用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 油蔴地天主教小學(海泓道) 2008年9月入讀 油天(海泓道) 小一 家長 交流分享吓 ! ...
樓主: HCPOON
go

2008年9月入讀 油天(海泓道) 小一 家長 交流分享吓 ! [複製鏈接]

原帖由 miffy 於 08-9-5 09:29 發表
尋日失驚無神上普通話, 我以為下星期才正式上堂, 無帶書........

今日有理無理, 時間表有乜都執晒, 免得好似尋日咁。

你記錯啦,星期三正式上堂先岩呀,今個星期只係適應放12:15咋

原帖由 1213 於 08-9-5 09:30 發表

呀女寫手冊都 ok...不過見佢話中文有野做 but 手冊冇寫...咪想 ck 下 law...
佢以前都係 7:xx 起身...返到學校 9am 先食早餐...依家早成 1.5 hr...食唔到早餐呀...前幾日飲左奶都嘔...今日空住肚上校車咋 ...:( ...

我阿仔起身飲杯奶,跟住重要拎多一盒嘢番學校小息飲,重要拎餅乾/bread,另外再加多3/4粒

不如你買d 125ml維他奶比佢拎番學校,佢唔飲既都可以拎番屋企,如果佢想飲都有得飲呀ma

原帖由 miffy 於 08-9-5 10:01 發表
你係好媽媽, 住官塘咁遠都自己接送, 我住何文田咁近, 都想比阿仔坐校車, 不過佢唔肯。

咁奇?? 阿仔話要帶普通話書。

係呀, 另外張paper係要畫一樣喜歡的食物, 然後出黎講點解喜歡吃, 不過我仔沒有被選中出黎講。

...

可能琴日第一堂教,所以無用書姐,唔係唔洗帶

原帖由 miffy 於 08-9-5 10:01 發表
你係好媽媽, 住官塘咁遠都自己接送, 我住何文田咁近, 都想比阿仔坐校車, 不過佢唔肯。

咁奇?? 阿仔話要帶普通話書。

係呀, 另外張paper係要畫一樣喜歡的食物, 然後出黎講點解喜歡吃, 不過我仔沒有被選中出黎講。

...

我住果度無校巴站,而且要成$800/月,又要早起身喎(e+更係無問題,天氣凍時可以訓多半個鐘)所以我都係自己送佢返學好d,有時有課外活動(放學後)又係無校巴,我都係自己接佢好囉

原帖由 miffy 於 08-9-5 09:48 發表
書包內有一張圖畫紙, 阿仔說摺一個三角型, 叫我用幫佢印一邊中文名, 一邊英文名帶番去。

你尋日有無帶普通話書??

書包內有一張紙, 但係阿仔只係畫咗一個蘋果, 仲話唔洗交, 我叫阿仔返校問老師啦, 不過唔知佢記唔記得

我有帶普通話書, 本作業仲收咗tim

miffy

一陣間放學睇下見唔見到你

miffy, loloma : 可能呀女太早起身個胃未慣呀....星期二同四都有嘔...星期三就話肚痛 :(
帶維他奶都好 wor...冇諗過 tim...成日淨係諗住帶咩食物返學好...呀女得星期一有食帶返去的食物咋...日日都原盒返黎 ...

原帖由 1213 於 08-9-5 10:53 發表
miffy, loloma : 可能呀女太早起身個胃未慣呀....星期二同四都有嘔...星期三就話肚痛 :(
帶維他奶都好 wor...冇諗過 tim...成日淨係諗住帶咩食物返學好...呀女得星期一有食帶返去的食物咋...日日都原盒返黎 ... ...

唔洗話要好多嘢食,有時我都係幾塊餅加幾粒糖,同埋喜嘉頓有隻叫bebe cake,好細件既旦糕仔,比2件入盒,唔食咪拎番屋企囉

原帖由 miffy 於 08-9-5 10:21 發表
圖畫紙 for大名牌
A4紙 for堂上presentation, 尋日沒有被選中出來講的, 就算, 不用交給老師。

你又check pm.

冇圖畫紙喎
pls check PM

原帖由 loloma 於 08-9-5 11:02 發表

唔洗話要好多嘢食,有時我都係幾塊餅加幾粒糖,同埋喜嘉頓有隻叫bebe cake,好細件既旦糕仔,比2件入盒,唔食咪拎番屋企囉

阿仔都會飲咗盒維他奶, 但小食通常就唔食

原帖由 filexbbma 於 08-9-5 11:11 發表

冇圖畫紙喎
pls check PM

我都有畫紙喎

filexbbma,

我個仔都係晝apple, 但係佢都唔係好鍾意食, 緊係學人地.

今日1b嚟咗個新同學喎,加下有33人啦

重想問多你地一樣嘢

冬季校服有絨褸/防水夾棉厚外套
你地會買邊件,定係2件都買哂

hello 各位好,

你地小朋友係咪上視藝堂所以要畫圖話?

我個仔尋日上咗體育堂,佢話成堂走走走好開心..佢仲話我唔記得比條毛巾仔佢袋住用黎抹汗..

仲有,阿仔話今日去咗飯堂試食, 食粟米肉粒飯。。佢最鍾意食粟米, 所以話好味道!

原帖由 SiuMom 於 08-9-5 12:30 發表
filexbbma,

我個仔都係晝apple, 但係佢都唔係好鍾意食, 緊係學人地.

1213,
囡囡可能太早起身,試下早D訓啦。希望佢早D適應啦。
我仔仔小食盒會有,蛋糕仔,餅乾。 不過剩係飲水!
我儘量日日唔好小食, 等佢有新鮮感。 

原帖由 1213 於 08-9-5 10:53 發表
帶維他奶都好 wor...冇諗過 tim...成日淨係諗住帶咩食物返學好...呀女得星期一有食帶返去的食物咋...日日都原盒返黎 ... ...
‹ 上一主題|下一主題