用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無人已經被聖瑪加利收了(小一09/10)?
樓主: queensroad
go

有無人已經被聖瑪加利收了(小一09/10)? [複製鏈接]

法文考公開試我相信係主科係讀法文既外籍同學, 佢地中文唔當係主科(當係外語), 所以法文堂一星期會好似英文咁, 上多幾堂.  而且每年學校都有安排遊學團去法國, 亦有安排交流生嚟香港, 等小朋友有實習機會, 所以我相信佢地法文應該會係有溝通能力, 唔會淨係識單字.  

咁當然我地中國人就唔會主修法文(or 其他語言)唔讀中文, 只會係興趣班咁上, 一定唔會咁快達到咁既效果.  不過我地出去讀興趣班, 都係一星期一堂, 宜家sm每星期有兩堂, 而且有其他法文好d既小朋友練習下, 都算唔錯啦.  如果係sm升中, 仲可以一讀讀十幾年, 點都爛船有三根釘掛.

原帖由 G-Ma 於 08-9-23 12:58 發表
法文考公開試我相信係主科係讀法文既外籍同學, 佢地中文唔當係主科(當係外語), 所以法文堂一星期會好似英文咁, 上多幾堂.  而且每年學校都有安排遊學團去法國, 亦有安排交流生嚟香港, 等小朋友有實習機會, 所以我相 ...

G-Ma,

妳囡囡選左邊科外語學呀???
其實係一家四口子

哈哈哈…DBS ge 所謂法文班,好多人都反映學左等於無學囉。 係好多年前,傳統小學加設法文堂,係一個gimmick。但今時今日,DBS ge法文真係唔得,因我有個同事識得入面ge高層老師,so...

除左smc 有法文學之外,陳X仁都有。

WD40

原帖由 catcatmom 於 08-9-23 11:29 發表
容我說兩句, 其實學校加入外語, 係比小朋友認識多一國語言( 3文4語), 但不要期望太高, 當興趣班算了 ! 我想學校的資源會集中係主科 (佢地要考TSA), 朋友囡囡係陳xx讀法文, 讀了兩年都係識講d單字: apple….

上次係B ...

G-Ma

朋友囡囡係陳xx係選了法文, 本地小朋友一定讀中文, 外籍小朋友才可以主修法文代替主科既中文, 小朋友有中國性, 學校都要求讀中文, 同smc情況一樣吧. 而陳xx 只有6年時間, 沒有中學, 就沒有多學6年外語既優勢. SMC就可以連續學12年. 但有見前排一些學日文既SMC家長, 覺得日文課程唔夠完善. 所以在此多說一間近似學校既例子,作對比. 這些加入第四語言原素既學校, 除了學校有收一部份外籍學生, 佢地需要學另一種語言來填補, 而對其他學生多讀一種語言, 亦令佢地既智識廣泛& 擴闊國際視野. 等將來出來做野多張cert, 都著數d.
不過有部份家長對第四種語言期望過高, 好容易對學校失去信心, 學好一種語言, 大家都知要好長時間. 大家甘
o林, 學法文/西班牙係出面學要3xx蚊/堂, 而日文呢!係2xx蚊/堂,而學校能提供2堂/week, 做家長真係賺了.      

原帖由 G-Ma 於 08-9-23 12:58 發表
法文考公開試我相信係主科係讀法文既外籍同學, 佢地中文唔當係主科(當係外語), 所以法文堂一星期會好似英文咁, 上多幾堂.  而且每年學校都有安排遊學團去法國, 亦有安排交流生嚟香港, 等小朋友有實習機會, 所以我相 ...

hi 一家三口,

我揀咗法文, 雖然我囡囡成績上法文係最差, 西班牙最好, 不過我覺得學校法文資源好d, mr. adams都係教法文, 而且出面學法文好貴(日文就平好多), 係學校有得學真係算賺咗.

原帖由 一家三口 於 08-9-23 13:11 發表

G-Ma,

妳囡囡選左邊科外語學呀???

WD40

想請教,有朋友既仔係九龍塘讀私小, 識有力人士可以入DBS中學, 如係你...會唔會讀? 不好意思,假設性問題泥既!

原帖由 WD40 於 08-9-23 13:19 發表
哈哈哈…DBS ge 所謂法文班,好多人都反映學左等於無學囉。 係好多年前,傳統小學加設法文堂,係一個gimmick。但今時今日,DBS ge法文真係唔得,因我有個同事識得入面ge高層老師,so...

除左smc 有法文學之外,陳X仁都有。

WD40
...

hi catcatmom,

我完全同意你既講法, 學第四語言都係叫做多d見識, 樣樣識d咁啦, 唔需要期望過高, 亦唔需要太大壓力.  所以我唔會出去再搵補習, 係學校學到幾多就幾多lor.  始終有十幾年時間慢慢學.

原帖由 catcatmom 於 08-9-23 15:11 發表
G-Ma

朋友囡囡係陳xx係選了法文, 本地小朋友一定讀中文, 外籍小朋友才可以主修法文代替主科既中文, 小朋友有中國性, 學校都要求讀中文, 同smc情況一樣吧. 而陳xx 只有6年時間, 沒有中學, 就沒有多學6年外語既優勢.  ...

catcatmom ,G-MA
謝謝各位的意見,
我同意家長唔好對學校的第四種語言抱太大的期望,
始終堂數唔多,係香港又唔似英文咁普及,
當見識擴闊眼界就算,
但,
想問遊學團/交流團係咪只要報名就可參加,定係要老師揀過先可以?

記得你. 今年SM P1 起碼有5個TAYSF的畢業學生.(其中Indian 只有一個Girl, 不過她English & Maths 在G1, Chinese 在G2) (G1比G3 程度高) 中英數成績都不錯.

Modern Language (French/Japanese/Spanish)到P3選一科作為第四語言,每周2課,一直讀到中學畢業,將來找工作,或到Canada, France, Europe 讀書移民, 因有少少語言基楚,再學習較易上手. 你當Bonus好了 不要期忘过高,始終學好中英數是關健.

Cambridge Exam 在英國文化協會, 法文公開試在法國文化協會,可報名考試 (我朋友在法文協會讀了2年,準備考公開試, 因技術移民Canada可加分, 他晚上6:30-8:00返夜校,同班同學有些是中學生,穿校服去上課,他們程度比我朋友好,他們可能校內有學,校外再補,因法文協會 $80/hour, 較便宜)

原帖由 030316 於 08-9-22 23:06 發表
HKQQbaby
記得我嗎?TAYSF的朋友仔呀
上星期去聽了SM的簡介會,
很喜歡SM的課程安排,
學費有如此師資不算貴,
外籍老師有20%,而且又有外語學,但我唔係好明點樣考Cambridge Exam & French的公開試,
英文學校有教 ...

請問有無人已經收到信呀? 真係等到頸都長呀

My son was interviewed on Sep1 and we've got a call for 2nd interview.   

AaronMa

May I ask when did you get their call?  when will be the 2nd Interview?

I called the school again, they just asked me to wait....our interview took place on 2 Sept.

Thanks.

原帖由 AaronMa 於 08-9-24 15:32 發表
My son was interviewed on Sep1 and we've got a call for 2nd interview.   

They called yesterday around 10am and the 2nd interview will be this Sat. morning.

Good Luck!!

estherangel:
我都等到頸都長呀 !!!!!!
好down......仲未有信:(
今個星期要交小一排位表喇~~~~~仲未有消息,唔知交唔交好!!!!
[size=medium]queensroad

等唔到都唯有照有小一1st round自行收生架la, 我諗住2/10入, 等多幾日咁lor!

原帖由 queensroad 於 08-9-24 16:46 發表
今個星期要交小一排位表喇~~~~~仲未有消息,唔知交唔交好!!!!

醒目開學勳章

Me too~~~ 等唔係問題, 問題係唔知要等到幾時, 點解唔俾個公報結果o既日子出o黎呢~~~

小一排位表咁快要交o勒咩? 第一round 淨係要交一間官津之嘛, 梗係交啦~~

原帖由 queensroad 於 08-9-24 16:46 發表

agreed....

原帖由 Geni 於 08-9-24 16:55 發表
Me too~~~ 等唔係問題, 問題係唔知要等到幾時, 點解唔俾個公報結果o既日子出o黎呢~~~

小一排位表咁快要交o勒咩? 第一round 淨係要交一間官津之嘛, 梗係交啦~~

...

Hi catcatma,

咁講啦,DBS ge 小學部同中學部都好唔同。

再講,我會好睇小兒係學習、興趣,同性格上 ge 發展而考慮邊間中學,甚或繼續選讀 SMC 中學部。

So, I'm not so concern on "connection" but most concern on my son's development!  

世界已經充滿功利,而缺欠實質!身為家長,我希望從小培養小兒打好根基,加強自己 ge "實質" (實力同質地,即quality) 去面對佢自己 ge 將來。

嘻嘻…好老套呢?!

你又會點揀???

WD40

原帖由 catcatmom 於 08-9-23 15:28 發表
WD40

想請教,有朋友既仔係九龍塘讀私小, 識有力人士可以入DBS中學, 如係你...會唔會讀? 不好意思,假設性問題泥既!

請問貴校高小學生考邊個 Cambridge Exam ?  Flyers 定 KET ?  係 P5 定 P6 去考?

原帖由 HKQQbaby 於 08-9-22 18:43 發表
表面上sm.不像傳統名校那樣很看重成績, but re-grouping the students after each term, 實際暗地要學生努力, so they can upgrade the group level according the exam result.
另學校要求學生高小考Cambridge Exam ...

My son is in K2 now. May I ask if my son can study in SM from P1-P6, can I change to another secondary school ? I really like SM but I still consider $$!
;-)
‹ 上一主題|下一主題