用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿幼兒園 報咗09年St. Paul Day Nursery 的, 入嚟傾吓啦 ! ...
樓主: max1116
go

報咗09年St. Paul Day Nursery 的, 入嚟傾吓啦 ! [複製鏈接]

唔知SPN有無校車去中環呢?

原帖由 CoffeeCake 於 09-3-13 20:37 發表

港島區應該有掛!

不過, 如果我女有幸中佐, 我會自己湊返學放學! 放學可以去圖書館玩陣玩具圖書館&睇書 or去游水 or去維園遊樂場... 正!

今日女女學校教師進修日, 放假一日, 湊佐女女去disneyland玩... 3點幾開始起風, 好凍!

原帖由 CoffeeCake 於 09-3-13 20:37 發表

去中環嘅校車?? 有呀, 佢地2間校車公司分兩個地區, 黎太係負責九龍同埋新界區, 而朱先生的只負責香港區

原帖由 jjtseung 於 09-3-13 22:06 發表
今日女女學校教師進修日, 放假一日, 湊佐女女去disneyland玩... 3點幾開始起風, 好凍!

小心冷親呀 保重

原帖由 jjtseung 於 09-3-13 22:04 發表

港島區應該有掛!

不過, 如果我女有幸中佐, 我會自己湊返學放學! 放學可以去圖書館玩陣玩具圖書館&睇書 or去游水 or去維園遊樂場... 正! ...

我都想quit咗份工, 跟實個女。到時中咗獎先算啦

原帖由 max1116 於 09-3-15 02:10 發表
我都想quit咗份工, 跟實個女。到時中咗獎先算啦

我自陀大女就已經無做野啦! 跟實女女去教, 真係好好!佢真係我的期望中成長, active&活潑得來都算聽教!

原帖由 max1116 於 09-3-15 02:06 發表
小心冷親呀 保重

mud你咁夜訓啊!

Thanks! 我同女女都無凍親, 因為太大風, 又有d雨粉, 我後尾買佐件雨樓來擋風!

我每日準時5點放工既,所以想校車送囡囡去我公司附近,我就可以同佢食埋DINNER先一齊番屋企。如果中左,問下佢地會唔會行經商業區先。。。

原帖由 max1116 於 09-3-15 02:05 發表

去中環嘅校車?? 有呀, 佢地2間校車公司分兩個地區, 黎太係負責九龍同埋新界區, 而朱先生的只負責香港區

原帖由 CoffeeCake 於 09-3-16 09:22 發表
我每日準時5點放工既,所以想校車送囡囡去我公司附近,我就可以同佢食埋DINNER先一齊番屋企。如果中左,問下佢地會唔會行經商業區先。。。

5點可以準時放工, 真係正!

你女咁早dinner架?

係呀,就因為咁我先唔捨得唔做!因為係金融介+睇日本同澳洲市場,5點乜市都收晒啦!
係呀,想早啲比佢DINNER,可以早啲瞓。而家調較到佢九點幾十點瞓(以前未返DAY-CARE成12點先瞓!),遲啲想佢八點幾就瞓。如果佢5點幾黎到中環,同佢食埋飯沖埋涼都成七點,玩多一陣瞓覺啱啱好!

原帖由 jjtseung 於 09-3-16 11:09 發表

5點可以準時放工, 真係正!

你女咁早dinner架?

原帖由 CoffeeCake 於 09-3-16 11:29 發表
係呀,就因為咁我先唔捨得唔做!因為係金融介+睇日本同澳洲市場,5點乜市都收晒啦!
係呀,想早啲比佢DINNER,可以早啲瞓。而家調較到佢九點幾十點瞓(以前未返DAY-CARE成12點先瞓!),遲啲想佢八點幾就瞓。如果佢5點幾黎到中環,同佢食埋飯 ...

可以準時&早收工對有小朋友的family來講真的好重要!

我女自細已經早睡早起, 每日8點半入房訓! 佢訓覺呢樣野真係無的頂!

咁你地住邊區?

我將會搬去中環住。
曾經有段時間,我真係好想唔做,日對夜對住BB(尤其剛放完產假,放BB去婆婆度湊)。
但係,我後來發現,我既性格係需要有工作/事業去平衡下。所以而家既ARRANGEMENT係最PERFECT,因為我可以日日湊BB番屋企(DAY CARE番全日),又可以有工作。

原帖由 jjtseung 於 09-3-16 11:52 發表

可以準時&早收工對有小朋友的family來講真的好重要!

我女自細已經早睡早起, 每日8點半入房訓! 佢訓覺呢樣野真係無的頂!

咁你地住邊區?

原帖由 CoffeeCake 於 09-3-16 12:06 發表
我將會搬去中環住。
曾經有段時間,我真係好想唔做,日對夜對住BB(尤其剛放完產假,放BB去婆婆度湊)。
但係,我後來發現,我既性格係需要有工作/事業去平衡下。所以而家既ARRANGEMENT係最PERFECT,因為我可以日日湊BB番屋企(DAY CARE ...

Goodㄚ! 你的安排好好! 湊佢地返學放學好開心架... 我女好多野同我講的, 遲下識講得有條理些就更得意!

我想搞掂細B返學後, 都部署緊做d自己有興趣的part-time... 全職就唔考慮啦~~~ 老公太多假, 如果我做返私人機構實唔夠大假放(果時未有BB的時候, 每年3星期AL都唔夠我地用)... 靈活時間按需要來分配對我來講就最perfect!

我就同你相反,老公啲AL追唔上我果啲。
所以我成日搵啲AL黎浪費下,例如放下星期五或一,自製LONG WEEKEND!
咁你會唔會諗比細B好似大B咁,上N班前去全日既DAY CARE?

原帖由 jjtseung 於 09-3-16 12:20 發表

Goodㄚ! 你的安排好好! 湊佢地返學放學好開心架... 我女好多野同我講的, 遲下識講得有條理些就更得意!

我想搞掂細B返學後, 都部署緊做d自己有興趣的part-time... 全職就唔考慮啦~~~ 老公太多假,  ...

原帖由 CoffeeCake 於 09-3-16 12:33 發表
我就同你相反,老公啲AL追唔上我果啲。
所以我成日搵啲AL黎浪費下,例如放下星期五或一,自製LONG WEEKEND!
咁你會唔會諗比細B好似大B咁,上N班前去全日既DAY CARE?

...

而加我老公每年都放唔晒, 儲佐130days+...

會ㄚ~~~ 一定會ㄚ! 細B仲要係仔添, 歲半入day care返全日! 因為我大女果間day care的老師&環境&課程安排, 雖然唔係perfect, 不過我地都幾滿意! 當時女女返佐學, 在2星期之內, 發生好多好magic的變化&進展, 我同老公到而加都覺得我地的決定係非常正確的, 慶幸當時有1001個位比到我地... even屋企的老人家都由最初的唔支持變成絕對支持啦!

不過, 都有些其他野要配合, 我有朋友都因為小朋友病得太緊要而返佐2個月後quit佐N1...

你老公公司咁好,可以咁CARRY落去!
有咁多假,叫佢陪你坐月都得!
你大B而家番邊間DAY CARE?

原帖由 jjtseung 於 09-3-16 13:04 發表

而加我老公每年都放唔晒, 儲佐130days+...

會ㄚ~~~ 一定會ㄚ! 細B仲要係仔添, 歲半入day care返全日! 因為我大女果間day care的老師&環境&課程安排, 雖然唔係perfect, 不過我地都幾滿意! 當時女女返佐學,  ...

原帖由 CoffeeCake 於 09-3-16 13:14 發表
你老公公司咁好,可以咁CARRY落去!
有咁多假,叫佢陪你坐月都得!
你大B而家番邊間DAY CARE?

佢係打政府工... 不過係個好忙的公務員, 每日都起碼OT個幾個鐘, 我陀細B到而加, 佢都無攞過假陪我睇醫生(頭一個月, 我keep住間中見紅見啡架, 反而99陪我睇醫生仲多! 所以儲佐咁多假lor... anyway, 最多儲到180日...

係呀, 佢好多同事都放成個月來陪老婆坐月架, 我都好想, 因為我老公已經係湊B高手, 女女又好肯跟佢! 不過, 我老公的post太多野做, 佢話費事攞成個月, 最多3星期! anyway, 都好過生大女, 因為果陣時係年尾, 所以佢勁忙, 直頭無攞大假, 散住來放 ... 好彩, 屋企有幾個幫我手!

大女今年年頭開始返N1啦, 轉佐學校(因為之前果間day care 無N1~N4), 佢19個月開始返筲基灣的保護兒XX的day care... 當時的校長勁好人, 不過佢係舊年年尾退休啦...

我都聽過SKW果間DAY CARE好,不過離我屋企同工作地點太遠啦!我估你都係住太古果頭?
我考慮緊細B去CWB果間DAY CARE,因為有幸(發夢中!)SPN收我個女,可以方便一次過接晒(同一條街!)
我頭先去睇你個BLOG!你就好啦,可以成日寫低大B啲野。我工作上係成日寫野(我係評論員)所以放左工好懶唔想再寫野(BK八卦除外!)

原帖由 jjtseung 於 09-3-16 13:41 發表

佢係打政府工... 不過係個好忙的公務員, 每日都起碼OT個幾個鐘, 我陀細B到而加, 佢都無攞過假陪我睇醫生(頭一個月, 我keep住間中見紅見啡架, 反而99陪我睇醫生仲多!mouth:" /> 所以儲佐咁多假lor... anyway, 最多儲 ...

原帖由 CoffeeCake 於 09-3-16 14:08 發表
我都聽過SKW果間DAY CARE好,不過離我屋企同工作地點太遠啦!我估你都係住太古果頭?
我考慮緊細B去CWB果間DAY CARE,因為有幸(發夢中!)SPN收我個女,可以方便一次過接晒(同一條街!)
我頭先去睇你個BLOG!你就好啦,可以成日寫低大B啲野 ...

評論員, 好勁ㄚ! 得閒問你攞料!

CWB的day care? 佢另外係埋有間係灣仔半山? 我friend的兩個小朋友讀緊灣仔半山果間, 又係歲半開始讀!
‹ 上一主題|下一主題