用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2009, 1B班 , 請進 !
樓主: goodmama2003
go

2009, 1B班 , 請進 ! [複製鏈接]

我也是因為可以refund, 所以交左錢報名, 希望阿仔可以做得完。
另外, 阿仔話29/9要做中文說話練習自我介紹(1-16號先做), 應該是男生, 大家同仔仔開始練習未? 要背稿的。

原帖由 goodmama2003 於 22-9-2009 10:07 發表

LianaMamaa,

我己交支票給學校for女女做那個網上功課, 現在還未收到网址同密碼, 所以都未知是什麼類型的功課.
但我之所以付款, 最大吸引之處是因為 -- 如果完成 " 不記得百分幾" 就可退款"又不知百分幾, 我是精 ...

我本來報BADMINTON, 不過無時間.  所以可能下學期先算.

原帖由 goodmama2003 於 09-9-22 16:31 發表

好野, 女女有報badminton 班.
[img align=left]http://lilypie.com/baby2/030209/3/4/2/+8[/img]

今日無拎書返黎, 都唔知課交深唔深TIM.

原帖由 goodmama2003 於 09-9-22 20:28 發表

小女說下次是默成編課文.
[img align=left]http://lilypie.com/baby2/030209/3/4/2/+8[/img]

原帖由 goodmama2003 於 09-9-23 10:55 發表
如果無記錯, 應該下次是默成編課文 --" 小星星"

係呀, 小星星, 概據呀仔話, 會默其中兩句, 但唔知邊2句。唔知佢有無聽錯

原帖由 蕉媽 於 09-9-23 14:11 發表

係呀, 小星星, 概據呀仔話, 會默其中兩句, 但唔知邊2句。唔知佢有無聽錯

my son just finished the homework and now trying hard to dictate the passage...

原帖由 goodmama2003 於 09-9-23 20:56 發表
小一b 劉老師今日上堂又有野玩啦..

今次是急口令.

去買一條魚腸,
見到阿姨長,
放低條魚腸,
鞠躬阿姨長,
起身不見左條魚腸,
問阿姨長攞返條魚腸.

又有,

一斤雞10元
一斤龜十元
你話雞貴定龜貴.
...

咁攪笑!

原帖由 goodmama2003 於 09-9-23 20:56 發表
小一b 劉老師今日上堂又有野玩啦..

今次是急口令.

去買一條魚腸,
見到阿姨長,
放低條魚腸,
鞠躬阿姨長,
起身不見左條魚腸,
問阿姨長攞返條魚腸.

又有,

一斤雞10元
一斤龜十元
你話雞貴定龜貴.

...

我個仔最近三更半夜發開口夢笑得好開心,我宜家知道原因了!

Hi goodmama,

I also applied the e-class for my daughter.
You may visit their website at www.iclassroom.com.hk  for some ex. examples. As informed by the staff, you have to complete 80% of the e-homework with mark of 80% or above to be qaulified to get 80% subsidy. So I will suggest don't give yourself such pressure to get subsidy, just let the kid enjoy the e-class.

EC Ma

原帖由 goodmama2003 於 09-9-22 10:07 發表

LianaMamaa,

我己交支票給學校for女女做那個網上功課, 現在還未收到网址同密碼, 所以都未知是什麼類型的功課.
但我之所以付款, 最大吸引之處是因為 -- 如果完成 " 不記得百分幾" 就可退款"又不知百分幾, 我是精 ...

我囡囡返學都好開心.  禽日劉老師又作句, xx同學上堂睡著了.  xx同學上堂做xxx.
個個都大大聲笑.

數學堂最鐘意睇[金字塔之迷], 好好睇bor.

原帖由 tonytiger 於 09-9-24 15:31 發表

我個仔最近三更半夜發開口夢笑得好開心,我宜家知道原因了!

回覆 1# goodmama2003 的文章

LianaMamaa, 你囡囡經常同你講返學的趣事吧? 真有趣! 我阿仔就不會主動講咁多嘢比我聽, 男仔真是不願分享!

原帖由 LianaMamaa 於 09-9-25 09:16 發表
我囡囡返學都好開心.  禽日劉老師又作句, xx同學上堂睡著了.  xx同學上堂做xxx.
個個都大大聲笑.

數學堂最鐘意睇[金字塔之迷], 好好睇bor.

我囡囡有時都不會主動講的, 我會問下佢, 咋弟估錯野, 反問佢.
咁佢就會講下多d, 講下多d咁架咋.

通常臨訓前就會講多d野囉.  不過又唔可以傾好耐,  5-10分鐘就要完, 要佢訓架啦.

all

請問大家, 體育課要睇比賽.  有咩好提意呀?
我只識有東亞運動會, 不過太遲了.   其他咩都唔識.  請指教.

原帖由 IP 於 09-9-25 22:42 發表
LianaMamaa, 你囡囡經常同你講返學的趣事吧? 真有趣! 我阿仔就不會主動講咁多嘢比我聽, 男仔真是不願分享!

原帖由 LianaMamaa 於 09-9-25 09:16 發表
我囡囡 ...

回覆 1# LianaMamaa 的文章

lianamama, 你這條橋都不錯, 我會試下用。謝謝。另外, 我想看電視比賽節目會較方便。不過, 東亞運動會的開幕日期在交project之後, 趕不及, 要另外找一些比賽節目。

‹ 上一主題|下一主題