用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 2009-2010 小一家長 入來傾傾
樓主: PUIMOM
go

2009-2010 小一家長 入來傾傾 [複製鏈接]

去!時間未知呀。

測埋聽日大家又可以鬆一鬆喇! 好嘢!

測完驗放假,玩都玩得開心d!

各位家長,你地有無陪小朋友一齊溫習架?我自己呢幾日就請半日假返去陪亞女溫書,但亞女有一位同學和家姐,都係自己溫,我覺得佢地好叻女,咁細個就可以自立,好羨慕!

原帖由 szesze.betty 於 10-3-26 12:29 發表
測完驗放假,玩都玩得開心d!

各位家長,你地有無陪小朋友一齊溫習架?我自己呢幾日就請半日假返去陪亞女溫書,但亞女有一位同學和家姐,都係自己溫,我覺得佢地好叻女,咁細個就可以自立,好羨慕! ...

我平時都有陪女兒一齊溫習,特別是默書,自己來的話一定乜都讀唔到。測驗我就坐在旁望着她溫,其實她不是不能一個人溫,我都不過給她做補充、工作紙之類,自己又會拿書來讀。但她溫習時真的很熱衷去"夢幻樂園",我望住她效率會高一點。
8-)

原帖由 anitawong21 於 10-3-26 20:47 發表

我平時都有陪女兒一齊溫習,特別是默書,自己來的話一定乜都讀唔到。測驗我就坐在旁望着她溫,其實她不是不能一個人溫,我都不過給她做補充、工作紙之類,自己又會拿書來讀。但她溫習時真的很熱衷去"夢幻樂園",我望住她效率會 ...

你只係在旁看著她溫習,咁你女兒都幾定喎!我個女,係要我同一齊溫,雖然好多時都係比補充練習及工作紙佢做,但佢要我睇住佢做,好麻煩的.

派左閱讀喇...
8-)

我發覺身邊所認識的St. Rose學生,大部份家長都說中文科成績不理想。
但聽聞都有小一生在上學期測驗中取得100分,仲要是寫作,真想知那小孩為何可以如此厲害!

原帖由 moooon 於 10-4-13 09:39 AM 發表
我發覺身邊所認識的St. Rose學生,大部份家長都說中文科成績不理想。
但聽聞都有小一生在上學期測驗中取得100分,仲要是寫作,真想知那小孩為何可以如此厲害! ...

我大囡就係一般啦, 但細囡就一向都 ok +喎.  好彩, 好彩.  

原帖由 ShanShan 於 10-4-13 15:23 發表

我大囡就係一般啦, 但細囡就一向都 ok +喎.  好彩, 好彩.  

我個女閱讀又係衰左,佢話無讀卷喎!其實上次考試有讀卷佢都係拉車邊,今次原來唔讀卷,所以都明白點解佢考得咁差.
昨日派埋數學,亞女原本數學幾好,今次就係最後果部份衰左....
英文比較上算做Keep到,但成績都唔係好...好擔心要留班呀!

Hi szesze.betty,

今次只是測驗,我估應該影響不大!

其實若您擔心的話,可以在家長日的時候,問問老師。
我曾聽有些家長說(只是道聽途說而已),若總平均分是7字頭的話,便可能有些危險了。

原帖由 szesze.betty 於 10-4-14 10:43 AM 發表

我個女閱讀又係衰左,佢話無讀卷喎!其實上次考試有讀卷佢都係拉車邊,今次原來唔讀卷,所以都明白點解佢考得咁差.
昨日派埋數學,亞女原本數學幾好,今次就係最後果部份衰左....
英文比較上算做Keep到,但成績都唔係好...好擔心要留班呀 ...

szesze.betty
唔洗咁擔心呢, 留班真係唔係咁易呢.  但要 keep 住,自己要跟緊d.

只係小一第一次測驗讀卷+咋, 之後就冇+啦.

moooon:
總平均分7字頭就有危險呀!咁我個女都易啦,佢上次考試平均分7字頭咋,加上今次測驗成績又唔好....

shanshan
我已經跟得好緊,不過平時亞女真係好少睇課外書,加上每次都係測驗前兩三個星期先溫習,可能係唔夠時間啦!

依家我每晚都會同佢溫習,打算每個星期六日都溫d,希望佢會有進步!

原來只係第一次測驗有讀卷咋!我仲以為上次考試都有讀卷添.因為上次問亞女,佢話老師有些有讀有些無讀.

我個女係細女,所以仲好蒙,佢一d都唔擔心成績的問題,亦都唔明測驗考試的重要,所以做卷時,就算有得抄,佢都可以抄錯...好鬼大意.

有問題想請教各位,今次數學測驗其中一題:

橙和梨共有14個,橙比梨多4個,問梨有幾多個?

想知你地會點教亞女計?

用統計圖表,畫兩行,標題分別是orange & pear,下面就O來表示。

橙和梨共有14個,橙比梨多4個,唔計這4個orange,兩種生果就一樣多,妳先在orange行畫4個O,告訴她除左這4個orange,就仲有10個生果未畫O,先叫她估下有幾多orange & pear,估唔到就教她兩行間住畫O,畫夠10個應該找到答案

我個女都做錯這條!但錯得最金是數蘿蔔那部分,她看不名甚麼代表1和10,條條都寫4,所以就4曬law!
8-)

原帖由 anitawong21 於 10-4-15 23:55 發表

用統計圖表,畫兩行,標題分別是orange & pear,下面就O來表示。

橙和梨共有14個,橙比梨多4個,唔計這4個orange,兩種生果就一樣多,妳先在orange行畫4個O,告訴她除左這4個orange,就仲有10個生果未畫O,先叫她估下有幾多o ...

啊!真係唔該曬你呀.昨日我問功課班的老師,他都說用圖示的方法,不過我就唔太明,依家經你一講,我明白點教亞女啦!Thank you very much.

我個女同你個女一樣,蘿蔔果題差不多錯曬,我問佢老師有無解釋一個蘿蔔=10,佢話無.其實我已打比老師,想問下佢,不過仲未搵到佢....

有否覺得下學期的中英數都突然深了?真要加多把勁!

小朋友對理解題一般都比較弱,其實用劃圓圈或三角形去數不是不好,但就有點慢,.....!

St. Rose的討論網人丁實在單薄,來來去去都只有anitawong21, szesze.betty, ShanShan, 心心媽,Daisy媽,cameo, BBChu, moooon。十個人都沒有!

其他St. Rose家長,不要只顧看,間中也發下言吧!

原帖由 moooon 於 10-4-16 10:07 發表
有否覺得下學期的中英數都突然深了?真要加多把勁!

小朋友對理解題一般都比較弱,其實用劃圓圈或三角形去數不是不好,但就有點慢,.....!

St. Rose的討論網人丁實在單薄,來來去去都只有anitawong21, szesze.betty, ShanShan,  ...

我覺得數學係深了,中文一向我都覺得深(可能亞女成績差啦!),英文就差不多.

但份份卷都8版紙,我覺得真係好多,亞女成日都係怕唔夠時間做,所以d字寫得好〔了〕.

唔緊要啦,仲有大家傾下都好,起碼問野有人答!

我女兒因為測驗之前一日病了,所以第一天的英文測驗沒有測,老師又說不會補測,只說會沒有名次!雖然有點可惜,但健康都是首要的。

本來以為老師會派返份卷「作參巧」就會算,誰知前幾天,老師要女兒帶測驗卷回家當功課做,第二天交。唉,平時功課量算還可接受,剛好那天又要出外上綱琴課,於是,那天做功課,竟要做到晚上七時幾才做完,才可以吃晚飯!

不知是否要用太長時間「作戰」-- 又做功課,又做測驗卷,做到她有點脾氣之餘,我也有點火。

原來你女兒都係測驗前病左呀!我個女果班都有成4,5病左.果排真係好多人病,重要唔係小病,個個都病幾日個種.
昨日功課又係3版紙,我個女都做到8時幾才做完呀!
你女兒平時係咪都有睇課外書架?我個女中文好差,依家要惡補....

我女兒本身自己對中文有興趣,也喜歡自己看書,但我不太喜歡買書,因為屋企已經太多書,她又不願意送別人,若到圖書館或書局「打書釘」,又怕那些書有細菌,所以......,其實我都沒有給她什麼中文的補習,任由她自由發展,我的做法比較另類,不是人人可以接受,就是我會讓她看電視節目,也由得她唱電視主題曲,也只是看TVB,而不是Pearl。

有時她會突然向我說句:路上有你,很美,苦滲著甜味。(此乃電視主題曲的其中一句)
‹ 上一主題|下一主題