用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 寶血會上智英文書院 家長交流區
樓主: Yukyuk
go

寶血會上智英文書院 家長交流區 [複製鏈接]

Yukyuk,

上智係咪無樂團架?  網上唔見.

p.s. 凍奶茶去左邊?

醒目開學勳章

好似没有。但有music instrument 学。

我都想找她。(可能她工作较忙la!)

原帖由 Yanamami 於 11-7-7 06:48 發表
Yukyuk,

上智係咪無樂團架?  網上唔見.

p.s. 凍奶茶去左邊?

其實我女係柏斯管樂團玩緊, 果度都好似有兩個上智師姐.  只不過佢話如果有學校樂團會有歸屬感d.

原帖由 Yukyuk 於 11-7-7 06:58 發表
好似没有。但有music instrument 学。

我都想找她。(可能她工作较忙la!)

老公帶囡囡剛註冊完,但亞女話老師没有提及要暑假有course上,想請問BRIDGING COURSE是怎樣參加的?
好想佢在暑假前適應中學生活.
原帖由 Yukyuk 於 11-7-6 10:34 發表
大妹妹,

一定要參加BRIDGING COURSE,因為是認識同學的好時機!

以前,囡囡都冇自己乘坐公共交通工具去哪麼遙遠的地方的(雖然只是乘坐MTR)。經過了兩星期的BRIDGING COURSE,同學熟絡左(因為要做PROJECT,所以更加容易玩埋一 ...

大妹妹,

老師派左個膠file俾學生, 有晒書單, 校服, 重要日子, course.....etc 係裏面.  快填回條吧!

原帖由 大妹妹 於 11-7-7 11:07 發表
老公帶囡囡剛註冊完,但亞女話老師没有提及要暑假有course上,想請問BRIDGING COURSE是怎樣參加的?
好想佢在暑假前適應中學生活.

你們好!今日早上,我和囡已到上智註冊,有很多資料,但下午上智有人打黎找我囡,問有無收到黃色的通告,關於七月十三日要考試,我囡話沒有收到,之後收線. 我覺得好莫名其妙,點解七月十二號考完,十三號又要考呢?你地有無黃色的通告?

無喎.  有d古怪.....黃色果張只係一般info.  入埋同一個folder.

原帖由 朱朱 於 11-7-7 18:36 發表
你們好!今日早上,我和囡已到上智註冊,有很多資料,但下午上智有人打黎找我囡,問有無收到黃色的通告,關於七月十三日要考試,我囡話沒有收到,之後收線. 我覺得好莫名其妙,點解七月十二號考完,十三號又要考呢?你地有無黃 ...

終於放工回家後看完亞囡今早帶回來的資料,她有那張黃色的通告,要13號回校考中文聆聽及讀寫測驗.

咦?  輪到我好迷網...... 我唔見唔黃色通告o既?  我只有迎新日果疊通告, 粉紅色書單, 白色訂書單, 一張黃色學校簡介&金綸唔片, 校訊, 一張綠色receipt.....無啦. 我見開課重要日子個表都無13/7要番去考中文o既.....

原帖由 大妹妹 於 11-7-7 22:14 發表
終於放工回家後看完亞囡今早帶回來的資料,她有那張黃色的通告,要13號回校考中文聆聽及讀寫測驗.

醒目開學勳章

回復 149# Yanamami 的帖子

我都冇呀!會吾會個別小朋友有呢?

醒目開學勳章

Yukyuk,
請問電腦堂用邊種輸入法

I'll call the school today and check it out.

原帖由 YY1101 於 11-7-8 07:11 發表
我都冇呀!會吾會個別小朋友有呢?

醒目開學勳章

回復 152# Yanamami 的帖子

等你答案 麻煩晒!

我見囡囡兩年來做嘅電腦功課都係用英文喎, 未見過佢用中文
原帖由 YY1101 於 11-7-8 07:13 發表
Yukyuk,
請問電腦堂用邊種輸入法

janicech 前輩, 請多多指教呵!

原帖由 janicech 於 11-7-8 07:47 發表

醒目開學勳章

janicech,

唔該哂!

係呀!  係用英文多!  

原帖由 janicech 於 11-7-8 07:47 發表

Call 左學校問, 證實 "不" 是每個小朋友需要在13/7回校考中文, 只是個別小朋友.  Oh....會否考小朋友是否適合入普通話班?  Yukyuk, Janicech, 是否有普通話教中國語文的班?

醒目開學勳章

回復 1# Yanamami 的帖子

醒目開學勳章

回復 2# Yanamami 的帖子

Yanamami,

上年都沒有普教中的,我想這是大趨勢。

如果我係您,我會致電問下學校。

甘我使唔使打番學校問清楚呢?但我心唸學校已知我囡無通告,如真的需要考,應該會後補番掛,如唔需要考,巨地會當無事發生.
‹ 上一主題|下一主題