用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SPN for 2011 Parents Chat CHAT chat
樓主: max1116
go

SPN for 2011 Parents Chat CHAT chat [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 dadabb2009 於 11-8-13 06:02 發表

哈哈,我諗囡囡無問題,最大問題果個係我==>過份緊張!

醒目開學勳章

原帖由 joyjoy815 於 11-8-12 22:48 發表

好冷靜.............你女女一定係 observation type. ..

exactly  睇完先慢慢做

醒目開學勳章

原帖由 323 於 11-8-13 00:26 發表

唔洗羨慕, 每個小朋友都唔一樣, 你欣賞下佢唔喊既優點嘛. 我女都無喊過, 只係呆左一個學期

我欣賞,不過真係無左果種難忘的經驗

[quote]原帖由 max1116 於 11-8-12 17:27 發表

可能是B班啊 ~

Hi, Eunice is 1 B ah, 仍喊足4日,但老師話佢好快又收聲了,超嗲!

呀女返左一星期學 今晨4:00am發高燒 可能係第一個N1病的同學 好在醫生話一兩曰會退 呀女哭了四日又病了
好可憐 係唔係唔好咁早比佢返學?

回覆 1# hellohellomami 的文章

My daughter also has running nose today but no fever. Perhaps it was caused by the weather, environment, tired .... I worried about her,too. Maybe they need to start training now!  (Including their resistance) wish your bb get well ASAP!

貢獻勳章

原帖由 dadabb2009 於 11-8-13 06:04 發表
大家知唔知新出果部panasonic gf3 好唔好,對完全唔識影相嘅人來講難唔難用,買lens(當然係for影bb/小朋友)應該買乜lens呢?

KaHeiBaba有乜指教?謝謝!

雖然我玩咗單反已有好幾年,不過一直都有留意M4/3機,好似"女朋友1、2、3號";個人唔太喜歡 Panasonic 相機(電視就鍾意佢夠耐用),因為ISO調高時,Noise大到難以接受(可能我喜歡影夜景快拍o卦);其實如果要喺黑暗環境下(唔方便用閃燈)影小朋友,ISO高Noise少會比較好。早前屋企部C記S90突然千古,無意中引入了一部 Olympus E-PL2,咁就即時成為 KaHeiMami 嘅新玩具 (佢一向只喜歡袋裝相機,所以今次都幾難明)。

其實買相機真係好睇個人喜好,不過S品牌嘅相機,我就一定唔會推薦,費事出事時要俾人問候 !!   

[img]http://forum.baby-kingdom.

原帖由 dadabb2009 於 11-8-13 05:58 發表

323, 同你緣慳一面,我同老公8:15-8:20到呀!我地之後都有睇video呀:)

唔驚, 之後大把機會, 學校既大肚婆應該唔會太多, 不過d朋友仲話唔係好覺我大肚

原帖由 dadabb2009 於 11-8-13 06:02 發表

哈哈,我諗囡囡無問題,最大問題果個係我==>過份緊張!

我都有呢個問題

原帖由 jl118 於 11-8-13 07:33 發表

我欣賞,不過真係無左果種難忘的經驗

我又唔覺損失左d咩, 反而覺得佢好特別

貢獻勳章

原帖由 hellohellomami 於 11-8-13 19:31 發表
呀女返左一星期學 今晨4:00am發高燒 可能係第一個N1病的同學 好在醫生話一兩曰會退 呀女哭了四日又病了
好可憐 係唔係唔好咁早比佢返學?

小朋友發起燒上嚟,真係好難講 (雖然我都知道會好頭赤),只要多加留意,同小朋友去睇醫生,好好照顧佢,其實都唔駛過份擔心,因為呢個係小朋友成長嘅必經階段;唔怕同大家 講/分享,KaHei 有幾年都係喺正大年初一先發燒,周圍都冇醫生睇,焗住要抱佢去聖保祿醫院,有乜計 ??
[img]http://forum.baby-kingdom.

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-8-14 01:30 發表

雖然我玩咗單反已有好幾年,不過一直都有留意3/4機,好似"女朋友1、2、3號";個人唔太喜歡 Panasonic 相機(電視就鍾意佢夠耐用),因為ISO調高時,Noise大到難以接受(可能我喜歡影夜景快拍o卦);其實如果要喺黑暗環境下(唔方便 ...

我都睇緊, 其實3/4都唔平, c6就話咁既價錢點解唔買部單反, 我地之前有部40D, 幾乎個個月都要攞去整, 頂唔順先放左, 睇左輪都係覺得3/4用既機會高d, 所以放棄再買過部單反. 我同事就叫我等Olympus PL3, 佢話panasonic既顏色差d喎, 你又點睇?

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-8-14 01:38 發表

小朋友發起燒上嚟,真係好難講 (雖然我都知道會好頭赤),只要多加留意,同小朋友去睇醫生,好好照顧佢,其實都唔駛過份擔心,因為呢個係小朋友成長嘅必經階段;唔怕同大家 講/分享,KaHei 有幾年都係喺正大年初一先發燒,周圍都冇醫 ...

其實一起燒我又唔會即刻去睇醫生, 通常睇多日先. 我女淨係夾到一個醫生, 平時就要去中環, touch wood有乜事就一定要入canossa, 好遠, 但試過好多醫生都唔得, 無計

貢獻勳章

原帖由 323 於 11-8-14 01:38 發表

我又唔覺損失左d咩, 反而覺得佢好特別

小朋友真係個個都唔一樣,不過初初返學喊係好正常;KaHei 從未返過任何 playgroup 就返 SPN,返學頭一段日子都未喊過,直至有一日,自己組別嘅老師上晝返學時,因為患上感冒,同佢哋小朋友講,話下晝要請病假去睇醫生,KaHei 就即時"淚如泉湧" (呢4個字係老師之後同我哋講番呢件事時,用嚟形容佢當時嘅情況) !! 

貢獻勳章

原帖由 323 於 11-8-14 01:45 發表

其實一起燒我又唔會即刻去睇醫生, 通常睇多日先. 我女淨係夾到一個醫生, 平時就要去中環, touch wood有乜事就一定要入canossa, 好遠, 但試過好多醫生都唔得, 無計 ...

冇錯,我都同意真係人夾人,KaHei 由細到大都好夾我朋友嘅太太 (CWB 冇一個醫生可以代替到佢),我哋次次都要專登走過去紅磡,一來一回加埋等候時間,真係大半日時間俾哂佢。

貢獻勳章

原帖由 dadabb2009 於 11-8-13 05:58 發表

323, 同你緣慳一面,我同老公8:15-8:20到呀!我地之後都有睇video呀:)

有機會的話,記得要幫襯學校買 DVD,嗰少少錢一定唔慳得。

貢獻勳章

原帖由 323 於 11-8-13 00:35 發表

e, 咁我地緣慳一面, 我要預習揍女返學路線, 睇下星期一仲見唔見到

係預習"湊"女,千祈唔好郁手"打"女呀,哈哈 !!

[quote]原帖由 eunicewaiyu 於 11-8-14 00:43 發表
My daughter also has running nose today but no fever. Perhaps it was caused by the weather, environment, tired .... I worried about her,too. Maybe they need to start training now!  (Including their re ... [/quote

Thanks so much! 希望你囡囡都快的好番。

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-8-14 01:52 發表

小朋友真係個個都唔一樣,不過初初返學喊係好正常;KaHei 從未返過任何 playgroup 就返 SPN,返學頭一段日子都未喊過,直至有一日,自己組別嘅老師上晝返學時,因為患上感冒,同佢哋小朋友講,話下晝要請病假去睇醫生,KaHei 就即時" ...

KaHei真係好投入學生生活!

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-8-14 02:03 發表

冇錯,我都同意真係人夾人,KaHei 由細到大都好夾我朋友嘅太太 (CWB 冇一個醫生可以代替到佢),我哋次次都要尊登走過去紅磡,一來一回加埋等候時間,真係大半日時間俾哂佢。 ...

咁啱既, 我女一定要睇朋友個先生. 不過好彩果位醫生通常唔洗點等, 唔係真係大半日無左. 如果兩位醫生既location可以倒轉就好
‹ 上一主題|下一主題