用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 金巴倫迦南,n班有冇人收到信?
樓主: Bear999
go

金巴倫迦南,n班有冇人收到信? [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 cat8141210 於 11-11-23 11:19 發表

早排打左去問學費...

N班半日班 $3040
K1班半日班 $2700

thx !!

原帖由 shevachevy 於 11-11-23 11:40 發表
我自己係專業人士同住私樓, 但都冇offer呀...haha...不過我自己就分析左+南o既收生tendency。

咁你覺得+南收生既tendency係乜呢?
好奇想知~~

寧小莫大, 靜優於動
原帖由 cat8141210 於 11-11-23 11:50 發表

咁你覺得+南收生既tendency係乜呢?
好奇想知~~

原帖由 shevachevy 於 11-11-23 11:44 發表
lh 呢, 好多人睇法都唔同, 我自己就覺得佢ok, 原因: 收生唔算太多, 雙語出名好, 學校新但老師師資同耐心不錯, 同埋近我;
有d人又好唔likey 話佢係地方好細, 冇操場, 商場學校之類。
填表雖然係煩d, 但如果學校真係會 ...

地方唔細架嗎...
我記得我睇過幼稚園指南話佢地唔細架喎...
商場學校其實冇乜所謂啫...
搵學校其實最緊要係老師有愛心有耐性...
我咁多間LH都唔近我架...
得一間奧海城果邊近我公司囉...

但係你講佢雙語好...
事實上又有好多雙語好既KG...
所以都係一樣好難說服到我老公...
佢最憎KG查家宅...= =
我個人就冇乜所謂囉...
我見過有KG既FORM問全家收入總和添囉...
呢個我就真係接受唔到了...=.=

回復 140# cat8141210 的帖子

係呀,考體能我都覺得好攪笑.
不過我諗佢都有原因既,
想睇下小朋友既肌肉發展係咪正常.

所以我又無乜反感喎,
佢第一PART 體能,第二PART GROUP IN,
第三PART 就BRIEF 學校同比家長發問,
最後仲帶我地參觀學校,
我覺得佢安排得好好,
呢間咪我首選仲等緊RESULT 果間.

其實人算不如天算,所以都係平常心啦.
同埋我覺得收生標準個個老師都唔同,
比分高低同老師對小朋友既第一觀感好有關.
好似我地見工咁,好多時都係睇下合唔合眼緣先.

我仲未收到信呀! 係咪唔收呢?

原帖由 shokobb 於 11-11-23 11:45 發表

你分析得又幾合理, 收左我仲1516緊,
因為我怕迦南英文唔夠好~

你地講果幾間未開始報/ in 我都有報~

"因為我怕迦南英文唔夠好~"
我就係驚呢樣野會影響到個女既將來學習路向...
所以...+南唔收我我反而鬆了一口氣...
因為我唔洗再日諗夜諗了~

回復 147# cat8141210 的帖子

係, 坦然d 諗, 有時係個天幫你安排左, 唔駛你煩, 仲好
我而家手上乜都冇~~我都未驚, 大不了唔讀n班 (或者插班), 又唔係一定要讀。放鬆放鬆~~

原帖由 Lovely_Babybaby 於 11-11-23 11:47 發表
所以我咪話唔識砌LEGO 個老師好似發現新大陸咁囉.
其實我個仔都有砌高,因為平時玩開果D係滑面,
無得砌實,所以佢只會砌高.
所以IN 完我對呢間幼兒園感覺麻麻,
變左3RD CHOICE.

我之前都想買LEGO 比佢玩,不過寫住OVER ...

初初我入到去IN果陣...
佢比LEGO我個女玩我都好SURPRISE...
後來我見老師IN我地果陣又係冇乜心機...
加上另一間+南IN果陣我對佢地老師印象唔好...
所以都冇咩第幾CHOICE...
不過係由心儀變左唔係心儀之嗎...
就係我老公一味係度話+南好因為可以用學劵...
唔係咁諗野架囉我想講...
好多都用到學劵架啦...
我唔會咁樣黎衡量比邊間個女讀書囉...= =

LEGO有好多1.5/2-5歲比小朋友玩架...
好大粒一定食唔到落肚~~
你放心啦~~
係TOY R XX 果度有~~

其實報得九龍塘迦南既,
我諗大部份都會報埋九龍塘其他名校.
迦南多數唔會係首選.

回覆 149# cat8141210 的文章

你老公都好攪笑,宜家好多都有學券啦,
就算無學券,好似根德園學費都唔貴.

原帖由 shevachevy 於 11-11-23 11:48 發表
大b通常都唔止一個offer, 交留位又唔代表真係會讀, 你話如果佢4百幾人有3百都唔讀, 你話係咪行政出現大問題喇。
咁呢個都係我o既估計o者, 真正原因冇人知咖, 佢都有咁多人apply, 可能原來係抽簽決定。哈哈
你都話你 ...

哇哇...
難以想像會4XX人有3XX人唔讀呢個情況...
因為之前人人都好期待佢間KG...
如果有咁既情況出現都幾驚= =
唔怪得佢咁多WAITING LIST又冇REJECT LETTER啦...
BTW,HKPS我唔記得左攞FORM所以冇報,
但係我知佢地係將自己既FORM係有限既時間派同DL...
仲有NO.同學生名黎跟~~
反而我覺得咁...
對大家都好...

回復 130# shevachevy 的帖子

我囡囡係7月b呀, 結果係waiting. 佢果日表現都好淡定又有笑容, 指令做到8成, 有講野(e.g. 車車, byebye, etc), 臨走又送個goodbye kiss俾miss. 不過算啦, 迦南唔係首選.

原帖由 shevachevy 於 11-11-23 11:54 發表
寧小莫大, 靜優於動

WAKAKAKAKA...
又係喎~~
咁你都諗到~~
我個朋友個女就係你講既呢一種小朋友~~

回復 118# shevachevy 的帖子

my bb is Jan Big bb .. got pm offer

原帖由 Lovely_Babybaby 於 11-11-23 11:57 發表
係呀,考體能我都覺得好攪笑.
不過我諗佢都有原因既,
想睇下小朋友既肌肉發展係咪正常.

所以我又無乜反感喎,
佢第一PART 體能,第二PART GROUP IN,
第三PART 就BRIEF 學校同比家長發問,
最後仲帶我地參觀學校,
我覺得 ...

唉...
現實真係好殘酷...
我地大人見工返工就話有機會互相撕殺OR比人撕殺啫...
估唔到家下小朋友咁細個就要面對呢D野...
好似今早睇報紙講...
小學名校世襲生問題...
都搞到大大細細都痴晒線...
又虎爸媽又怪獸家長...
有D家長仲話係為勢所趨...
真係好無言...
家下幼稚園已經咁爭法...
好難想像我地幾時先捱到小學...=.=

原帖由 shevachevy 於 11-11-23 12:02 發表
係, 坦然d 諗, 有時係個天幫你安排左, 唔駛你煩, 仲好
我而家手上乜都冇~~我都未驚, 大不了唔讀n班 (或者插班), 又唔係一定要讀。放鬆放鬆~~

非常佩服你~~
要多多向你學習先得...
學似我媽媽話齋...
"你咁鬼緊張,你個女FEEL到架,你個女學埋你D衰野"
...= =

回復 153# 大白豬 的帖子

可能你個女就係表現得太好,
佢覺得你個女一定有其他更好既學校收,
所以唔揀佢.
好似有D公司請人,太叻都唔會請,
因為怕做唔長.

回復 153# 大白豬 的帖子

有講野咪就係唔得, 哈哈, 我個女都有講呀, 表現我覺得都ok好咖。
既然in得好都唔收, 咁你都可以諗下, 佢係想收d咩學生?! 同佢冇緣份囉~
唔緊要啦, 再努力~

原帖由 Lovely_Babybaby 於 11-11-23 12:02 發表
其實報得九龍塘迦南既,
我諗大部份都會報埋九龍塘其他名校.
迦南多數唔會係首選.

計埋+南...
我都報左6間九龍塘區架啦~~
三間WAITING,一間收到INTERVIEW信但唔打算去IN,一間有OFFER比埋留位費,一間未開始IN...
‹ 上一主題|下一主題