用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 第二屆播道書院小學部懇談室
樓主: freddielau
go

第二屆播道書院小學部懇談室 [複製鏈接]

I cannot recall what is Pt 2.  For Pt 1, it is testing their phonic.  In fact, in our generation, we did not learn phonic.  What we learnt is called phonetics.  For Phonetics, you can find it in the dictionary.  But phonic, we just read it from the letter.  e.g Cat, "C" will be read as "K".  Usually, in kindergarten, phonic will be taught.  Phonic shall help them much while spelling.  To my case, we just spend less time in preparing eng dictionary.  In part 1, my daughter usaully makes 3 words wrong.

To learn phonic, you can go for additional eng class.  You may try the Jolly Phonic.  My friend told me that which includes a VCD.  So you can learn to read, as well as see the action of pronouce.

原帖由 yiuyo 於 08-10-15 13:33 發表
係呀,只係重有d燒

叫亞仔多些休息La. 默唔到英文, 就留待明天默中文La.
好多..好靚外貿出口歐美日品牌嬰兒童服裝,快Dclick入去[個人網頁]睇啦!!!

原帖由 candyocean 於 08-10-15 14:50 發表

叫亞仔多些休息La. 默唔到英文, 就留待明天默中文La.

hahahaha...真大獲!

原帖由 心心 於 08-10-15 01:05 PM 發表
你們指的phonics是學校教還是出去學?

學校的一套phonics如何? good嗎?

we are talking about the internal.....good or not ? no idea woh.....

Candy,

我send 左個timetable 俾你, 收到嗎?
Connie

原帖由 connie0213 於 08-10-15 15:40 發表
Candy,

我send 左個timetable 俾你, 收到嗎?

Connie,
Received! Thank a lot!
好多..好靚外貿出口歐美日品牌嬰兒童服裝,快Dclick入去[個人網頁]睇啦!!!

今天才知悉2E班有兩名小朋友(一男一女),由於經常蝦其他同学,要見社工,聽聞都幾冬受害者,前日仲有血光.....

原帖由 freddielau 於 08-10-15 21:39 發表
今天才知悉2E班有兩名小朋友(一男一女),由於經常蝦其他同学,要見社工,聽聞都幾冬受害者,前日仲有血光.....

嘩!無入來幾日呢度突然變得咁熱鬧嘅!

唔聽見呀女講有惡霸wor!等我明天了解下先!

至於英文默書,Part 1&2我都無特別同佢溫,最多是賽後檢討咋!

我班都有幾個惡霸係社工常客.........

老實講,ec的課程真係唔淺.....中文唔洗講-"深"..........英文backpack好似好淺,但實質都幾多野下.........不過對今年老師的評價好有保留,試過上堂問英文老師生字(只係一個好簡單的字),老師景然一句"唔知"打發佢走......太冇教育精神了??????好笑在,同小朋友溫dict bonus的時候,佢竟然會話----唔好寫咁深,老師會唔識嫁..........真係唔知佢地上堂時會點呀!!!!

原帖由 bebe_c 於 08-10-15 23:42 發表
我班都有幾個惡霸係社工常客.........

幾個咁多?無三不成幾喎~

嘩, 有惡霸O甘嚴重, 真係冇聽edison 講過, 只係聽到佢成日話有個同學成日哭, 仲要係男仔tim.

原帖由 freddielau 於 08-10-15 21:39 發表

原帖由 bebe_c 於 08-10-15 23:52 發表
老實講,ec的課程真係唔淺.....中文唔洗講-"深"..........英文backpack好似好淺,但實質都幾多野下.........不過對今年老師的評價好有保留,試過上堂問英文老師生字(只係一個好簡單的字),老師景然一句"唔知"打發佢走... ...

深同淺在每個人主觀意願都可能有所不同,沒有一個客觀標準。不如講講佢問咗個乜野字呢。至於老師如果因為唔識(老師並非萬能這也可以理解),卻以這種不求什解的態度,來回應學生提問就唔係幾好喇。最後如果小朋友認為老師對生字理解有限,因而要遷就老師作出Bourns words要寫淺啲這個決定。如果係真,就真係要深入研究一下。看看是否只是小朋友一相情願的主觀意願,還是有實質理據支持下的指責。因這是一個非常嚴重的問題,也是一個對老師能力質疑的最大指控。本人真的希望家長能有確切的証據下,才作出這樣的定論/論調方為家長正確態度。因為若然屬實校長應該立即正視問題,作出相應行動。

Dennis

Another proof for their improvement in Chinese is :
Hayden recently is watching some cartoon and I find that he is listening to Japanese channel and explain to me what the story is about..Then, I ask him whether he really understand what they are saying.  He answer me : Can't you see the Chinese word below. I can read it.... I'm shocked because I never think that his Chinese is getting improved so fast. (at least 認字)

原帖由 bebe_c 於 08-10-15 11:52 PM 發表
老實講,ec的課程真係唔淺.....中文唔洗講-"深"..........英文backpack好似好淺,但實質都幾多野下.........不過對今年老師的評價好有保留,試過上堂問英文老師生字(只係一個好簡單的字),老師景然一句"唔知"打發佢走... ...

If it is true. It really a big problem. Hope it is only a mis-understanding or mis-communication la

原帖由 midcochow 於 08-10-16 00:49 發表
嘩, 有惡霸O甘嚴重, 真係冇聽edison 講過, 只係聽到佢成日話有個同學成日哭, 仲要係男仔tim.

問過呀女, 佢都係"檬成成", 唔知wor! 只係話小息時玩star wars嗰d男仔好naughty, 最搞笑問佢小息玩嘜時, 佢話叫edison扮狗, 另外個女仔扮貓wor!

Midco, edison 咁受女仔歡迎睇怕edison 第日都係一個女人湯圓, 人見人愛, 你同呀ten有排煩呀!

唔知係咪上到小學, d 女同學靚d 呢? 因為以前幼稚園, edison 反而鐘意同男仔玩, 但一上到小一, 佢反而鐘意同女仔玩多d, 唔通真係平時同妹妹玩得多關係, 所以而家變左一個女人湯圓.

原帖由 Emailfamily 於 08-10-16 18:42 發表

問過呀女, 佢都係"檬成成", 唔知wor! 只係話小息時玩star wars嗰d男仔好naughty, 最搞笑問佢小息玩嘜時, 佢話叫edison扮狗, 另外個女仔扮貓wor!

Midco, edison 咁受女仔歡迎睇怕edison 第日都係一個女人 ...

原帖由 Dennisk 於 08-10-16 00:58 發表

深同淺在每個人主觀意願都可能有所不同,沒有一個客觀標準。不如講講佢問咗個乜野字呢。至於老師如果因為唔識(老師並非萬能這也可以理解),卻以這種不求什解的態度,來回應學生提問就唔係幾好喇。最後如果小朋友認為老師對 ...

其實小朋友只係問點解一個scissors都要加s, 佢只回答只要串好而個字就得啦..........至於dict bonus的深淺, 是因為好好幾次老師都改錯,但實際字典係有的..........

原帖由 bebe_c 於 08-10-17 14:13 發表

其實小朋友只係問點解一個scissors都要加s, 佢只回答只要串好而個字就得啦..........至於dict bonus的深淺, 是因為好好幾次老師都改錯,但實際字典係有的.......... ...

Sorry呀, 我唔係好get到妳所描述的情形, 因為同妳之前所講有很大的出入。不過我諗首先妳可以找找同班家長,客觀看看是否跟妳有相同情況。如果問題是普遍發生的, 可向PTA反影。

Dennis

我都唔知好唔好搵PTA傾傾, 問過幾個同班同學仔的意見都一樣.....但細路仔的說話亦不能盡信,只見大家的worksheets, dict, quiz....成日老師都改錯野...問其他同班生,老師教grammar時有冇講點解eg. write 點解要change to writing....佢地都話老師只叫佢地串好unit 1的生詞就得了,其餘就冇再解釋了.....好似而家unit2教的s/es,佢地都話老師只教多過一個時要加s,es提都冇提,但以小人的理解unit 2係講緊d有關tense的東東.....仲有,你地的journal老師會唔會改,我的就冇,次次都係寫good, agree之類的comment,初時仲以為小朋友咁叻冇錯,點知比第二個老師(非ec)睇時,改到七彩,所以真係唔知係老師唔識改定係唔想比咁多xxx小朋友睇打擊佢地的自信,總之對於上堂的狀況真係似是而非,但實質理據是成日都改錯晒d野返黎,情況是好幾個同學家長都有一樣的經驗,真係唔知係咁啱定係真係唔掂了

‹ 上一主題|下一主題