用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 << K2F Dorset 2008 >>
樓主: chuyuencheung
go

<< K2F Dorset 2008 >> [複製鏈接]

我本中文書昨天都仲係書包, 老師冇收到, 早幾日亞囝唔記得帶本書, 仲比Miss Lau寫了張紙條係手冊提醒要帶天氣涼了, 好醜怪, 佢話佢冇帶書要同Christy一齊睇書, 星期一晚就同亞囝一起用樹葉做了書嘅最後一頁, 拼了一隻蟹, 前陣子亞囝又話要帶風車番學, 我都比左個風車佢帶番學, 不過就唔係自製嘅.
呢兩日我個囝成日用手在空中寫字, 手指指咁一路講一路畫:如直,橫直,., , 每個學左嘅字都用手一路講筆順, 一路在空中寫出來, 好攪笑.

原帖由 easybring 於 08-10-21 16:56 發表
"天涼了"本書已經畀老師收番, 遲d再教, 但我仲未做入面d exercise. 亞囡冇話要做windmill, 但parent's day時見到有兩/三個係table.

上星期六, 家長日, 我問老師係唔係收起左, 可能ms lau唔知, 仲話我聽收起左本書. 奇怪係: 上星期五, 最後一頁放左入folder(切樹葉), 但本書就唔見左. 咁, 而家係唔見左本書, 亞囡好輪盡. 激c我.

原帖由 little-B-popo 於 08-10-22 14:59 發表
我本中文書昨天都仲係書包, 老師冇收到, 早幾日亞囝唔記得帶本書, 仲比Miss Lau寫了張紙條係手冊提醒要帶”天氣涼了”書, 好醜怪, 佢話佢冇帶書要同Christy一齊睇書, 星期一晚就同亞囝一起用樹葉做了書嘅最後一頁,  ...

~easybring~

我都唔太清楚, 亞囝都有學普通話, 但進步唔大, 有些朋友都說應該學普通話拼音, 但要多抄寫就好似好奇怪.

原帖由 easybring 於 08-10-21 18:43 發表
囡囡在家附近學普通話.  我本是想她學拼音, 但傳統學拼音是否常要抄寫拼音? 上一堂教: 一/二/三/四, 小朋友抄了一頁 yi yi yi...er er er er.......我是門外漢. 請指教. ...

我應該會stop呢間. 因為, 我都係想佢由拼音開始, 但唔想有抄寫. 太辛苦. 會減低小朋友既興趣.

原帖由 little-B-popo 於 08-10-22 15:06 發表
我都唔太清楚, 亞囝都有學普通話, 但進步唔大, 有些朋友都說應該學普通話拼音, 但要多抄寫就好似好奇怪.
~easybring~

琳琳本書可能係班房, 你可用手冊問吓老師, 講大頭蝦, 相信點都唔及我個囝, K1有一天放學試過唔記得攞書包番屋企, 仲要工人姐姐接校車發現佢冇帶回書包, 問佢喺邊佢只識喊, 嗰時幾驚佢個書包唔知係邊度, 我就即刻打電話問老師, 好彩原來留低喺課室櫃桶, 之後個日就要用個背囊當書包, 早上校車老師見到都問佢點解唔用書包, 真係論盡!

回覆 # 的文章

今朝再問亞囡,佢話本書係老師收左,全部小朋友的書都收起左.老師話唔洗再造風車,已經夠多啦.
~easybring~

Hi easybring,
It seems no more Chinese 書 in school bag.  Am I correct?
Thanks!
原帖由 easybring 於 08-10-23 10:10 發表
今朝再問亞囡,佢話本書係老師收左,全部小朋友的書都收起左.老師話唔洗再造風車,已經夠多啦.
My Blue Blue Pig born on 2005May05. Nice to meet all of you.javascript: justReturn() :-)

Yes.

原帖由 angelngan 於 08-10-23 12:07 發表
Hi easybring,
It seems no more Chinese 書 in school bag.  Am I correct?
Thanks!
~easybring~

Really? But my son still have it in school bag yesterday.  Anyways, I just let him to keep it at school bag though he said they have learned and finished.

大膽推理:如果我亞囡正確,老師想收書當日,你囝囝剛沒有帶書,老師寫紙仔,之後老師忘記收你囝囝的書.你可以問下囝囝,如正確,叫囝囝主動交書畀老師.

講清楚d:我講緊係"天氣涼了",之前有另一本中文書係教完/唔洗再帶.

anyway, 我亞囡有時都靠唔住,攪到我成舊雲咁.

原帖由 little-B-popo 於 08-10-23 16:18 發表
Really? But my son still have it in school bag yesterday.  Anyways, I just let him to keep it at school bag though he said they have learned and finished.

~easybring~

easybring,

我路經咋, 我囡讀2T.
她老師都收起了書啦, 今天老師告訴我那本書會留待日後再教, 你不用擔心, 你小朋友說得正確.

原帖由 easybring 於 08-10-23 17:26 發表
大膽推理:如果我亞囡正確,老師想收書當日,你囝囝剛沒有帶書,老師寫紙仔,之後老師忘記收你囝囝的書.你可以問下囝囝,如正確,叫囝囝主動交書畀老師.

講清楚d:我講緊係"天氣涼了",之前有另一本中文書係教完/唔洗再帶.

anyway, 我亞囡 ...

Correct, 老師已收起"天氣涼了" .  Even the "leave" picture cannot be done 呀!

原帖由 easybring 於 08-10-23 17:26 發表

Show & Tell

我估可能要做show & tell,( topic:秋天) 怕佢哋會睇, 所以收書, 因為我小朋友今已經做咗show &  tell, 所有我有此推斷

回覆 # 的文章

Yesterday Lam Lam said she has to bring along a toy to school...
Initially she said for presenting.. after a while she said this is for decoration...
Don't know which one is correct...

Lam Lam Ma
My Blue Blue Pig born on 2005May05. Nice to meet all of you.javascript: justReturn() :-)

回覆 # 的文章

Yesterday Lam Lam said she has to bring along a toy to school...
Initially she said for presenting.. after a while she said this is for decoration...
Don't know which one is correct...

Lam Lam Ma

Thanks Easybring, 打電話比個囝叫佢今日問吓老師係未要收番本書, 佢好似唔知我講咁mug , , 算啦! 佢實際太論盡啦, 或者明天見家長等我交番比老師啦!

亞囡好早做左show&tell (topic:我的成長之類),講下嬰兒及現在的分別.收書係因為本書後半部講冬天,遲d再教,8番黎架.

原帖由 ElaineCHOI 於 08-10-24 01:31 發表
我估可能要做show & tell,( topic:秋天) 怕佢哋會睇, 所以收書, 因為我小朋友今已經做咗show &  tell, 所有我有此推斷
~easybring~

我亞囡話冇叫佢帶玩具,只係做功課.不過,上次老師叫亞囡帶個奶樽返去for decoration, 我估老師冇叫你地小朋友帶,因為亞囡話畀老師知佢妹妹用奶樽飲奶,可能老師知佢一定有,所以叫佢帶.結論係,有可能人人唔同case. 我地唔洗估得咁辛苦.問多d小朋友就ok啦.

原帖由 angelngan 於 08-10-24 11:48 發表

Lam Lam Ma
~easybring~

老師放左果頁係folder,所以補做番.

原帖由 mwkcheung 於 08-10-23 22:18 發表
Correct, 老師已收起"天氣涼了" .  Even the "leave" picture cannot be done 呀!
~easybring~

Hi,

See anyone has the same doubt.....

I saw my son wrote letter "a" as "c" and then a short "l" (ie not going up and then down), is that correct? He wrote letter "b" in the same way too....

‹ 上一主題|下一主題