用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖公會何澤芸小學(長享)家長入黎一齊傾計丫~ ...
樓主: 626mama
go

聖公會何澤芸小學(長享)家長入黎一齊傾計丫~   [複製鏈接]

我都係呀,除咗學習費,連其他雜誌費都冇收到喎,咁奇怪既???  只係得星島收咗錢咋喎,我問阿女點點,佢話"都唔係佢間公司"  咁即係點呀? 唔係話星期四要交既咩?

原帖由 高比簡 於 11-9-8 23:03 發表
eeee...唔知喎
唉,.....我有d頭暈,我個仔今日冇交上網學習費,我問他點解唔交,他話老師冇收?......都唔知明天仲可唔可以交.....唉

我個仔就話只係收左「家長會」通告.......都唔知明天仲交唔交得網上學習費。

原帖由 小韋寶 於 11-9-8 15:07 發表
我都係呀,除咗學習費,連其他雜誌費都冇收到喎,咁奇怪既???  只係得星島收咗錢咋喎,我問阿女點點,佢話"都唔係佢間公司"  咁即係點呀? 唔係話星期四要交既咩?

...

原來手冊p6有寫,上綱學習費前天帶了回去冇收,作天有收。
原帖由 高比簡 於 11-9-8 11:03 PM 發表
eeee...唔知喎
唉,.....我有d頭暈,我個仔今日冇交上網學習費,我問他點解唔交,他話老師冇收?......都唔知明天仲可唔可以交.....唉

回復 3# 小韋寶 的帖子

通告寫到禮堂,直接交付有關公司。是否要小朋友自己去交。唔得郵寄比佢應該都可以。

我仔今朝講原來昨天有「講播」叫小朋友某段時間落禮堂交錢 / 支票,但個段時間內冇老師叫他們去禮堂....冇人舉手出聲....所以就帶番張支票返黎.....
(我叫左他今日問下老師可唔可以交,如果都係交唔到,我會試下打去個間公司問)

原帖由 626mama 於 11-9-8 23:36 發表
通告寫到禮堂,直接交付有關公司。是否要小朋友自己去交。唔得郵寄比佢應該都可以。

打左俾個仔今日又冇交支票,我打左俾iclassroom.....可以直接將支票寄俾他們,iclassroom會係10月3日開課,10月3日前他們會將login name + password pass俾學校,學校再將資料交俾學生。

原帖由 高比簡 於 11-9-9 00:27 發表
我仔今朝講原來昨天有「講播」叫小朋友某段時間落禮堂交錢 / 支票,但個段時間內冇老師叫他們去禮堂....冇人舉手出聲....所以就帶番張支票返黎.....
(我叫左他今日問下老師可唔可以交,如果都係交唔到,我會試下打去個間公 ...

回復 1# 高比簡 的帖子

高比簡,

唔該晒,咁我知幾時要留意手冊喇。

另我剛剛上網見到可以參觀學校,打埋電話回校,等主任回復。(應該主要係比k3家長睇)

本校將於九月份舉辦三次內容相同的參觀校園活動,歡迎家長選取其中一個時段出席,我們的老師、學生和本人都樂意跟大家分享在何澤芸小學的生活。茲將有關參觀活動詳情臚列如下,敬祈察閱。家長如有興趣到校參觀,請於9月16日前賜電予本校報名。
(本校電話︰24327311)

參觀日期

2011年9月17日(星期六)9:30A.M.
2011年9月17日(星期六)10:45A.M.
2011年9月17日(星期六)11:45A.M.
*參觀大約需1小時

wow,都有成個禮拜冇係度同大家傾計啦!
小朋友習慣小學生活未呀?
昨日派左默書範圍......第4週默第1、2課.......甘大範圍點幫他溫書好呢? 最初我以為小一生只會默下生字.....又好似唔係我甘諗喎

回復 1# 高比簡 的帖子

高比簡,

我仔本手冊比同學攞左回家,
昨天冇手冊睇,所以唔知詳情。
我都以為默生字,原來咁大範圍架

626mama,
我仔好怕英文,.......到現在記自己全名都記錯.....真係唔知甘大範圍點幫他溫習

高比簡 ,

我都好驚,我仔只識寫自已個英文名,佢幼稚園冇考試默書,一默默咁多,我....都好好驚。而且我要返工,唔可以等佢放學回來就同佢溫書。只靠星期六日....都唔知點算。

剛剛過去個星期日,叫佢默
GOODBYE
GOOD MORNING
GOOD AFTERNOON

由12:00默到4:30先識...識地.唉(中間有食午餐同小休)
我都唔知點教佢好。

原帖由 高比簡 於 11-9-15 01:48 PM 發表
626mama,
我仔好怕英文,.......到現在記自己全名都記錯.....真係唔知甘大範圍點幫他溫習

626mama ,
甘我仔仲差......到現在都只係記得「goodbye」.....我已經成日要他串個幾組字....

各位,

噚日俾既默書範圍係中文呀,但我都要阿女每日溫番啲字,佢超冇記性,教完就唔記得洗晒,好嘔血

原帖由 626mama 於 11-9-15 16:56 發表
高比簡 ,

我都好驚,我仔只識寫自已個英文名,佢幼稚園冇考試默書,一默默咁多,我....都好好驚。而且我要返工,唔可以等佢放學回來就同佢溫書。只靠星期六日....都唔知點算。

剛剛過去個星期日,叫佢默
GOODBYE
GOOD MORNING
...

下.....中文......我以為係英文......(個表都冇寫係中 / 英)
626mama,,,,,,, sorry,我誤會左.....

原帖由 小韋寶 於 11-9-15 09:15 發表
各位,

噚日俾既默書範圍係中文呀,但我都要阿女每日溫番啲字,佢超冇記性,教完就唔記得洗晒,好嘔血

係呀,係中文呀,佢寫住中文科嗰欄,你再留意下手冊

原帖由 高比簡 於 11-9-15 17:19 發表
下.....中文......我以為係英文......(個表都冇寫係中 / 英)
626mama,,,,,,, sorry,我誤會左.....

oh.....可能我發雞盲 ....等我返去再看下先
thanks
原帖由 小韋寶 於 11-9-15 09:20 發表
係呀,係中文呀,佢寫住中文科嗰欄,你再留意下手冊

阿仔話明天只需帶中文、常識.....唔駛帶其他書..又唔駛著運動服,著校服返去影相.....但又冇收到任何通告 (撞正他今日唔記得帶手冊)....奇怪

我知係中文,我意思係星期日我自已同阿仔默英文。

原帖由 高比簡 於 11-9-15 05:19 PM 發表

高比簡,

唔怪得今朝見妳仔仔個書包咁輕便啦。

我又冇收到有關消息喎。

原帖由 高比簡 於 11-9-15 10:19 PM 發表
阿仔話明天只需帶中文、常識.....唔駛帶其他書..又唔駛著運動服,著校服返去影相.....但又冇收到任何通告 (撞正他今日唔記得帶手冊)....奇怪

係囉,有咁講過呀原來,我個女個書包日日重到好似幾包米咁。己經冇帶多餘嘢,全部都係必須物品和書簿。咁到底今日係咩事呢?

原帖由 626mama 於 11-9-16 10:20 發表
高比簡,

唔怪得今朝見妳仔仔個書包咁輕便啦。

我又冇收到有關消息喎。
‹ 上一主題|下一主題