用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 1A向日葵班 ﹣﹣家長交流區
樓主: kenichi
go

1A向日葵班 ﹣﹣家長交流區 [複製鏈接]

原帖由 HappyMatthew 於 08-9-22 18:51 發表
係呀! 阿仔都係咁講! 佢話part a 默10個, part b 默3句, 最尾問佢地鍾意咩野, 然後寫落去!! (不過阿仔英文麻麻地, 唔知有無又攪錯左!!) 你地係咪都係咁講呀??

...

Hi,

我囡是讀1E班的,昨天默書在part A 突然加了一個生字,亞囡話係 ONE, 再翻查LOOK AROUND, 原來在課文中有出現過。PART C 就原來係叫佢地自己默四個屬於 B sound的生字 例如是buy, boy....

晴晴的媽媽

死啦.. 我問我個仔, 佢直頭話冇新野默呀... 問佢佢又話識, 都唔知係咪o係度發近夢..

但佢只話個老師講得好快, 佢最初都默唔到, 要講多次先得.

原帖由 HappyMatthew 於 08-9-22 18:51 發表
係呀! 阿仔都係咁講! 佢話part a 默10個, part b 默3句, 最尾問佢地鍾意咩野, 然後寫落去!! (不過阿仔英文麻麻地, 唔知有無又攪錯左!!) 你地係咪都係咁講呀??

...

今日派咗英文默書喇,幾驚佢唔合格,好彩都OK啦。不過睇番都默咗幾多野,part a ﹣默生字,part b ﹣默句子,part c  ﹣就自己默D有關sound "b"嘅字,多少都得,默多D就有多D bonus 。睇怕下次溫書要溫多幾個字先得。
下星期一要默中文喇,大家又要繼續努力!

hello 各位家長, 我個仔都讀1a!

大家估明天用不用返學?亞仔話唔駛返!(lazy bone!)

原帖由 kenichi 於 08-9-23 16:37 發表
今日派咗英文默書喇,幾驚佢唔合格,好彩都OK啦。不過睇番都默咗幾多野,part a ﹣默生字,part b ﹣默句子,part c  ﹣就自己默D有關sound "b"嘅字,多少都得,默多D就有多D bonus 。睇怕下次溫書要溫多幾個字先得。
下星期一要默中 ...

kenichi,

請問妳地呢班下星期默乜野範圍呢??

1E 班淨係寫咗手冊話要默書,但就冇派範圍~
Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

8號風球會唔會掛到明早,真係好難講,不過我個女唔駛返學嘅機會會大好多(因為佢返幼稚園)。

係呢,你個仔係咩學號呀?唔知我地D小朋友有無一齊玩呢?

原帖由 tszlok22 於 08-9-23 20:19 發表
hello 各位家長, 我個仔都讀1a!

大家估明天用不用返學?亞仔話唔駛返!(lazy bone!)

佢手冊就寫 “默寫拼音四聲調” ,我諗係默返拼工做過嗰聲調。

原帖由 小樹熊 於 08-9-23 21:08 發表

kenichi,

請問妳地呢班下星期默乜野範圍呢??

1E 班淨係寫咗手冊話要默書,但就冇派範圍~

死啦... 做過好多o架喎... 即係有咩呀?  
我地只係諗到:-
a, o, e, i, u u:,
b, p, m, f, n, l,

仲有冇呀?  

唔知又洗唔洗默埋四聲呢?  如要的話, 係咪個個都要默四聲呢?   又洗唔洗默 bo, po, mo, fa etc, o既組合呢?  真係有點亂..

原帖由 kenichi 於 08-9-23 21:17 發表
佢手冊就寫 “默寫拼音四聲調” ,我諗係默返拼工做過嗰聲調。

哈哈.. aiya, 我個衰仔又話冇再默其他野, 點知返到黎咪默咗... 真係比佢激死.. 真係覺得佢成日都發近夢..

下次溫都唔知再溫多o的乜好...

原帖由 kenichi 於 08-9-23 16:37 發表
今日派咗英文默書喇,幾驚佢唔合格,好彩都OK啦。不過睇番都默咗幾多野,part a ﹣默生字,part b ﹣默句子,part c  ﹣就自己默D有關sound "b"嘅字,多少都得,默多D就有多D bonus 。睇怕下次溫書要溫多幾個字先得。
下星期一要默中 ...

goodbaby
今次預默咗sound "b"嘅生字,下次會唔會默sound "c"嘅字呢。

kenichi,

我都係咁諗呀... 我都諗住會同佢溫吓sound c/a

原帖由 kenichi 於 08-9-24 10:13 發表
goodbaby
今次預默咗sound "b"嘅生字,下次會唔會默sound "c"嘅字呢。

今日真係唔駛返學,又唔駛做功課,亞仔都唔知幾開心,一瞓醒就叫要睇電視,佢真係呀

各位媽咪,今晚記得要提囝囝囡囡重新執過個書包呀,因為今日唔駛做功課,好易會唔記得,帶錯書就麻煩喇。

我就唔係幾想我個仔唔返學啦... 因為佢唔返學, 我又要返工, 所以佢就要去婆婆度... 我一早就起定o的數比佢做, 又叫佢溫o下o的默書 (希望佢知要默乜 ), 如果唔係又成日o係度玩, 玩到乜都唔記得...

係呢, 我o岩o岩再睇吓學校個website, 都唔知究竟係背默定老師講佢地默, 點溫呀..

原帖由 kenichi 於 08-9-24 10:31 發表
今日真係唔駛返學,又唔駛做功課,亞仔都唔知幾開心,一瞓醒就叫要睇電視,佢真係呀

各位媽咪,今晚記得要提囝囝囡囡重新執過個書包呀,因為今日唔駛做功課,好易會唔記得,帶錯書就麻煩喇。 ...

默拼音聲調我諗應該係老師讀比佢地默,因為拼音聲調係要佢地自己識聽。

一仔頭先同我講潘老師話要帶雪條棍返學,應該星期一要帶,佢話之前唔記得同我講,叫我而家快D搵,問佢要黎做咩,佢又話唔知,真係比佢激死!
請問大家知唔知究竟係咩一回事呢?

kenichi,

我個仔就一定冇同我講啦... 等我今晚返去又問吓佢先, 但係我諗佢都係答唔知多o架啦.,

我好想問你, 點解佢地唔洗返學你都可以o係度同我地傾計o既... 我平時照顧佢一個都想死, 何況你有兩個? 真係令人jealous...

原帖由 kenichi 於 08-9-24 11:24 發表
一仔頭先同我講潘老師話要帶雪條棍返學,應該星期一要帶,佢話之前唔記得同我講,叫我而家快D搵,問佢要黎做咩,佢又話唔知,真係比佢激死!
請問大家知唔知究竟係咩一回事呢? ...

goodbaby,
佢地兩個自己玩緊,佢地唔爭野玩就唔理佢地架喇,我都要煮飯做家務,邊理得佢地咁多呀,而家未要煮午飯,所以得閒D囉。

kenichi,

其實生多個有生多個o既好o既... 但係我就真係冇可能生多個啦... 真係會死o架啦... 如果第二個都係咁naughty, 就唔知點算..

原帖由 kenichi 於 08-9-24 12:17 發表
goodbaby,
佢地兩個自己玩緊,佢地唔爭野玩就唔理佢地架喇,我都要煮飯做家務,邊理得佢地咁多呀,而家未要煮午飯,所以得閒D囉。

回覆 # 的文章

hello kenchi,

亞仔話有同一仔小息時分享小食 亞仔班號是22呀!有關雪條棒的事,真的要準備?亞仔話唔知道!(他的標準答案)

Tszlok22,

我都問咗一仔呀,佢話佢地做咗朋友喇,所以大家分享小食囉。做小朋友幾好,就係簡簡單單。

應該要喎,我問咗1B班D家長都話要帶,其實應該上星期五要交,不過一仔唔記得講比我知。

原帖由 tszlok22 於 08-9-24 21:07 發表
hello kenchi,

亞仔話有同一仔小息時分享小食 亞仔班號是22呀!

‹ 上一主題|下一主題