用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 沙田官立小學 沙小"家長教師會''
樓主: Maggie程
go

沙小"家長教師會'' [複製鏈接]

asinai

唔好意思,無諗到呢點,sorry!

原帖由 asinai 於 08-9-30 21:08 發表
DicDic,

麻煩你 delete 左條link ah, 5 該!

另 Kumon 係田心果間la, 我朋友係hk side 果邊做Kumon teacher 話ge.

原帖由 asinai 於 08-9-30 21:05 發表
1st prize 係$3000 + 獎盃一個!

全世界>>>>有幾大ah?!!
都5算係mud 野叻事....小玩意一個吧! ......我本來都冇 think 過post 條 link 出lai....稔住識佢地ge 人自然會 g ga la.....而且校網 soone ...

咁正!
你兩個係咪分兩份?
幾時過嚟請我會糖水!?
獎盃咪要放係school?

原帖由 asinai 於 08-9-30 21:12 發表
KK妹妹....我其實5係好清楚ga jar....cos, 少見ah ma!

大仔so far happy mic 好 lor...靓仔5使主動 ga!希望 both of you 都好快適應la!....我later 問你攞料 ha!  
...

我都希望快d 可以適應到.
妳識咁多媽咪都唔洗我過料比妳啦.況且Isa 既 target 都唔係呢間啦!

asinai:

囡囡話今天英文功課有worksheet 2.1及2.2 corr,但她在書包找不到,你個小朋友有無呀

各位

家課冊話有15號通告,但係在他書包找不到,點算好?

原帖由 肥嘟媽 於 08-10-6 17:49 發表
asinai:

囡囡話今天英文功課有worksheet 2.1及2.2 corr,但她在書包找不到,你個小朋友有無呀

15號通告是"有關網上學習戶口事宜"
如找不到,可以搵人copy該通告給你,然後簽
又或是,寫手冊,話比老師聽沒找到該通告,但記緊要叮囑小朋友要交手冊比老師,你如果擔心,可以跟個電話比班主任

same, 冇ah.
原帖由 肥嘟媽 於 08-10-6 17:49 發表
asinai:

thank you

原帖由 肥嘟媽 於 08-10-7 00:19 發表
又或是,寫手冊,話比老師聽沒找到該通告,但記緊要叮囑小朋友要交手冊比老師,你如果擔心,可以跟個電話比班主任 ...

請問各位,中文8寶箱login name & password是否id#全部英文及數字 e.g. Y123456(7), 就打Y1234567,不知怎的,login不到!

原帖由 肥嘟媽 於 08-10-7 00:19 發表
又或是,寫手冊,話比老師聽沒找到該通告,但記緊要叮囑小朋友要交手冊比老師,你如果擔心,可以跟個電話比班主任 ...

唔駛打括號,但有個"-",大細楷要跟
有個同學仔都話LOGIN唔到,囡囡就入到,不過未有8寶箱做

Thank you 肥嘟媽.

終於login到了!

請問香港教育城同small campus.net係未有時間就上去睇下,無規定每日要做功課架?除左每日一片,仲有無每日都要做架呢?

原帖由 肥嘟媽 於 08-10-8 13:53 發表
唔駛打括號,但有個"-",大細楷要跟
有個同學仔都話LOGIN唔到,囡囡就入到,不過未有8寶箱做

請問各位,你地有無幫小朋友報出面既英文班, 有沒有好介紹 ! 謝謝幫忙 !

閱讀越有趣和8寶箱每日都有新文章,
閱讀越有趣,每遲一天做,分數會減少
至於8寶箱,每星期只可補做兩次

請問數學是否都要做?

另,如果無全做(閱讀越有趣,8寶箱,每日一片),會點?是否只是自願性質?

原帖由 肥嘟媽 於 08-10-10 23:13 發表

請問中文8寶箱響邊,穩唔到既?

原帖由 肥嘟媽 於 08-10-10 23:13 發表

小校園話跟中文八寶箱的合作已完結,今年交回iclassroom繼續做,入到iclassroom係有八寶箱,不過我地好像未有login & password
其實網上作業,做唔做都得,學校唔會罰或有任何反應

asinai/肥嘟媽,
唔好意思,想問吓妳地d 仔女.中文默書默第五課+ 詞語.
妳地係默邊幾個詞語呀? 我個女矇矇吓都唔知默乜野詞語.
家課冊只寫默6個詞語?

背默第五課第二段
詞語是第六課
細想 / 理由 / 皮膚 / 當然 / 部分 / 所以 / 微笑 / 頭髮 / 中國 / 香港
佢今次仲有一句是課外句子要默

pauline,

我近來好少上bk, so e+先睇到 yr message....

yes, same as 肥doma said!  我地 Mon 中dict ge, next week 背默第六課...if u need any help, u can call me wor!
原帖由 pauline.c 於 08-10-15 19:24 發表
asinai/肥嘟媽,
唔好意思,想問吓妳地d 仔女.中文默書默第五課+ 詞語.
妳地係默邊幾個詞語呀? 我個女矇矇吓都唔知默乜野詞語.
家課冊只寫默6個詞語?

原帖由 肥嘟媽 於 08-10-16 00:07 發表
背默第五課第二段
詞語是第六課
細想 / 理由 / 皮膚 / 當然 / 部分 / 所以 / 微笑 / 頭髮 / 中國 / 香港
佢今次仲有一句是課外句子要默

唔該哂!!thx!!
今日我都揾左中文老師,原來老師仲未講默乜野詞語.
佢地今個week 冇默中文,要下星期三才默.
‹ 上一主題|下一主題