用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 拉小提琴分享及交流part 2
樓主: Sindy
go

拉小提琴分享及交流part 2   [複製鏈接]

醒目開學勳章

Thank you.

原帖由 beetle 於 09-10-10 20:52 發表
Hi, Fatty,

葉氏唔同老師有唔同教法, 不過應該都唔會只練考試歌嘅.....

醒目開學勳章

Thank you.

原帖由 rookiemom 於 09-10-10 21:42 發表
有呀,個仔都好開心,最差就係表演時唔可以拍video,但葉氏又唔拍隻DVD賣俾我地!好彩綵排時我拍咗!

Dear all,
請問各位有冇Grade 3 (A2) 琴譜, 可否scan 比我?
[email protected]

大家好, 有事請教, 我仔12岁將打算經學校學小提琴, 但學校冇得租, 要自已買小提琴, 請問初學者買琴有咩要特別注意, 大約買咩價錢已ok? 有冇牌子可以介紹一下? 謝謝

唔好意思,想借個位,bebebe12345, 有事想請教, 已pm.

原帖由 beetle 於 09-10-2 14:50 發表
bebebe12345,

我囡囡每天練2-3小時. 但弦線就在四個月左右開始遂條斷, 現在只剩E絃未斷, 為什麼會有這種情況呢?

你好呀 !我仔仔今年7月先開始學小提琴,你囡囡好乖呀!!!!!每天練2-3小時,我個仔一日肯拉一陣,最多10分鐘....我估佢無可能拉斷絃線,跌斷就會.

請問小朋友初學小提琴, 老師建議買$300-$500的小提琴, 行過坊間的琴行, 大家都有建議用"X雀牌",
但這牌子在Tom Lee 沒有得賣, Tom Lee 只有 RICHMAXX, 請問"X雀牌"的小提琴好嗎?

Thanks

原帖由 AhiruNoPekk 於 09-11-6 16:08 發表
請問小朋友初學小提琴, 老師建議買$300-$500的小提琴, 行過坊間的琴行, 大家都有建議用"X雀牌",
但這牌子在Tom Lee 沒有得賣, Tom Lee 只有 RICHMAXX, 請問"X雀牌"的小提琴好嗎?

Thanks ...

一般都ok.......小提琴沒有好唔好的,只有比唔比錢

原帖由 AhiruNoPekk 於 09-11-6 16:08 發表

Thanks ...

我有個"X雀牌"1/2琴, 用了一年, 如果有興趣可PM我

要換弓(1/4), $400以下會唔會有好選擇呢? 請比D意見, THANKS!

$400以下係唔係冇得試? 選弓有什麼地方要注意?

剛剛在灣仔Orfxx 買了一支1/2 $350, 高級D$750
有得試,不過我囝囝無去,叫果位哥哥試比我聽.
囝囝就好中意.

另外想問下大家:
囝囝用緊大陸琴A絃有2個音好似"湯雞"咁,
老師話個琴有問題.
佢而家練緊校際2級歌,有D音好難聽
攪到想同佢換琴,
Orfxx 位哥哥話手造琴D音靚好多,易拉出靚聲,
Orfxx 手造 $4XXX 有無人試過.
大家有無好提議.

原帖由 beetle 於 09-11-30 22:48 發表
要換弓(1/4), $400以下會唔會有好選擇呢? 請比D意見, THANKS!

jackjackma,

妳囝囝用的是什麼弦?

原帖由 jackjackma 於 09-11-30 23:06 發表
剛剛在灣仔Orfxx 買了一支1/2 $350, 高級D$750
有得試,不過我囝囝無去,叫果位哥哥試比我聽.
囝囝就好中意.

另外想問下大家:
囝囝用緊大陸琴A絃有2個音好似"湯雞"咁,
老師話個琴有問題.
佢而家練緊校際2級歌,有D音好 ...

Vision.
老師話係個琴的問題.

原帖由 beetle 於 09-11-30 23:29 發表
jackjackma,

妳囝囝用的是什麼弦?v效

原帖由 wootaitai 於 09-11-30 23:37 發表
do you know what is the cheapest violin there?

someone gave us a violin from that shop - want to know if its any good.,,

果度有平有貴,平既幾百都有......好難憑間舖頭知係咪好野

原帖由 beetle 於 09-11-30 22:48 發表

記得帶孩子和琴一齊前往試弓,由幾百試上幾千(1/4的選擇應不太多,試貴D的只是作比較而己),以孩子的進度應揀支不太差的,最緊要孩子拉時覺得舒服,聲就要妳幫幫感覺。將來4/4換次弓毛都要五六百,那時再換更好的弓。

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

bebebe12345,

謝謝你的提點. 待女兒放假就帶佢上去試.

原帖由 bebebe12345 於 09-12-1 16:53 發表

記得帶孩子和琴一齊前往試弓,由幾百試上幾千(1/4的選擇應不太多,試貴D的只是作比較而己),以孩子的進度應揀支不太差的,最緊要孩子拉時覺得舒服,聲就要妳幫幫感覺。將來4/4換次弓毛都要五六百,那時再換更好的弓。 ...

請問幾多歲才可以學小提琴,有無老師介紹,我住天后區
謝謝
‹ 上一主題|下一主題