用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正1月13日發信通知結果
樓主: milkybb
go

培正1月13日發信通知結果 [複製鏈接]

你個bb幾大呀? 佢係細b?

原帖由 buddaau 於 11-1-13 14:46 發表
好! 喊過, 細b都得.  有機.

有offer嘅家長,想問吓係咪專業人士/舊生/學歷高呢?

剛收到am offer,好開心呀!

弓喜哂

原帖由 lovelinda 於 11-1-13 14:50 發表
你個bb幾大呀? 佢係細b?

都算啦! 7/30:;pppp:

真係杞人憂天 lu----->唔收.....

其實我大仔係pc讀緊K3,今年到細佬考時,我都好緊張,因為大仔身邊有D同學仔的細佬妹,上年被PC reject,所以我唯一可做到的,只有train好大仔在學校的表現,畀老師有好印象,另一方面,都要train up細佬.

Thanks to god,今年細佬(10/07)都考到,我實在太...太開心啦! 希望所有對pc情有獨鍾的家長相繼收到好消息! Cheers!

congrat!
congrat!

回復 147# Eden_Chit 的帖子

只有train好大仔在學校的表現,畀老師有好印象~~~

想請問,點先叫"train好大仔在學校的表現", 你做咗啲咩呢? (可以做啲咩呢?) 請指教!

rejected, but expected cos my son cried and couldn't go to the room alone.
Now, just need to choose between Munsang and KV.

醒目開學勳章

唉! REJECT呀! 真係唔開心! 雖然唔知亞囡考得好唔好, 但係佢個日狀態都幾好!  仲出到嚟老師話佢好叻! 佢仲好開心咁講老師問咩野, 佢答咩野比我聽, 因為亞囡講野都幾叻! 佢仲話鍾意呢間學校! 唔知係咪我寫個份問卷唔好呢?
不過我之前都預先同自己講咁多人考, 唔可以全靠實力, 這是一個好靠運氣既遊戲! 只好嘆亞囡和培正沒有緣份啦!

哎呀, 培正o既競爭真係好大呀.

原帖由 Imagist 於 11-1-13 15:26 發表
唉! REJECT呀! 真係唔開心! 雖然唔知亞囡考得好唔好, 但係佢個日狀態都幾好!  仲出到嚟老師話佢好叻! 佢仲好開心咁講老師問咩野, 佢答咩野比我聽, 因為亞囡講野都幾叻! 佢仲話鍾意呢間學校! 唔知係咪我寫個份問卷唔 ...

到目前為止都冇人係waiting,係唔係冇waiting,只有offer/rejected 呢?

這只是我個人認為可做的有以下幾點:

1. 每年,在結業禮上,各班都會頒發學業成績獎杯,家長應平時跟足功課,幫孩子在家溫習,多閱讀,讓孩子在校有表現,老師印象都會深d (大仔兩年都獲得獎杯)

2. 學校不時會邀請家長當義工,家長應盡量參與,加強家校合作,讓校方知悉家長的投入度

3. 每星期都盡量抽時間,到校接送孩子,跟班主任見見面,表現關切孩子的學習

4. 每年學校的旅行,都帶同細佬/細妹全家參與,加強家庭凝聚力

5. 細佬/細妹面試前一星期,每天都帶同他到校接哥哥放學,為細的打最後強心針

以上種種,都只係我盡力而為,希望我的經驗,可以幫到大家!
原帖由 lovelinda 於 11-1-13 15:17 發表
只有train好大仔在學校的表現,畀老師有好印象~~~

想請問,點先叫"train好大仔在學校的表現", 你做咗啲咩呢? (可以做啲咩呢?) 請指教!

回覆 1# Eden_Chit 的文章

Eden_Chit:多謝你的意見, 我家細佬0811出年都要考培正, 哥哥宜家讀緊K1

我咩都無特別做過, 阿仔無試過攞學科獎, 我都無做家長義工, 不過阿仔平平穩穩啦, 妹妹都有am offer喇! 好野!

我都好唔開心呀....................

why do you so upset?

原帖由 kwboy 於 11-1-13 16:00 發表
我都好唔開心呀....................

多謝你的意見!

原帖由 Eden_Chit 於 11-1-13 15:39 發表
這只是我個人認為可做的有以下幾點:

1. 每年,在結業禮上,各班都會頒發學業成績獎杯,家長應平時跟足功課,幫孩子在家溫習,多閱讀,讓孩子在校有表現,老師印象都會深d (大仔兩年都獲得獎杯)

2. 學校不時會邀請家長當義 ...

結果唔洗多講啦.......................
‹ 上一主題|下一主題