brandon做咩望住Arthur. 佢話唔知. 不過佢話Ms Yu ...
Arthur 媽媽

哈. 佢又話想同Arthur做好朋友. 昨日放學講小息拖咗曼兒去玩. 但星期二,三,四,五都想拖Arthur. 要同佢做好朋友. 仲有可能天氣熱咗. Brandon話Arthur流汗流到頭髮亂哂. 而佢自己都有流汗. 不過係流一條線. 我問如果熱, 點解唔除外套. 佢又話怕凍喎.

我都聽Brandon講過點解Arthur要再調位原因

原帖由 amymitpro 於 09-11-24 17:27 發表
哈哈, Brandon好得意 望住Arthur仔, (我估當時個情境都覺得幾好笑! ) 係 呀,佢地依家同組, Arthur 之前轉咗去紅組, 但後來話有個黃組小朋友唔太聽話, 於是Ms Lam 叫Arthur仔仔同個小朋友調組,  所以佢又返咗 ...

嘻嘻, Brandon真係好可愛, 我都希望Arthur可以同佢成為好朋友.

尋晚我同囝囝講Brandon望佢件事, 佢有D奇怪, :媽咪, 妳點知家? 我答:Brandon同佢媽咪講, 然後佢媽咪話我知羅. ..

我問佢知唔知Brandon望佢, Arthur陰陰咀笑..話唔知 (都唔知真唔真), 不過佢記得Miss Yu Brandon專心d.

係呀, Brandon講得啱, Arthur真係勁大汗, 玩一陣, 個頭可以濕哂, 好誇張.

原帖由 wasyinyin 於 09-11-24 22:44 發表
哈. 佢又話想同Arthur做好朋友. 昨日放學講小息拖咗曼兒去玩. 但星期二,三,四,五都想拖Arthur. 要同佢做好朋友. 仲有可能天氣熱咗. Brandon話Arthur流汗流到頭髮亂哂. 而佢自己都有流汗. 不過係流一條線.  ...
Arthur 媽媽

又一新歌:

昨日捉得一條魚,
大得好像一條柱,
告訴我, 怎麼辦,
      最好放進鍋裡煮.
Arthur 媽媽

聖誕老人
他真風趣
XXX多白鬍子
來吧與我一起跳舞
禮品取來贈給我

歌譜應該係好似唱小小姑娘, 清早起床咁. 但Brandon有d詞唔係好記得同怪怪地.

另外普通話教 :

我是男孩子
我是女孩子
我們都是好孩子

All,

今日Brandon教我加數 佢叫我寫d加數o係白板. 例如5+5. 佢話5同5係孖生兄弟. 可以用前面個5又得. 後面個5又得. 跟住用手向前高少少好似抓番d空氣返自己度咁, 然後講5, 再用手憑空篤同數6,7,8,9,10 (5粒dominos). 總之數domino就數細o個個數字. 方法真係好似好易咁

All,

我真係覺得Ms Lam好好呀. 因為Brandon昨日唔見筆袋. 咁Ms Lam想佢自己去office攞番. 但Brandon又唔敢又話唔識自己去等等(唔知係唔係搵籍口)  咁Ms Lam叫咗一位女同學陪佢落去office. Brandon講位女同學之前自己去過office. 連女同學都大膽過佢  

今日Ms Lam再安排Brandon自己一個幫手交錢去office. 佢話係用嚟買聖誕禮物 所以佢今日放學好開心話佢識自己一個人去office. 我覺得可能係Ms Lam刻意比個機會佢再試o下自己去office. 睇o下佢有無進步

Hi Brandon媽咪,

哈哈...逸翹都係同Brandon一樣咁叫我出d加數比佢做,又同Brandon一樣捉咗d空氣先之後再加後面嗰個數,不過佢加到亂晒龍,攪到我都R晒頭呀!
咁Brandon個板本清楚好多.

原帖由 wasyinyin 於 09-11-27 22:08 發表
All,

今日Brandon教我加數 佢叫我寫d加數o係白板. 例如5+5. 佢話5同5係孖生兄弟. 可以用前面個5又得. 後面個5又得. 跟住用手向前高少少好似抓番d空氣返自己度咁, 然後講5, 再用手憑空篤同數6,7,8,9,10 (5粒 ...

Brandon ,
謝謝你們的Christmas Card.
祝大家聖誕快樂嘻嘻哈哈, 健健康康.

原帖由 wasyinyin 於 09-11-27 22:31 發表
All,

我真係覺得Ms Lam好好呀. 因為Brandon昨日唔見筆袋. 咁Ms Lam想佢自己去office攞番. 但Brandon又唔敢又話唔識自己去等等(唔知係唔係搵籍口)  咁Ms Lam叫咗一位女同學陪佢落去office. Brandon講位女同學 ...
Arthur 媽媽

Amy,

小小一張心意咭. 唔駛客氣

我覺得Brandon送仲開心. 佢話Arthur Pui問佢點解識寫佢個名. 同埋子淵, 葩葩同彥彤收到咭後話好鐘意佢. 佢地真係好得意

原帖由 amymitpro 於 09-12-4 09:41 發表
Brandon 媽,
謝謝你們的Christmas Card.
祝大家聖誕快樂…嘻嘻哈哈, 健健康康.

Hello, 囝囝話要找關於鴨的資料遲啲交, 請問各位知唔知幾時要交呢??

Many thanks!!

我無聽Brandon提過呀.

原帖由 yiuyiubama 於 09-12-14 18:08 發表
Hello, 囝囝話要找關於鴨的資料遲啲交, 請問各位知唔知幾時要交呢??

Many thanks!!
‹ 上一主題|下一主題