用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 分享派位結果
樓主: hugub
go

就算小學入不到心儀學校,只要努力讀盡,升中學時一定可以入到心儀中學,現在就算入了好學校,不等於可入band 1中學,不要放棄呀!

原帖由 christina06 於 11-6-5 18:04 發表
馮睛和荃官都是好好的學校, 你們的兒女跟到程度的話已是band 1生, 自然會考到好中學。真是人心不足, 難為有些人想入也入不到。

回覆 63# stanleya 的文章

My daughters are studying in different lady's school.  They're quite happy and relationship are very good at home.
They can share their homework as well.
For parents, it's very hard to handle two different schools.

If your eldest daughter get the chance in the top elite lady school, please let her in.  Her youngest sister has her own way to go, maybe get together in DGJS.

Don't tell her to pick up the school with her sister, she didn't understand.  It's not good for her feeling.

parentslove

回覆 2# mio8390 的文章

agree

我都知馮晴係好學校,知道派到馮晴時我腦內一片空白,因為無諗過會派到(因為第一輪都抽唔到,再加上亞仔無乜學校運),另外現在又要再諗過,好懊惱!我老公都話亞仔都唔係好衰運,至少抽到馮睛嘛!

原帖由 christina06 於 11-6-5 18:04 發表
馮睛和荃官都是好好的學校, 你們的兒女跟到程度的話已是band 1生, 自然會考到好中學。真是人心不足, 難為有些人想入也入不到。

今天教育制度差,小學好關鍵。

自行派位對百冇人士實輸硬,統一派位冇運者亦輸硬,唉現今教育真......!不濟。

醒目開學勳章

原帖由 kkhon 於 11-6-6 14:14 發表
自行派位對百冇人士實輸硬,統一派位冇運者亦輸硬,唉現今教育真......!不濟。

+1
認同。

原帖由 wing 於 11-6-5 00:51 發表

你囡囡係唔係st rose幼稚園生呀 ??

係呀..我女係st rose 幼稚園學生呀....
另外我都有一間私校做back up架, 所以我填得係比較進取...

請你做下統計, 現今的家長, 個個都話唔夠時間, 時間係好寶貴, 住得近好著數, 何況, 馮晴係一間好好的學校。

原帖由 2LittleMonkey 於 11-6-6 00:17 發表
我都知馮晴係好學校,知道派到馮晴時我腦內一片空白,因為無諗過會派到(因為第一輪都抽唔到,再加上亞仔無乜學校運),另外現在又要再諗過,好懊惱!我老公都話亞仔都唔係好衰運,至少抽到馮睛嘛!

...

多謝你的回覆!

可唔可以分析下馮晴有乜優點(老師、課程、校風方面)?因為係網上好少馮晴既資料,尤其係家長分享。

萬分感激!

原帖由 chumamma 於 11-6-6 17:35 發表
請你做下統計, 現今的家長, 個個都話唔夠時間, 時間係好寶貴, 住得近好著數, 何況, 馮晴係一間好好的學校。

Marymount

原帖由 tedghost 於 11-6-5 15:15 發表
which school??

回覆 24# SamMom 的文章

請問可唔可以分享一吓, 你第二志願係填邊間?

我到過馮晴觀課, 感覺好好。

馮晴男校長很務實, 佢一口拒絕【普教中】, 他話到底是學普通話還是中文科。 我初時很反感, 但現在極之認同他。

因為其實外面小學的所謂【普教中】, 唔教好過教, 師資不夠, 錯誤百出, 四聲輕聲不全。

馮晴男校長很務實, 佢一口拒絕【不必要的公開比賽】, 我個人非常認同, 外面很多小學只顧公開比賽, 往往忽略主流學科。

單單以上兩點, 以足以証明校長係好著重學生個人發展, 不重浮誇表面。

現在的所謂名校, 上堂就唔見老師, 個老師去帶小朋友比賽, 上堂又要全體同學做觀眾, 幫比賽小朋友採排, 放學又要小學生留堂訓練比賽,  比賽 ,,, ..... 比賽 ........ 真係馮晴校長無咁多'比賽'掛在口。  我欣賞他的教學態度。

可惜, 我不是馮晴家長, 可能我只是睇到表面。詳細要問下馮晴家長。 唔知點解 bk 無馮晴家長呢 ?

原帖由 2LittleMonkey 於 11-6-6 18:23 發表
多謝你的回覆!

可唔可以分析下馮晴有乜優點(老師、課程、校風方面)?因為係網上好少馮晴既資料,尤其係家長分享。

萬分感激!

原帖由 wing 於 11-6-5 00:58 發表

恭喜晒...我囡囡係st rose K2, 我都想佢可以入番小學, 但我地唔同網, 又得10分, 機會好渺茫呀

多謝多謝.....其實你可以去考啲學校做BACK UP先啦...然後喺誇區選st.rose 博一博啦...

我都覺得這個遊戲規則根本就係迫的好學校轉晒直資或私校,個的漫熱的細路就只可以靠運,冇運就等人地唔要先有得後補。可悲

回覆 157# chumamma 的文章

chumamma, 謝謝你熱心解答我嘅問題!!

但係我仍然好 frustrated!! 原本都諗住揀馮晴,但看完你嘅回覆,我反而有點担心,因為我小朋友過去三年都是普通話+英文上堂,如果揀馮晴,那麼之前三年學咗D普通話便會忘記得一乾二淨?如果唔參加比賽,會唔會以後升中缺乏競爭力?我真的很怕我為我的小朋友作出一個錯誤既决定!

請各位原諒我的猶疑,因為我真係好膀惶!!
‹ 上一主題|下一主題