用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宣道幼稚園 宣道幼稚園2008 K2
樓主: 金毛B媽
go

宣道幼稚園2008 K2 [複製鏈接]

我都上到喎~~

原帖由 fskaren2002 於 09-4-7 11:53 發表
唔係喎, 我真係上唔到啊!!

係度, 恭喜OO個囡囡拎咗個學業獎,好叻丫!

我仔仔就無獎啦, 其他家長呢? 不過, 我都好開心架, 因為仔仔琴日有主動同我講, 學校有頒獎丫, 不過佢無份咁喎 , 仲話邊個邊個拎咗咩獎囉!

原帖由 OO記 於 09-4-6 15:39 發表
今天學校頒上學期獎項

原帖由 aquarius828 於 09-4-7 17:09 發表
係度, 恭喜OO個囡囡拎咗個學業獎,好叻丫!

我仔仔就無獎啦, 其他家長呢? 不過, 我都好開心架, 因為仔仔琴日有主動同我講, 學校有頒獎丫, 不過佢無份咁喎 , 仲話邊個邊個拎咗咩獎囉!

...

多謝先.  樂樂大個仔左又成熟左又叻左,又同我(真係我)玩得好癫,friend黎架.  

多日不見,一上黎就爆料,快d爆多d.
我是藍的
錯錯錯
我是男的

今晚上到了,去check吓啲相,都係去到年宵左右的活動,好心急想看50週年慶典的相,還有頒獎禮(雖然只是前天的事), 我知這幾個月老師們一定忙到發瘋,光是採排,已花了不少時間,中間還有家長會、小一又耍收生..... 我都好佩服啲老師.
唔知上學期頒獎有沒有證書呢? 上年K1都有,今年家長日都無派....係時候要儲多啲證書啦

原帖由 aquarius828 於 09-4-7 17:06 發表
我都上到喎~~

原帖由 cuttygirl 於 09-4-8 02:03 發表
今晚上到了,去check吓啲相,都係去到年宵左右的活動,好心急想看50週年慶典的相,還有頒獎禮(雖然只是前天的事), 我知這幾個月老師們一定忙到發瘋,光是採排,已花了不少時間,中間還有家長會、小一又耍收生..... 我都好佩 ...

o甘夜(早) 睇波牙(足球)
我是藍的
錯錯錯
我是男的

原帖由 cuttygirl 於 09-4-8 02:03 發表
上年K1都有,今年家長日都無派....係時候要儲多啲證書啦

o甘,下學期尾實派返俾你
我是藍的
錯錯錯
我是男的

原帖由 OO記 於 09-4-8 14:18 發表

o甘,下學期尾實派返俾你

咁你囡囡有無派証書呢? 上年是在家長日由老師連埋啲
assessment report 一齊派,但今年就口頭話比家長知,
我仲以為會在頒獎禮時一齊比......

原帖由 cuttygirl 於 09-4-9 01:52 發表

咁你囡囡有無派証書呢? 上年是在家長日由老師連埋啲
assessment report 一齊派,但今年就口頭話比家長知,
我仲以為會在頒獎禮時一齊比......

沒有派發証書,與你一樣家長日口頭話比家長知.

沒有所謂把,全部証書下學期尾實會派回給你.

(不用緊張,我往年的親子新年物品勞作奬也是下學期尾才取回的.)
我是藍的
錯錯錯
我是男的

OO記個囡得獎, 我一早已經知道喇, 叻囡呀, 俾 d 獎勵佢啦

我上唔到學校個網喎, 我返屋企試下上先
教育王國以外之相冊連結已被刪除

I see, 都係想快啲集齊多啲 cert, 早一點準備個profile啫 :)   Thanks

原帖由 OO記 於 09-4-9 09:35 發表

沒有派發証書,與你一樣家長日口頭話比家長知.

沒有所謂把,全部証書下學期尾實會派回給你.

(不用緊張,我往年的親子新年物品勞作奬也是下學期尾才取回的.) ...

Natmom,
今日聽我囡囡講, 老師已經告訴他們你囡囡轉校的事, 同埋NAT 已經沒有上課了, 對嗎?
雖然唔係成日見到你地, 不過都有些不捨得, 希望你囡囡轉校後有更好的發展, 及有更適合她的學習環境.
得閒都上來留個言, 講下近況.
保重.
Double

NatMom,

相信囡囡是入讀IS吧,因之前有留意o下o個面的forum, "間中"都見到你.  

祝福你們
我是藍的
錯錯錯
我是男的

請問各位媽咪

宣道收左我個仔仔,請問各位媽媽,宣道英文堂是否真的很短時間,是否真的不是太注重英文?同埋d老師係咪真係好有愛心?多唔多親子活動?學校與家長注唔注重家校溝通?

心急媽咪上

原帖由 ct2006 於 09-4-22 17:10 發表

請問各位媽咪

宣道收左我個仔仔,請問各位媽媽,宣道英文堂是否真的很短時間,是否真的不是太注重英文?同埋d老師係咪真係好有愛心?多唔多親子活動?學校與家長注唔注重家校溝通?

心急媽咪上 ...

黎緊插K2定 讀K1?

英文堂是否真的很短時間  -- 見仁見智,相比sjc是肯定的. 但計埋學券就慳了六七倍學費. 一個月多幾千元洗. 各有千秋.

其它問題的答案也是肯定的.

我試o下幫你call d 媽媽俾意見.
我是藍的
錯錯錯
我是男的

原帖由 ct2006 於 09-4-22 17:10 發表

請問各位媽咪

心急媽咪上 ...

如果你想你仔仔學好英文, 我覺得宣道唔岩你喎, 我之前都係其他 forum 講過, 三個小時一日時間, 又要學好學術方面 (e.g 普通話 & 英文 ), 又要學好品德, 我覺得魚與熊掌不可兼得的, 作為家長, 想深一層, 你自己想仔仔點囉....

宣道老師真係好有愛心的, 有好多親子活動, 家長有問題, 都可以同老師溝通, 她們好樂意回答, 我鐘意宣道, 係因為佢教到小朋友關心別人, 品德方便好好, 而不是我要小朋友又要識呢樣, 又要識個樣

如果覺得學校教學術方便不夠, 可以同小朋友參加興趣班

我知道有好多小朋友都等緊宣道學位, 如果覺得宣道不是你個杯茶, 請早日通知學校, 等希望入讀的小朋友, 有位可以補上

其實每間學校都有佢優勝之處, 要找一間佩合到自己小朋友的比較好

我們揀得宣道, 都一定覺得宣道好, 先會俾小朋友入讀, 你去其實學校 forum 到問, d 家長都一定覺得自己揀個間學校好的

希望可以幫到你

宣道係收k1,因為我仔仔係今年9月先正式夠年齡入讀k1,讀緊sjc係因為佢肯提早收我仔仔插班讀的.
點解你會知道我將宣道同sjc比?
不過總之多謝你們的意見.

原帖由 OO記 於 09-4-23 10:38 發表

黎緊插K2定 讀K1?

英文堂是否真的很短時間  -- 見仁見智,相比sjc是肯定的. 但計埋學券就慳了六七倍學費. 一個月多幾千元洗. 各有千秋.

其它問題的答案也是肯定的.

我試o下幫你call d 媽媽俾意見.
...

Hi Double & OO記 & the rest,

係呀, Natalie 自 Esther Holiday 開返學之後就冇返啦! 佢今個8月將會上 ESF 小一, 我想趁呢幾個月幫佢操好D英文, 所以咪提早退學囉!

其實老師都有問點解唔讀埋呢個月, 等D同學仔同佢 farewell 下, 我就係怕佢會好唔捨得, 到時我都唔知點收科!

好多謝你地咁關心 Natalie 呀! 我會時時上黎睇下你地既development。Keep in touch!

原帖由 OO記 於 09-4-22 09:52 發表
NatMom,

相信囡囡是入讀IS吧,因之前有留意o下o個面的forum, "間中"都見到你.  

祝福你們

原帖由 NatMom 於 09-4-23 14:43 發表
Hi Double & OO記 & the rest,

係呀, Natalie 自 Esther Holiday 開返學之後就冇返啦! 佢今個8月將會上 ESF 小一, 我想趁呢幾個月幫佢操好D英文, 所以咪提早退學囉!

其實老師都有問點解唔讀埋呢個月, 等D同學仔同 ...

我阿仔都有提起你囡囡呀, 佢都好唔捨得你囡囡呀

原帖由 ct2006 於 09-4-23 14:29 發表
點解你會知道我將宣道同sjc比?
...

現在才回是否太遲 (標準香港人藉口-好忙).....最心痛是愛得太遲.....(差遠左,返返黎)

因為我曉讀心術! (笑)  因我click入了你的個人資訊!

決定了讀宣道未?交了校服書簿費未?
我是藍的
錯錯錯
我是男的
‹ 上一主題|下一主題