用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 REJECTED 重災區+打氣區, Never give up!!
樓主: antonyada
go

REJECTED 重災區+打氣區, Never give up!! [複製鏈接]

好唔開心呀! 連續兩日都收到reject letters! 我都唔敢同阿女講......

我等緊DBS reject 信,小兒話只係叫他看電視,無問過問題

I don't have any offer yet. add oil

原帖由 仔仔錫錫你 於 11-10-26 10:58 發表
我等緊DBS reject 信,小兒話只係叫他看電視,無問過問題

我都係預咗reject, 因為佢搶答被老師話佢嘈

已經第三間regect!
:-? :-x :-x :verycold: :wink:

醒目開學勳章

我都係...DBS唔會有寄望, 老師問亞囝父母在家時會跟他做什麼. 他竟說 "玩同睇電視"....haha...時時睇圖書及畫畫又唔講. 只講出自己想既野. 所以知道一定無機.

唉!in4間, 2間waiting, 1 間rejected, 1間仲未收到信!好大壓力, 好唔開心!

原帖由 Karenauyeun 於 11-10-26 11:22 發表
唉!in4間, 2間waiting, 1 間rejected, 1間仲未收到信!好大壓力, 好唔開心!

你都叫有 2 間waiting 呀~

醒目開學勳章

原帖由 Karenauyeun 於 11-10-26 11:22 發表

其實都唔洗唔開心. 一來真係太多小朋友報,機會自然低; 2來學校揀學生的宗旨只有他們才知道. 3來小朋友interview的表現唔代表他本身的能力, 4來我都認同學校出名/唔出名代不等同小朋友將來的成就; 我認同每所學校都有其賣點/出色之處. 甚至幻想到小朋友入到家長想他們入的學校, 要是在校內沒有預期的表現, 那麼家長同小朋友都辛苦了自己. 再安慰下自己. 此處不留人. 自有留人處. 很多津校都不錯呢! 考直資/私校的原意 就是想多個選擇吧!  當沒有選擇時, 我們就是學會去接受及溶入呢.
(以上都係本人自我安慰的說話...haha)

我幫個仔報私/直資一條龍就係唔係再一次經歷咁痛苦既過程。

In 了5間,4間rejected.  一間waiting 都沒有,好似亞仔連最低要求都不符合,自覺亞仔英文oral 都ok, 讀英文故事基本沒問題,中文認字又不差,數學已學enopi 年多,不知他衰什麼,如果可打去學校問就好了,起碼得個知字,現在好似基本要求都不達,人地話考小朋友即考大人,吾通自己有﹖問題

Me too. 阿仔都係話淨係睇電視, 好悶! 真係想都不用想!

我兒子interview完出來, 一粒聲都無, 似啞了, 後頭還撞柱....應該肥!

回復 2# ElsaShum 的帖子

你仔仔in完邊間小學,搞到唔開心呢?

謝分享!

waiting list for which school?
8/10/07 - 8.6 kg

我個女starter 15 盾,  grade one piano exam128 分, 又珠心算, 又 ballet 兩年加考試, 學全班第三 ( kowloon tong 區 kg),...今日收到兩封 rejected letters...真係 sad !!

原帖由 marrowcream 於 11-10-26 22:06 發表
我個女starter 15 盾,  grade one piano exam128 分, 又珠心算, 又 ballet 兩年加考試, 學全班第三 ( kowloon tong 區 kg),...今日收到兩封 rejected letters...真係 sad !! :cr ...

以你個女的"資歷", 他日叩門一定成功, 唔好灰心!

原帖由 giveupaguy 於 11-10-26 11:18 發表

我都係...DBS唔會有寄望, 老師問亞囝父母在家時會跟他做什麼. 他竟說 "玩同睇電視"....haha...時時睇圖書及畫畫又唔講. 只講出自己想既野. 所以知道一定無機. ...

唔好甘灰, dbs 要求的並非 model answer!

Peter2880, 多謝你鼓勵!! 但願如此 !

原帖由 Peter2880 於 11-10-26 22:24 發表

以你個女的"資歷", 他日叩門一定成功, 唔好灰心!
‹ 上一主題|下一主題