用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 7月份適應班
樓主: ck07hk
go

7月份適應班 [複製鏈接]

我尋日帶阿仔返學都無著jacket,只係放咗入書包,但見佢放學時就著咗,我諗係老師幫佢著....但今日就無著了...

阿仔話今日去過玩滑梯、玩隧道...佢話好開心...不過我知佢開頭都喊咗一陣...

希望過多幾日會好啲...佢今日返屋企同我講話聽日會唔喊...信住佢先啦!

原帖由 rosebud 於 10-7-20 10:28 發表
我入去接我囡時佢冇著jacket, 其他小朋友我都唔覺有著...中途有冇著就唔知。我個囡書包入面杯水飲左50ml。

醒目開學勳章

原帖由 Straysheep 於 10-7-20 13:54 發表
我尋日帶阿仔返學都無著jacket,只係放咗入書包,但見佢放學時就著咗,我諗係老師幫佢著....但今日就無著了...

阿仔話今日去過玩滑梯、玩隧道...佢話好開心...不過我知佢開頭都喊咗一陣...

希望過多幾日會好啲...佢今日 ...
我囡又係話去左玩滑梯, 老師話佢入課室時喊左一陣, 走時見到其他小朋友搭校車早走自己冇得走, 又喊左一陣。

我接女女放學時佢都冇著外套,手仔都唔係好凍。放學時老師都會話俾我知小朋友當日表現如何,我覺得老師都幾用心。

天文台話今晚可能掛三號,咁聽日如果仲係三號係咪唔使返學?

醒目開學勳章

原帖由 puiyan119 於 10-7-20 14:04 發表
我接女女放學時佢都冇著外套,手仔都唔係好凍。放學時老師都會話俾我知小朋友當日表現如何,我覺得老師都幾用心。

天文台話今晚可能掛三號,咁聽日如果仲係三號係咪唔使返學? ...
3號, 紅雨黑雨都冇得返架。不過唔知幾點之前落就有得返呢?

應該聽日同後日都唔洗返, 因為thursday 係最近.

原帖由 rosebud 於 10-7-20 14:10 發表
3號, 紅雨黑雨都冇得返架。不過唔知幾點之前落就有得返呢?

醒目開學勳章

原帖由 babycreamy 於 10-7-20 14:20 發表
應該聽日同後日都唔洗返, 因為thursday 係最近.
total得10日...仲要兩日唔駛返...

原帖由 rosebud 於 10-7-20 14:24 發表
total得10日...仲要兩日唔駛返...

係啦, 啱啱叫適應緊又唔洗返...huh

原帖由 rosebud 於 10-7-20 14:04 發表
我囡又係話去左玩滑梯, 老師話佢入課室時喊左一陣, 走時見到其他小朋友搭校車早走自己冇得走, 又喊左一陣。

咁啱有個小朋友著紅白間條+孖bin+daddy湊,又見到佢個名,我估應該係...我地宜家5同班架,我地開始時間都5同,我係c班...我個仔係學校5講野,佢一離開classroom就好多野講,總之我5係到佢就5講,老師話咁樣會蝕抵d...

醒目開學勳章

原帖由 mokstick 於 10-7-20 14:29 發表

咁啱有個小朋友著紅白間條+孖bin+daddy湊,又見到佢個名,我估應該係...我地宜家5同班架,我地開始時間都5同,我係c班...我個仔係學校5講野,佢一離開classroom就好多野講,總之我5係到佢就5講,老師話咁樣會蝕抵d... ...
哈哈...原來係咁...宜家唔同班 , 之後3年都應該同一班, 多d交流lu ^___^

醒目開學勳章

原帖由 babycreamy 於 10-7-20 14:28 發表

係啦, 啱啱叫適應緊又唔洗返...huh
係呀 ~ 之後又要再適應過。

我個囡好瘦,只勉強穿起得最細既4碼! >-<

原帖由 babycreamy 於 10-7-19 00:18 發表
嘩, 你個仔著7碼呀?尋日個姨姨叫我女要一套4碼, 其餘要5碼,返到去試,5碼大得很,件外套真係大得緊要,又係要換, 真MA FAN....

我張通告係7月31日上午11:30.... 原來分開唔同時段架??!!!

原帖由 rosebud 於 10-7-19 13:28 發表
我的通告話7月31日下午2.00。

我記得你同我都係保安道上車,咁我地8月7日試搭校車應該會見到面lu... ha...ha...

原帖由 mokstick 於 10-7-20 13:17 發表

我長沙灣上!你囡囡係味叫y.t呀?老師話呀仔5講野,佢成日都好怕差,5知幾時先肯開佢把金口!:(

醒目開學勳章

原帖由 蚊蚊PIG 於 10-7-22 13:51 發表
我張通告係7月31日上午11:30.... 原來分開唔同時段架??!!!
我估佢地要講好多場,因為有咁多家長。

醒目開學勳章

請問各位:你地小朋友有無返到屋企都勁扭計呀 ?  我囡囡返完第二日之後,連續兩晚一提學校/返學就喊到收唔到聲,話「唔要返學呀」...攪到我想問佢學校情況都問唔到,好擔心。

醒目開學勳章

原帖由 蚊蚊PIG 於 10-7-22 13:45 發表
我個囡好瘦,只勉強穿起得最細既4碼! >-<
原來4碼真係最細,本來仲想換3碼...

原帖由 蚊蚊PIG 於 10-7-22 13:54 發表
我記得你同我都係保安道上車,咁我地8月7日試搭校車應該會見到面lu... ha...ha...

係呀係呀,我仔著橙色波鞋ga,好易認,到時見la...

原帖由 rosebud 於 10-7-22 14:20 發表
請問各位:你地小朋友有無返到屋企都勁扭計呀 ?  我囡囡返完第二日之後,連續兩晚一提學校/返學就喊到收唔到聲,話「唔要返學呀」...攪到我想問佢學校情況都問唔到,好擔心。 ...

rosebud, 我阿囡今朝話唔返學呀. 爸爸話佢係車到講咗幾次話唔返, 最後係學校miss同佢入去, 佢就喊. 不過阿女平時係屋冇野, 仲成日叫我扮老帥tim....又話返學開心...希望佢返多兩日會習慣啦...

我女女返PN 班嗰時都咸左一個星期, 都係會話唔要返學, 一個星期之後便沒事了, 還很開心可以返學, 所以你地唔需要咁擔心, 初初係會唔慣, 比多小小時間小寶寶啦!

阿仔今日終於唔喊喇!

阿仔上年返PN班時,喊咗成個月先唔喊.....

現在返預備班,都喊咗幾日...

今日終於唔喊喇!我仲見到佢入門後乖乖扶住落樓梯...

希望8月開始坐校車佢都會快快適應啦!
‹ 上一主題|下一主題