用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2011-2012, 打算考什麼直資/私校?
樓主: silvia_ng
go

2011-2012, 打算考什麼直資/私校? [複製鏈接]

ziyi
點解你咁鍾意真光?(你忘記答) 假如真光同陳守仁都收你女,你會揀邊間?

醒目開學勳章

真光是我寶貝老婆大人喜歡多過我
她好想好想入女校,但自己入唔到,希望囡囡入
雖則真光小學唔係女校,但
1. 中學係
2. 120人得20個男仔,同女校都沒有分別

另外,係忘記了你問什麼,但寫到一半,唯有先post,再睇問題,再revise加寫,人老了,唔可以一次記得咁多問題

原帖由 ggoo 於 10-8-4 16:16 發表
ziyi
點解你咁鍾意真光?(你忘記答) 假如真光同陳守仁都收你女,你會揀邊間?

ziyi
我女就話唔讀女校要入讀男女校,我諗住真光都有小小男仔入讀唔算女校,都可以蒙混過到我女個關. 不過真光對外只是招收50個位,我諗收我女既機會都好微. 我鍾意真光主要是鍾意個校舍環境同埋校風純樸,依家既社會風氣令我有d驚.

醒目開學勳章

係啊 ,我都係喜歡真光相同的東西,英雄(雌)所見相同
我相信可以蒙混過關的
其實我對真光都沒有太大信心考得上,唔係因為難,而係在其他BK看過真光喜歡的是文靜一些,但我個馬騮囡
而也有人說好易,可能就是文靜的小朋友?
但想深一層,無理由考得到ICQM,考唔到真光
如果係,即係証明,考到ICQM的是因為我面試表現良好

原帖由 ggoo 於 10-8-4 16:57 發表
ziyi
我女就話唔讀女校要入讀男女校,我諗住真光都有小小男仔入讀唔算女校,都可以蒙混過到我女個關.mouth:" /> 不過真光對外只是招收50個位,我諗收我女既機會都好微. 我鍾意真光主要是鍾意個校舍環境同埋校風純 ...

hello! longtime no see!!!
ziyi daddy, seems your family has already started the battle!!!

good to heard that you have some positive result already!!!

叫小馬騮女努力!!!
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

搞掂?!! 恭喜喎!!!

原帖由 silvia_ng 於 4/8/2010 01:40 發表
我終於做好份portfolio啦!你地做好未呀?不過我未比朋友睇,我想佢地比d意見我呢!

另我之前所提及的LMC,應是林文燦,而不是呂明材。
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."

原帖由 silvia_ng 於 10-8-4 14:07 發表

都係放下CERT, AWARD, 同埋少少家庭相囉‧

請問cert是彩色影印還是先scan,再用printer 印出來呢?

醒目開學勳章

多謝多謝
希望有機會做你小朋友的學妹吧
下星期就開始online application

原帖由 flostangraphy 於 10-8-4 18:39 發表
hello! longtime no see!!!
ziyi daddy, seems your family has already started the battle!!!

good to heard that you have some positive result already!!!

叫小馬騮女努力!!!

原帖由 puika_shop 於 10-8-4 15:13 發表
想請教一下--- 林文燦學校好的嗎 ?

我BUY佢英文教學, 同埋中學校網好。至於好唔好, 我未聽簡介會, 未有太多COMMENTS。

原帖由 ziyi 於 10-8-4 16:13 發表
不過自從聽聞DGJS是用中文interview,心絲絲想俾個囡見識一下,但肯定就唔會讀,原因唔係學費,而係補習班等開支

考啦...大家都係見識下, 玩下JE...
至於真光, 我之前都有考慮, 但我有個朋友係舊生, 話小學麻麻地, 叫我都係搵返D學校"往上"發展既, 好過搵舊校喎...SO, 我放棄左呢...

原帖由 flostangraphy 於 10-8-4 18:41 發表
搞掂?!! 恭喜喎!!!

初稿咋....朋友睇完有評語, 我會再改架。

原帖由 Gogojuly 於 10-8-4 20:16 發表

請問cert是彩色影印還是先scan,再用printer 印出來呢?

因為我RE-SIZE左D CERT, 所以我係SCAN完, 執好位先PRINT。
以前呀仔果份冇限頁數, 所以1:1, 係就咁COLOR COPY。

醒目開學勳章

其實對比其他學校,真光真的不是特別出色,也沒有出什麼狀元
如果嚴格來說更加是brand 1尾
但喜歡她的純樸,校風而已
而且沒有聽聞學校因成績屬於這樣而谷學生
也沒有像一些很top的名校,要不停去補習
所以都申請她
而DGJS,應該都會比佢見識一下
我自己也想見識

原帖由 silvia_ng 於 10-8-4 23:09 發表

考啦...大家都係見識下, 玩下JE...
至於真光, 我之前都有考慮, 但我有個朋友係舊生, 話小學麻麻地, 叫我都係搵返D學校"往上"發展既, 好過搵舊校喎...SO, 我放棄左呢... ...

DGJS就響TKO面試咁方便,更是去見識下啦.

醒目開學勳章

係啊,打的可能30元以內
如果我囡囡下年就未必會去見識啦,因為已經搬回去了

原帖由 ggoo 於 10-8-5 11:23 發表
DGJS就響TKO面試咁方便,更是去見識下啦.

醒目開學勳章

唔考...因為已經選了6間了,如果加埋去DGJS見識,有7間
全港直資及私立小學有60間,邊考得咁多
又沒有打算破記錄,而且原本打算5間以內,現在已經超額咁多

原帖由 chuppy 於 10-8-5 13:32 發表
你地考唔考德望呀?

"已經超額"...
生多個小朋友咪可以囉多d quota lor!!!

原帖由 ziyi 於 5/8/2010 13:38 發表
唔考...因為已經選了6間了,如果加埋去DGJS見識,有7間
全港直資及私立小學有60間,邊考得咁多
又沒有打算破記錄,而且原本打算5間以內,現在已經超額咁多

...

九龍禮賢學校

九龍禮賢學校

anyone heard of this school? what's the comment?

THANKS

醒目開學勳章

唔好啦
想想我自己比較喜歡囡囡的
但如果再生多個囡囡,即係我一個要服待3個女人
頂唔順,但又唔喜歡囝

原帖由 flostangraphy 於 10-8-5 14:50 發表
"已經超額"...
生多個小朋友咪可以囉多d quota lor!!!
‹ 上一主題|下一主題