用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港大同學會小學家長 (3) - 已完結...
樓主: iwff
go

港大同學會小學家長 (3) - 已完結... [複製鏈接]

原帖由 iwff 於 09-9-22 17:43 發表
Emilymami,

唔駛心急, 星期四都會再出正式通告。今年會比阿仔報名試下2級鋼琴比賽, 志在攞舞台經驗。

Kookoo,

我仔仔唔返學佢都好開心架! 希望你仔仔休息埋明天會星期四返學啦,有冇校車跟功課呀? 若你仔仔不是太累, 比佢做下功課囉。

iwff

iwff, 我冇校車跟功課, 因安排唔到人去攞, 我頭先膽粗粗send 左個e-mail 畀老師(我都知冇可能, 不過我都照試下), 問可唔可以e-mail or fax 個啲 ws 畀我, 咁我可以print 出黎畀個仔做, 係咪大想頭呢

Kookoo,

fax 都係一個新嘗試喎, 因為病完再做返d功課都要時間的, 雖然老師唔會追, 但若精神的話, 係家中做下都好的。你又可以叫仔仔溫習英文默書的生字, 到時一定好高分了。

iwff

原帖由 KooKoo 於 09-9-22 17:55 發表

iwff, 我冇校車跟功課, 因安排唔到人去攞, 我頭先膽粗粗send 左個e-mail 畀老師(我都知冇可能, 不過我都照試下), 問可唔可以e-mail or fax 個啲 ws 畀我, 咁我可以print 出黎畀個仔做, 係咪大想頭呢 ...

原帖由 iwff 於 09-9-22 18:14 發表
Kookoo,

fax 都係一個新嘗試喎, 因為病完再做返d功課都要時間的, 雖然老師唔會追, 但若精神的話, 係家中做下都好的。你又可以叫仔仔溫習英文默書的生字, 到時一定好高分了。

iwff

...

iwff, 係喎, 差啲唔記得下星期三英默, 不過我冇同佢溫, 我返到去搞掂啲野都8點幾9點, 都係留番明天去補習社同佢溫, 中文老師send 左功課紙畀我啦 , 所以今朝叫佢做, 仲有(爆料先 )星期五會通知幾時默中文

H1N1真是愈來愈common, 如果病過, 唔知會唔會有番多少抵抗能力?

唉....我仔讀幼兒園時都未試過連請3日病假 , 而家連我都有啲喉嚨痛, 下午請左假, 諗住去校車度攞功課, 而家要睇埋醫生lu

Kookoo,

小心身體呀! 你仔仔仲有燒呀? 佢精神怎樣呀? 多d休息飲多d水呀。希望你同仔仔都盡快康復。

iwff

原帖由 KooKoo 於 09-9-24 11:51 發表
唉....我仔讀幼兒園時都未試過連請3日病假 , 而家連我都有啲喉嚨痛, 下午請左假, 諗住去校車度攞功課, 而家要睇埋醫生lu

原帖由 iwff 於 09-9-24 12:44 發表
Kookoo,

小心身體呀! 你仔仔仲有燒呀? 佢精神怎樣呀? 多d休息飲多d水呀。希望你同仔仔都盡快康復。

iwff

iwff, 多謝, 見佢昨日都仲係100.幾, 咁同佢再睇醫生, 醫生都係話輕微, 唔需要食勁啲嘅藥, 除非佢高燒, 所以攞多一日病假, 今朝起身都係100.幾, 頭先打返去, 佢就話一隻耳98.8, 另一隻耳就99.6, 希望好似醫生咁講病埋今日就會好, 唉...陣間都係去睇埋醫生穩陣啲, 今日學校公希得番97個人請假, 30幾個係今日先請.

Kookoo,

係呀! 明天仲要強制性帶口罩添, 要入定多d貨了。

iwff

原帖由 KooKoo 於 09-9-24 13:38 發表

iwff, 多謝, 見佢昨日都仲係100.幾, 咁同佢再睇醫生, 醫生都係話輕微, 唔需要食勁啲嘅藥, 除非佢高燒, 所以攞多一日病假, 今朝起身都係100.幾, 頭先打返去, 佢就話一隻耳98.8, 另一隻耳就99.6, 希望好似醫生咁講病 ...

原帖由 iwff 於 09-9-24 16:06 發表
Kookoo,

係呀! 明天仲要強制性帶口罩添, 要入定多d貨了。

iwff

iwff, 今日終於可以返學啦 , 昨日拎左啲功課返去畀佢, 佢哭晒口, 問點解要做咁多功課, 又 話唔識呢樣唔識做個樣, 我.....  唔識教, 差啲同佢做埋, 做做下佢同學 黎問佢功課, 先知個同學同佢一樣冇返3日學 , 今日好law, 去番補習社做, 唔使煩 , 下星期五默中文呀, 你有冇收到張便條呀, 昨日見家課手冊內有講, 但又冇收到, 唔知係咪今日畀佢呢

Kookoo,

我相信老師都明白的, 遲些交功課都唔係大問題, 比著我仔仔都會喊咁口呀! 我朋友個女讀4年級由昨天發燒冇返學,今日都仲燒呀,好在星期一放假, 希望全部小朋友都早日返學啦。

我未收到中文默書便條喎, 係什麼生字呀? 我估今日會收到的了。其實現在學校冇集會, 小息又唔比出去, 只可留係課室, 我仔仔說好悶喎, 仲要戴埋口罩 , 希望疫情快些減退啦, 學生可以回復返正常的活動。

iwff

原帖由 KooKoo 於 09-9-25 09:25 發表

iwff, 今日終於可以返學啦 , 昨日拎左啲功課返去畀佢, 佢哭晒口, 問點解要做咁多功課, 又 話唔識呢樣唔識做個樣, 我.....  唔識教, 差啲同佢做埋, 做做下佢同學 黎問佢 ...

原帖由 iwff 於 09-9-25 10:29 發表
Kookoo,

我相信老師都明白的, 遲些交功課都唔係大問題, 比著我仔仔都會喊咁口呀! 我朋友個女讀4年級由昨天發燒冇返學,今日都仲燒呀,好在星期一放假, 希望全部小朋友都早日返學啦。

我未收到中文默書便條喎, 係什麼 ...

iwff, 今日又多番人請假, 默書便條我都係昨晚係內聯網個家課冊睇到, 我諗今日派卦

下星期二要帶燈籠回校佈置課室呀

你地有冇收學校電話呀, 話下星期停課呀!

原帖由 KooKoo 於 09-9-25 17:32 發表
你地有冇收學校電話呀, 話下星期停課呀!

收到喇, 都好既, 起碼大家都安心D.

原帖由 yk 於 09-9-25 17:36 發表

收到喇, 都好既, 起碼大家都安心D.

唔知係咪見今日請假人數又上升返, 所以要停課, 見昨日張仲係話衛生署評估左唔使停課

咁多位家長, 吾好意思, 借個位搵人

kookoo,
你點呀, 仲係咁靚, 同美艷照人, 沛希點呀, 好番未呀. 好掛住你地呀. 沛希仲有無打網球呀, 而呀保而就打星期日下午4~6呀.

多謝晒咁多位人見人愛, 車見車載的媽媽

仔仔昨天放學後約5點多開始說眼睛痛、手指痛,量一量38.1, 到了晚上八點多燒到快39度,剛好班主任打電話說學校停課。後來到醫院急診求診,醫生說是普通流感,開了藥就回家了。

今天早上還燒到39.2,全身痛得很厲害,再帶他到中九龍診所去看(新流感指定診所),醫生說喉嚨和鼻子輕微發炎,回去多休息、多喝水,如果二天後還是發燒,還要再回去看診。

原帖由 small_cc 於 09-9-26 16:20 發表
仔仔昨天放學後約5點多開始說眼睛痛、手指痛,量一量38.1, 到了晚上八點多燒到快39度,剛好班主任打電話說學校停課。後來到醫院急診求診,醫生說是普通流感,開了藥就回家了。

今天早上還燒到39.2,全身痛得很厲害,再帶他到中九龍診所去看(新流感指定診所),醫生說喉嚨和鼻子輕微發炎,回去多休息、多喝水,如果二天後還是發燒,還要再回去看診。

small_cc, 都係要多飲水同訓覺, 醫生有冇話會燒幾多日就會退呀, 我仔個醫生就話而家一般流感發燒大約3至5日度就會退, 最緊要唔係持續高燒就得喇, 你仔仔呢兩晚食左藥, 今晚應該會好啲, 祝你仔仔快啲康復

原帖由 cathygarfield 於 09-9-25 23:43 發表
咁多位家長, 吾好意思, 借個位搵人

kookoo,
你點呀, 仲係咁靚, 同美艷照人, 沛希點呀, 好番未呀. 好掛住你地呀. 沛希仲有無打網球呀, 而呀保而就打星期日下午4~6呀.

多謝晒咁多位人見人愛, 車見車載的 ...

咁你做乜唔打 畀我啫 , 個兒園topic都唔知沉左去邊, 搵過唔見左你地, 所以而家多數都留係呢度, 網球沛希仲有打...不過......呢兩期(4個月)好蝕呀 , 佢打1堂或兩堂, 就又唔舒服, 唔係鼻敏感就氣管敏感, 今明兩堂又因剛好番, 又同佢請左假, 我前兩日都奇怪見到亞保個名出現係兩個訓練班內, 都想問你架啦, 沛希又話唔想打網球啦, 冇佢咁好氣 , 咁芯葦係咪都會繼續打呀?

small_cc, 你仔仔退到燒未呀? 好彩學校今個星期停課, 可讓你仔仔多啲休息

本來今日係學校假期, interview要順延至10月10日和11日, 咁12日咪都係要放假law
‹ 上一主題|下一主題