用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 2009年升小一生家長區-請進~
樓主: eva007
go

2009年升小一生家長區-請進~ [複製鏈接]

But I will become junior parent from this Sept again......

妳就好啦, 真係升晒級啦

原帖由 JAMmama 於 09-4-23 11:26 發表
我地少來了

你們幸好還有kllp陪你地......佢現在已經變咗資深家長ga啦

很快就開學了, 好好享受埋這幾個月, 上了小學後, 你和孩子的生活變化得都幾大下! 努力啦....(係去玩.... )

...

Does anyone know when is the meeting for parent of 2009 P1.

I look forward to receiving the school bus time schedule!

The bus schedule should be finalized only in summer as the no. of students taking school buses and locations still uncertain at this moment.

You may call bus company for present pick up time as a reference.   Usually, it will not change dramatically for existing stops.

原帖由 eva007 於 09-4-23 13:36 發表
Does anyone know when is the meeting for parent of 2009 P1.

I look forward to receiving the school bus time schedule!

吓?生活變化得好大呀?好驚呀!唔好嚇我啦 ,我淨係諗到我要好早起身咋.
原帖由 JAMmama 於 09-4-23 11:26 發表
我地少來了

你們幸好還有kllp陪你地......佢現在已經變咗資深家長ga啦

很快就開學了, 好好享受埋這幾個月, 上了小學後, 你和孩子的生活變化得都幾大下! 努力啦....(係去玩.... )

...
http://era-central.blogspot.com/

kllp
唔記得左添,你有個小朋友都係今年9月來讀p1呀?

原帖由 KLLP 於 09-4-23 11:54 發表
But I will become junior parent from this Sept again......

妳就好啦, 真係升晒班級啦
http://era-central.blogspot.com/

原帖由 Era 於 09-4-23 17:10 發表
kllp
唔記得左添,你有個小朋友都係今年9月來讀p1呀?

吓! 咁你咁計.....無得計啦, 我而家個細仔係P.1, 咁又係叫Junior, 咁.......到小b女來緊係bb班時....咁我咪又再down grade變做返bb家長囉

原帖由 KLLP 於 09-4-23 11:54 發表

妳就好啦, 真係升晒級啦

我唔講住......等你心思思先

總之, 係有變化, 但個變化有幾大, 就真係每個人都唔同...(呵呵....有講等於無講... )

不過, 有一班同年級的家長互相扶持吓, 真係會好好多! 你地記住努力keep in touch!

咁啦.....我唔做代表啦, 等d現在的小一和小二媽咪講你知!    我費d阻住你們這裡的版塊  

原帖由 Era 於 09-4-23 17:02 發表
吓?生活變化得好大呀?好驚呀!唔好嚇我啦 ,我淨係諗到我要好早起身咋.

JAMmama

唔講...你即係蝦我地呢班新豬肉啫,新豬肉有流感呀,野俾你架!:;pppp:
原帖由 JAMmama 於 09-4-27 21:30 發表
我唔講住......等你心思思先

總之, 係有變化, 但個變化有幾大, 就真係每個人都唔同...(呵呵....有講等於無講... )

不過, 有一班同年級的家長互相扶持吓, 真係會好好多! 你地記住努力keep i ...

Hi, 小兒也是今年9月的準小一生, 先在這裡跟大家打個招呼. 大家好! 請多多指教!!!!

醒目開學勳章

JAM
你嚇鬼d”新豬肉”真唔要得.
(趁機扮晒好人先
自己感到最大變化係....
識左好多好好的資深家長,同級家長,
可以約埋食埋早餐先返工囉(又肥多幾磅囉

era
”新豬肉”唔好聽,咪咁叫自己啦!
你咁叫...我地就跟住叫嫁啦!!!

我係在職媽媽,感覺最大變化係:
1)生活比以前更有規律~唔再OT/唔去夜街
2)少左休息時間~病都唔會早訓.
  個心會掛住對功課!
3)無得看電視~對香港人都應該
  算係一個大變化啦!
4)學多左知識~由頭讀一次小學喎
5)大假要留返晒比仔仔考/評/
    學校活動用~有時要陪佢地温書...
    差d好似自己上場咁
6)放長假唔可以好似以前咁成日安排去玩
   ~因要就住中英默時間表.
   若到評估/考試月就更加要修心養性囉.
7)個書櫃仔仔佔的格格越來越多
  ~要買/借好多好多書比仔仔看!

其實除早起外,開始時d仔未能自行處理好功課的話,晚上會要花d時間/精神跟功課.

暫時諗到又講得出口係咁多啦!
(知道會唔會重嚇親多d呢!

你地d小朋友係挑選出來的superboys
一定有返咁上下水準,相信無難適應的問題既.所以都係唔好驚左先啦!

又有kllp/JAM呢d 既資深又junior / BB級優質家長
同你地分享心得互相扶持.一定無問題既.

不過有樣JAM講得岩,趁未到開學好玩多d啦!
到時放假的感覺真係有所不同的!好好享受今個暑假啦!

JAMmama
你睇下人地010幾好人呀!

嘩~~~閒閒地都諗到7樣呀!
其實最驚果樣係一齊食早餐,真係會見到"新豬肉"啦! 係喎,好似果度附近都冇乜地方食早餐喎,有冇好介紹呀?

好在我而家都冇睇tv啫!
想問下,多數係會買乜野書俾佢地睇呀?我見到你地有訂英文果d啦,仲有冇其他呀?

rexlouise
Hello,你好.
送左個pm俾你,麻煩你check下呀!
原帖由 rexlouise 於 09-4-28 15:48 發表
Hi, 小兒也是今年9月的準小一生, 先在這裡跟大家打個招呼. 大家好! 請多多指教!!!!

新豬肉....嘩! 這個名好好聽丫! 不如你快D開返個"2009年升小一生新豬肉區-請進~", 我第一個入來支持吓你地

原帖由 Era 於 09-4-28 15:09 發表
JAMmama

唔講...你即係蝦我地呢班新豬肉啫,新豬肉有流感呀,野俾你架!:;pppp:

我識010好耐嫁啦.....所以, 我梗知佢好人啦! 你睇吓, 拋一吓個波話請小一/小二家長答吓你, 即該就有d資深靚太入來解答問題, 我地真係"孖寶"來ga  

好啦....好啦....等我正經d答你...唔係一陣你真係以為我地這麼無來正經, 嚇怕了你

其實010都講咗八八九九ga啦! 主要都係時間分配比以前緊密, 放星期六日, 唔會好似以前咁輕鬆, 要用多時間去溫書咁囉 (我兩個仔kinder時無默書, 考試唔話你知, 所以我唔使同佢地溫書, 真係靠自己!上小學, 對我來說, 最大變化係咁囉!)

圖書呢...就無話邊一類, 樣樣有d, 學校有好多圖書的, 圖書館都有兩個! (一個主要係Eng room借英文書),另外每個班房都有很多很新的圖書比自己班的小朋友借來閱讀, 學校好鼓勵小朋友閱讀圖書!

至於自己訂的英文書...是班家長義工自行組成的組織, 書商係Scholatic, 所有的書全由美國直接入口!

至於食早餐呢.......主要近富昌村嗰邊....因為d太太食完, 可以搭西鐵返工!

見到"新豬肉"有咩驚喎......最多到時咪帶
囉......

原帖由 Era 於 09-4-28 16:41 發表

JAMmama
你睇下人地010幾好人呀!

嘩~~~閒閒地都諗到7樣呀!
其實最驚果樣係一齊食早餐,真係會見到"新豬肉"啦! 係喎,好似果度附近都冇乜地方食早餐喎,有冇好介紹呀?

好在我而家都冇睇tv啫!
想問下,多數係會買乜野書俾佢地睇呀?我見到你地有訂英文果d啦,仲有冇其他呀?

010,

Don't scare them la...ha..ha..

What I would say is after promoting to P1, your son's schedule will be on top priority....

As 010 say, your boys are superboys, they should be able to pick up P1 easily...

So, just relaxed.

原帖由 010 於 09-4-28 16:00 發表
JAM
你嚇鬼d”新豬肉”真唔要得.
(趁機扮晒好人先
自己感到最大變化係....
識左好多好好的資深家長,同級家長,
可以約埋食埋早餐先返工囉(又肥多幾磅囉

era
”新豬肉”唔好聽,咪咁叫自己啦!
你咁叫...我地就跟住叫 ...

JAMmama
"2009年升小一生新豬肉區-請進~"?...唔得,一睇到就會以為係肥豬肉,邊個敢入來呀?改做"2009年升小一生新瘦肉區-請進~",咁先會有人爭住入來架麻. 入到來係咪個個都要咁樣呀?

有咁多書可以借?好擔心呀!囝囝已經有成200幾度近視啦,佢見到書一定又會發晒狂,停唔到既啦!

富昌村呀?未去過添,又要study下,我係要搭東涌線返工既.

都唔算緊張既,反而係好心急,想快d入小學啫(係我想多d,唔係囝囝).
原帖由 KLLP 於 09-4-28 20:58 發表
010,

Don't scare them la...ha..ha..

What I would say is after promoting to P1, your son's schedule will be on top priority....

As 010 say, your boys are superboys, they should be able to pick up P1 ...

醒目開學勳章

大家早啊

kllp
暫時呢到由你陪住d新豬肉先
越近八月應該越會重多嫁..加油啊

JAM
<我地識左好耐>咁快揭我地”孖寶”面紗
不過計落我地又真係識左好”耐”咯

<太太食完, 可以搭西鐵返工>
係啦...次次走都唔捨得你地嫁
(做咩你今日唔來... .)

Era/各位"新秀玉"
係咯...我地就係長氣”孖寶”啦
希望咪嚇親你地,將來咪嫌我地長氣阻版喔!

<要搭東涌線返工>簡直fit晒啦!
咪就係港鐵南昌站對面個商場囉,
食埋早餐一齊搭車返工岩岩好囉!

JAM講得岩.只要分配好時間就返d仔
其實都無咩要適應囉.

訂書好視乎每位小朋友興趣與能力,
只要他們肯看/想看便給他們看.

小小分享:我仔從小多愛看百科全書:
科學/昆蟲/動物/汽車/太空...
上小學發現也應多給他看故事/小說...類書,因為這對”閱讀理解”會有較大的幫助!大家可以注意一下咯!(可能你地一早留意到囉!)

其實校方每星期都要小朋友借書回家看,
每日又會安排看故事時間,
所以小朋友好容易就會養成看書習慣.
從小朋友借回家的書,好快便知孩子喜好,
到時慢慢訂,慢慢買,慢慢借都未遲嫁!

‹ 上一主題|下一主題