用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 york點解成日被人話commercial?
樓主: fion_yinyin
go

york點解成日被人話commercial? [複製鏈接]

算了吧!我估大家都係收手/口啦. 我都只係路過, 佢既comments/用詞可能係偏激左d. 但係各york/唔係york家長有無諗過如果妳地繼續用呢d說話去圍剿佢, 話佢, 咁妳地同佢之前攻擊york有咩分別. 況且人地都無再出黎回應, 何必仲要打落水狗呢
原帖由 MALTESE2000 於 10-2-10 11:35 發表
大家原諒佢 (catcatoooo) 吧, 佢應該係有病....

唉...先撩者賤,打死無怨

好, 既然係咁, 妳當我無講過. 妳地繼續.
原帖由 fion_yinyin 於 10-2-10 16:12 發表
唉...先撩者賤,打死無怨

hi, 雙子媽媽,

我地明白你係好心想平息一下呢場"口角".....
不過可能我地呢班york既家長/或者過路都開始睇唔過眼, 想借呢個機會平反一下, 合力擊退呢個"滋事份子"....
anyway, 都多謝你給我們的意見
我地會好理性去處理呢之事件, 因為我們都是有修養的家長

原帖由 雙子媽媽 於 10-2-10 16:24 發表
好, 既然係咁, 妳當我無講過. 妳地繼續. 返正我都只係路過.

原帖由 雙子媽媽 於 10-2-10 12:39 發表
算了吧!我估大家都係收手/口啦. 我都只係路過, 佢既comments/用詞可能係偏激左d. 但係各york/唔係york家長有無諗過如果妳地繼續用呢d說話去圍剿佢, 話佢, 咁妳地同佢之前攻擊york有咩分別. 況且人地都無再出黎回應,  ...

認同妳說法,不應以太偏激態度回應,但有些人以高人一等自居,肆意踐踏其他家長o既選擇;令人生厭;如不迎頭痛擊,只會助長其氣焰‧

有人可能比較肉緊地抨擊某些學校. 她有不對. 但說人家有病的家長, 也真的並不見得比她好. 更說人家兒女有如此媽媽, 也慚愧等等. 說到最後, 其實大家也是彼此彼此. 唉!

在這裡傾談就好比打牌. 可以看到牌品. 如果是維護學校. 家長們是可以表現齊心及是表現高EQ時候. 其他家長一定能分出家長的質素及學校選生質素. 不要被人一激, 便陣腳大亂. 吸一口氣後再發表, 定能好好為學校爭回一口氣.

你應該有睇到, 我地大家係忍到第幾page先評擊佢, 重有佢係其他post對york既負面批評, 大部份人都好忍佢, 都沒有評擊佢架, 就係因為咁, 佢就以為自己講得好岩, 而沒有人回應自己, bk這裡好好, 大家可以睇返過往既留言, 到底邊個係攪事者, 邊個係EQ高. 開頭大家對佢都既回應, 都係好有禮架, 但你睇返佢回應既內容同語氣, 佢根本係到這裡攪事, 並非善意架, 重有, 你睇返, 有其它媽咪回應佢, 講"如你不喜歡YORK, 你可以離開唔討論架", 但佢仍然唔收口, 咁到底係我地唔收口, 還是佢唔收口呢?? 我想要知真正前因後果, 要睇返晒佢係各POST既留言, 就會有答應了.

原帖由 ysnmama 於 10-2-10 17:23 發表
在這裡傾談就好比打牌. 可以看到牌品. 如果是維護學校. 家長們是可以表現齊心及是表現高EQ時候. 其他家長一定能分出家長的質素及學校選生質素. 不要被人一激, 便陣腳大亂. 吸一口氣後再發表, 定能好好為學校爭回一口 ...

原帖由 catcat0000 於 10-2-10 23:48 發表
首先,我聲明我沒有半點憤怒,我講得出York的不是,我就遇阻班York口既媽咪會圍剿我,唔緊要,我是沒問題的,因為這是一個鐵一般的事實!
睇下妳地York口既媽咪,我講一句妳地就圍剿我十句,真係覺得妳地真係不墈一罊,比人捉到要害就陣 ...

OK 喇 OK 喇, York 唔好, 又商業, 又英文唔好,
大家唔好讀, York 裏面所有小朋友媽咪都講大話, 收咗York 錢, 妳最正義指証出來,OK?  多謝妳嘅中肯意見。

等我講句心底裏嘅說話; 鬼唔知SC & KV 係好學校咩! 收到先得, 讀得York 都係考唔到, 但想揾間有能力將小朋友增值, 3年後再同一班小朋友再爭小學姐 (當然要用多d 錢去交換), 但今日有班讀到名牌幼稚園嘅家長好似佔優多小小就巴巴閉閉, 成日話人吔間幼稚園點差點差, 讚下間學校又話人係打手! 好似驚人講到好過自己間學校咁。

大家這樣嗌是沒完沒了的. 最好拿出證據來. 有好多學校係商業化, 但因為教育是影響人一生的事業, 因此商業化得黎, 都要有良心, 即係收人幾多錢, 都要俾番合理既野人.

如果要判斷york是否一間有良心或沒良心的學校. 在硬件方面,家長可以睇下學校校舍有否破爛的地方沒有好好維修, 環境是否不理想,不乾淨, 玩具是否常太舊或不足夠, 一切設施沒有以學生利益, 安全為前題. 學生活動空間不夠寬敞. 教育設施和教具不足. 軟件方面, 課程太艱辛不適合兒童, 師資不太優良,  教師流動性很大, 教師待遇不好. 教職員態度欠佳. 其次, 學校行政混亂, 沒有愛心, 巧立名目搵錢, 對學生照顧不周. 如果以上問題有任何一條答案是yes的, 已經是一間沒良心的學校, 如多一條是yes則沒良心程度加倍. 家長們可睜大眼看清楚, (但不用講出來), 才好下結論這是否一間有良心的學校. .

算吧啦!沒錯,讀得york的,通常都是考不到好的幼稚園才入讀,但亦不失唯一的選擇,始終在九龍塘區,交通方便,有$$$就可以解决....唉!自古以來忠言永遠逆耳,york的家長言論亦不應過於偏激粗俗。要知道好學校是會選擇好修養的家長。

york好與唔好又如何呢?影響到你嗎?事不關已,已不勞心.
你係講事實就唔會比人圍剿你啦,你冇憤怒就唔會返咬住唔放啦,通常有 問題的人都會認為自己沒問題,有時會將幻想,幻覺,幻聽當成事實(指有d人),don't worry,大家會體量你的.放鬆點吧.
原帖由 catcat0000 於 10-2-10 23:48 發表
首先,我聲明我沒有半點憤怒,我講得出York的不是,我就遇阻班York口既媽咪會圍剿我,唔緊要,我是沒問題的,因為這是一個鐵一般的事實!
睇下妳地York口既媽咪,我講一句妳地就圍剿我十句,真係覺得妳地真係不墈一罊,比人捉到要害就陣 ...

各位MAMI,同catcat0000再嘈真係side氣,你叫佢拿証據出來,無用ga,佢只係用口講咩咩咩.....只係識講'york唔好係鐵一般事實',學溏心風暴呀大契話'宜家呢到就係法庭,我就係法官',佢已經判左york係全港最差幼稚園,我地york的家長送小朋友去york讀就=送個仔/女去死,我地最無知,攞d錢俾york洗.............我地讀全港最差幼稚園,又與你何干,求你放過我地la,我地自己鍾意送$俾人洗,推個仔/女落火海......

原帖由 mokstick 於 10-2-11 01:35 發表
各位MAMI,同catcat0000再嘈真係side氣,你叫佢拿証據出來,無用ga,佢只係用口講咩咩咩.....只係識講'york唔好係鐵一般事實',學溏心風暴呀大契話'宜家呢到就係法庭,我就係法官',佢已經判左york係全港最差幼稚園,我地yor ...

我小朋友好大機會讀York, 但我唔係有錢人,不過會節衣省食,比小朋友最好。

我不清楚其他幼稚園係點, 只知道囡囡現在係York讀得好開心, 依家勁鍾意返學, 我選擇無錯!

又是我這隻塘邊鶴。
妳說"妳沒有半點憤怒";說"我講一句妳地就圍剿我十句",是斷章取義的詭辯,把自己打造成弱者;卻完全忘記之前那些謾罵式的留言。
妳說妳所說的"是一個鐵一般的事實",我尊重妳的意見;
妳被圍剿的原因,不因妳對York的評價;只是妳的"冒犯式"金句;令人不齒;如:
"Anybody wants to pay expensive fee but receives bad primary allocation --- Go to York la....."
"everybody knows York is expensive, such as you have to pay $300/personto go for a lunch performance in a 3rd class hotel.....If I pay $$$ butget a good academic result and good primary allocation, OK it'svaluable!"

Sorry !! 我有小小不同意, "考不到好的幼稚園才入讀", 我自己係真的有了解過才決家入讀York的, 我民生和浸幼都收, 不只york的, 這個有關自己小朋友的未來, 怎會用來開玩呢 !! catcat0000形容這間學校係哀到貼地, 佢有咩理據呢 ?? 係lee個topic裡, 其它媽咪到沒有評擊其它幼稚園啦 !! 就算york唔好, 對些唔係讀緊既(好似catcat0000咁, 又關佢咩事, 佢真係出自真心, 還是假意呀 !!

如果其它媽媽真係想做"和事老" 你應公平些, 睇返佢之前留言, 到底係邊個言論偏激粗俗, 唔好只睇到單方面.

原帖由 coachnewspaper 於 10-2-11 01:21 發表
算吧啦!沒錯,讀得york的,通常都是考不到好的幼稚園才入讀,但亦不失唯一的選擇,始終在九龍塘區,交通方便,有$$$就可以解决....唉!自古以來忠言永遠逆耳,york的家長言論亦不應過於偏激粗俗。要知道好學校是會選擇好修養 ...

唉!忠言永遠逆耳,一個願打,一個願挨,只是外人不值其所為而矣,何必掛齒呢?
‹ 上一主題|下一主題