用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 非常不滿 ST ROSE
樓主: unfair123
go

非常不滿 ST ROSE [複製鏈接]

我也是應屇幼園畢業生的家長, 但是是男仔. 希望我是可以中立地看這些事.
1. 我在這裡三年, 所以看得出家長們對學校的傾慕. 我們出錢出力起學校, 不是想買學位; 而是因為喜愛, 才會願意出錢出力.既然喜愛, 當然想返來唸書. 在忠誠上, 我們肯定比外校學生更忠誠. 我覺得幼園學生在叩門上有優先是應當的.
2. 叩門位是少的. 今年比往年不同. 往年抽乙部第二志願都有機會. 今年抽乙部第一志願都無機會. 可見SLR成為熱門學校. 相對叩門位更少. 如果今年有10個叩門位, 我想都是差不多的數目. 如果當中起碼7個是家教會, 那麼我想SRL是的確有優先...無論是天主教還是家教會, 只要是SRL幼生我想學校都"做左野". 至於學校要家教會優先過"20分", 那麼這是學校的決策了.
3. SRL學生很受天主教小學歡迎的, 在考學校同叩門上很有利. 所以SRL幼稚園都是讀得過的. 不過, 如果我女兒唸SRL幼稚園而不是在34綱的話, 我會建議還是選自己網既天主教小學好D.

這位男孩子家長都很明白我們, 所以unfair 這個post 巳說明 "不是乞個位", 但可否關注吓些自己幼生 ? 我不確定今年有否家教會之小朋友收了沒有, 但只知我有朋友的KV生, 巳甲乙不是填SRL第一, 而筆試後就馬上收到SRL second in.
原帖由 nicolemummy 於 11-8-13 13:58 發表
我也是應屇幼園畢業生的家長, 但是是男仔. 希望我是可以中立地看這些事.
1. 我在這裡三年, 所以看得出家長們對學校的傾慕. 我們出錢出力起學校, 不是想買學位; 而是因為喜愛, 才會願意出錢出力.既然喜愛, 當然想返來 ...

原帖由 hunter3988 於 11-8-13 15:00 發表
這位男孩子家長都很明白我們, 所以unfair 這個post 巳說明 "不是乞個位", 但可否關注吓些自己幼生 ? 我不確定今年有否家教會之小朋友收了沒有, 但只知我有朋友的KV生, 巳甲乙不是填SRL第一, 而筆試後就馬上收到SRL s ...

unfair要求關注吓自己幼生, 而我們當年的要求重悲微, 連公平面試的機會都沒有.

原帖由 nicolemummy 於 11-8-13 13:58 發表
1. 我在這裡三年, 所以看得出家長們對學校的傾慕. 我們出錢出力起學校, 不是想買學位; 而是因為喜愛, 才會願意出錢出力.既然喜愛, 當然想返來 ...

Nicolemummy,
是否說2012 收左7個叩門家x会小朋友?可否說清楚一d?因我知道今年k3(2011)又係家x会得幾個, 重要係大抽獎抽到,應該所餘無幾.

如果所言屬實, 起碼比以后家多個選擇, 做家x会叩門有優待, 最多米爭住入家x会(想番srl)

原帖由 unfair123 於 11-6-21 17:33 發表
真係好火, ST ROSE當我地D家長及學生係乜?
當日brife幼園校長話 "必需2次 ...

我係srl小學部09年畢業生家長
講真,srl呢間學校可以吾入都咪入
師資差不在話下,仲成日叫家長捐$
升中時,srl校長叫我地「自行」填晒srl中學
搞到我冇左個機會
畢業生吾係入番srl中學就係入band3尾!
各位,香港名女校大把la!
嘉諾撒修會果D諗得過!

魅力公主 醒目開學勳章

原帖由 yyokc 於 11-8-14 16:13 發表

我係srl小學部09年畢業生家長
講真,srl呢間學校可以吾入都咪入
師資差不在話下,仲成日叫家長捐$
升中時,srl校長叫我地「自行」填晒srl中學
搞到我冇左個機會
畢業生吾係入番srl中學就係入band3尾!
各位,香港名女校 ...

你意思係咪升中派位好差呀??
http://www.baby-kingdom.com/?18

有空請去看看 ~

只可以講一句,srl對D band2尾既學生係毫不留情,連校長信都吾比一封!!
再者,我個女讀小學果陣有個同學撕爛左另一個同學條裙,都冇踼出校!
中學部D人又集體欺淩同學,搞到滿城風雨………
唉……srl一日不如一日………

魅力公主 醒目開學勳章

原帖由 yyokc 於 11-8-14 18:16 發表
只可以講一句,srl對D band2尾既學生係毫不留情,連校長信都吾比一封!!
再者,我個女讀小學果陣有個同學撕爛左另一個同學條裙,都冇踼出校!
唉……srl一日不如一日……… ...

嘩 好驚嚇 好似講緊D校風差既學校咁既
http://www.baby-kingdom.com/?18

有空請去看看 ~

可能係個別事件La
不過srl有好多好老師都走晒
人事變動好大
年年都有老臣子走
現任校長上任後真係………
講真,有得讀都未讀
去其他學校仲好,香港比srl好的學校多的是

D女仔日日打交講粗口,真係食錯藥咁
有人裙腳又爛,條領又爛
又攞塗改液畫同學條冬季裙
冬季條呔fingfing下咁

Yes, Holy Angel is the best. Dragon with St. Mary.

我同你情況差不多, 不過我絕對唔認為入唔番中學部既就係band 2尾/band 3.  原因係我個女本身已經有兩間band 1直資收左, 體藝都shortlist 左佢去interview, 去到第3次呈分, 佢既成績都係keep住有少少進步.  唔揀直資既原因係我想佢讀女校, 但我一路既目標唔係自己中學部, 而且亞女都唔想上返自己中學. 而係區內另一間2線女校. 所以冇留直資位. 點知個政府最後至公佈cut班數字, 攪到我心儀既中學得番好少位, 所以迫住揀番自己中學(因為位多).  最後咪衰左囉....
由於學校出d卷攞分超難, 所以扣門時,單看成績表都睇唔到亞女既實力, 但最後發現, 只要學校肯比佢考筆試既, 全部都取錄佢, 當中包括有band 1同band 2學校.  最後, 亞女自己揀左間band 2頭既學校, 依家入左精英班...唔駛再係srl再糟人白眼...做亞媽既都可以抬起頭做人, 唔駛次次見完家長都
至於校長信, 學校有比我, 不過入邊有打錯字, 所以我從來冇用過, 得啖笑... 而派得唔好, 老師都從來冇打過電話黎問候一下.  至於老師流失, 我都見怪不怪, 亞女六年, 除了五六年班因為同一個班主任仲有教之外, 其他都走哂啦....
再講入邊d女仔, 我地個屆, 真係有些壞分子, fb 爆粗 (真係好粗果隻), 上堂串爆老師, 玩追星, 玩割脈....(好彩比人制止左)都有. 不過都係個別例子.  大部份學生都係乖同純既.(我估果別壞份子, 間間學校都有).
當然, 我最唔順既就係捐錢捐左咁多年, (冇六年都五年, 利是錢又要捐, 睇書又要捐... 校長係上年仲公開欠300萬, 咁咪又係向家長施壓... ) 捐到怕, 最後連入去新校舍望下都冇機會.
不過咁, 亞女話佢新校既老師好nice, 佢亦好乖咁同我講會比心機追番d成績, 所以我覺得真係塞翁失馬...

醒目開學勳章 貢獻勳章

睇番之前 koeydadamama 所講係3年前喎, 至於3年前(2008? 2009?)是否有7位委員嘅囡第3輪叩門入到, 講番小小資料先, 家教會只有委員11個, 2年一屆任期, 11個委員分佈K1, K2&K3嘅家長, 所以同一年一定唔會有咁多委員需要第三輪叩門, 以我所知2009年係確有3位委員嘅囡係需要叩門, 而最後麻麻地順利情況下先可以叩門入到小學, 我囡係2010年畢業(我幫呀囡找了男女校嘅小學讀所以無需要叩SRL小學), 而呢2年(2010, 2011年)都無家教會委員係响第三輪叩門先入到小學, 有委員入到都係第一輪計分或第二輪抽獎入到的!  

原帖由 unfair123 於 11-8-14 11:58 發表
Nicolemummy,
是否說2012 收左7個叩門家x会小朋友?可否說清楚一d?因我知道今年k3(2011)又係家x会得幾個, 重要係大抽獎抽到,應該所餘無幾.
2. 叩門位是少的. 今年比往年不同. 往年抽乙部第二志願都有機會. 今年抽乙部第一志願都無機會. 可見SLR成為熱門學校. 相對叩門位更少. 如果今年有10個叩門位, 我想都是差不多的數目. 如果當中起碼7個是家教會, 那麼我想SRL是的確有優先...無論是天主教還是家教會, 只要是SRL幼生我想學校都"做左野". 至於學校要家教會優先過"20", 那麼這是學校的決策了.

原帖由 koeydadamama 於 11-8-11 17:58 發表
3年前,開學家長會上幼稚園校長(修女)都講明要2 round都選SRL才會推薦去小學 。我哋喺第一年有20分落選的其中一個,更過份喺直至開學都冇人call interview。其間打電話問幼稚園就話pass咗俾小學 ,問小學 就話冇叩門位。直到開學第一日先知原來收咗7個幼生,4個20分一個都冇(連interview都冇份),7個都喺家x會嘅人

節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

醒目開學勳章 貢獻勳章

唔好誤導人喎 入家教會唔係代表一定第三輪叩門入到小學架  如果到時叩門入唔到小學, 我驚有人開POST鬧你喎
原帖由 unfair123 於 11-8-14 11:58 發表
如果所言屬實, 起碼比以后家多個選擇, 做家x会叩門有優待, 最多米爭住入家x会(想番srl)

醒目開學勳章 貢獻勳章

really?
不過好肯定每間學校都一定有壞學生, 只係多定少囉  

醒目開學勳章 貢獻勳章

我絕對明白幼生無優先面試叩門係好慘, 起碼有機會面試下都好過咩都無, 唔收係另一件事, 所以提下以後D家長最好搵定backup同做定功課, 唔係到時真係會好傍煌, 一亂就好易決定錯誤, 大家都要加油呀!

最後祝小朋友入讀到合適自己的學校, 有個快樂的學習生涯!

重提2009-2010年叩門的事并非要針對任何一位叩門生及家長。每位家長都有自己的計劃,用不同方法爭取入小學的機會。
各師各法下,學校是否應給予較公平的機會呢?2009-2010及2010-2011這兩年确是沒有給予全部幼生Interview的機會。而2009-2010年更沒有校外生有份Interview. 我們都是在開學第一天才得知那些幼生"叩門"成功。知道那些人可以成"叩門",我們當然明白發生了甚麼事!我寫過"7位家教會成員"是錯的,要向大家道歉。應該更正"7位都是家教會成員及某些活躍人士"。
有人話過當年有Interview考試, 但肯定唔係公開的叩門試。試想小學校長要求咁高,點可能只考某些"有背景"的幼生,而唔考其它"名幼稚園生"呢?誰人可以咁安排呢?問幼稚園點解唔喺個個有的Interview, 得到嘅回答喺  - 「你哋都叩到xxx 學校,收你都唔會讀啦」
最唔忿喺幼稚園竟然咁樣對待自己的畢業生 !

原帖由 monkey妹 於 11-8-15 10:58 發表
睇番之前 koeydadamama 所講係3年前喎, 至於3年前(2008? 2009?)是否有7位委員嘅囡第3輪叩門入到, 講番小小資料先, 家教會只有委員11個, 一定唔會有7個咁多委員嘅囡都係讀K3, 一定有K1和K2家長係委員, 所以應該同一年 ...

醒目開學勳章 貢獻勳章

明白你叩門所受的難堪, 如果是我, 我都會好嬲, 興幸我要搵男女校所以一定唔考慮SRL, 其實小學請我都唔會比呀囡讀 (我個人不喜歡小學校長), 仲有講開公平, 得罪講無邊間學校會做得到, 私心人人都有, 呢樣永遠都無得拗, 大家都知果D出名官津學校唔識人無關係一樣連面試都無,  就算有面試都唔代表實收, 要睇你識果個人有幾勁, 社會係好現實, 係好無奈迫住接受, 呢一代做父母難, 做小朋友都難, 唯有盡能力做囉, 大家都加油喇!  
原帖由 koeydadamama 於 11-8-15 13:50 發表
重提2009-2010年叩門的事并非要針對任何一位叩門生及家長。每位家長都有自己的計劃,用不同方法爭取入小學的機會。
各師各法下,學校是否應給予較公平的機會呢?2009-2010及2010-2011這兩年确是沒有給予全部幼生Interview ...

有點混亂,請各mami指點一下

有點混亂,請各mami指點一下:
我知道如接納直資小學學位後是不能參加"大抽獎"的, 那麼如獲私小取錄後, 是否仍可參加"大抽獎",  6月才決定讀官津或私小嗎?
謝謝!

原帖由 霖霖B媽咪 於 11-8-15 09:58 發表

我同你情況差不多, 不過我絕對唔認為入唔番中學部既就係band 2尾/band 3.  原因係我個女本身已經有兩間band 1直資收左, 體藝都shortlist 左佢去interview, 去到第3次呈分, 佢既成績都係keep住有少少進步.  唔揀直資 ...

我個女果年豬流感,好多學校無面試筆試
一派就去左BAND3,叩門都係得一間好少少既BAND3肯要
結果今年升中三轉左去間津貼BAND1,總算吐氣掦眉
新高中D科仲比SRL更啱個女,真係冥冥中自有主宰.
不過SRL小學D好老師真係………
少得可憐
‹ 上一主題|下一主題