用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 P5 呈分試
樓主: vet
go

P5 呈分試 [複製鏈接]

原帖由 mshong 於 09-6-18 14:06 發表
Heidi媽

一般學校的網站有列出所需的文件, 每間不同的. 建議你準備一份由P.4開始的, 到時再因應心儀的學校要求再整理.

我女兒自行報兩間, 一間要齊全的portfolio, 而另一間只要報名表及P.4-P6 (MidTerm)成績表,  ...

mshong,

謝謝, 很有用.
想問, 你認為上面試班有用嗎?

回覆 2# Heidi媽 的文章

Heidi媽, Hi

Portfolio主要資料那部份用彩色, 其他成績表、獎狀、證書等我都用黑白.  我們會把所有資料scan了, 分年級後再分門別類, 方便容易找出來列印.

有些中學連如何釘裝都有規定, 所以真的因應不同要求而定呀.

mshong

回覆 4# candytl 的文章

Hi candytl

個人覺得多多少少都有幫忙. 一般升上小六時, 學校都應該有些面試班, 但畢竟面對校外環境、不同老師及不同的同學, 感受會不同.   (這正是日後面試時遇到的情况).

可能有些只教一些很基礎的面試題目, 幫助未必很大, 但我覺得多練習總也是好的. 有些課程會多元化一點, 跟一些名校面試形式很類似, 模擬訓練小朋友, 也有老師對portfolio給學生一些意見.

mshong

回覆 1# Heidi媽 的文章

Good Morning, Heidi媽

建議你可先把所有的都保存, 到時再看整理後的portfolio有多少資料, 再挑一些比較有代表性的, 成績表是一定要放的, 其他的如校內成績優異獎狀、運動獎、服務獎或領袖生證明、一些公開考試證書及一些公開比賽的獎狀....這些優先放.  感謝狀如屬比較大型的、或公益的又或較國際知名的也可以放.

坦白說每家學校收這麼多申請表及portfolio, 你猜他們會不會每份都細看.  

在自行收生階段, 學校想揀優異學生, 家長和學生也是在選好學校.  學校方面多著重成績、品行、服務及學生的技能...再來看面試時各方面的表現.  我個人覺得一定要小朋友努力保持好成績, 因這方面是要他們日積月累學習、理解吸收及勤加練習才能做到的.

希望每位小朋友都努力加油, 爭取優異成績.

原帖由 Heidi媽 於 09-6-18 14:54 發表
我諗笑話小朋友興趣會多d, 可否介紹一下.

書名: Captain Underpants
作者: Dav Pilkey

共有5本, 潯晚問阿女好唔好笑, 佢話唔好笑, 但啱佢程度睇, 我朋友仔仔就講好攪笑, 唔通男女有別?

有條link係關於作者的, www.pilkey.com

原帖由 mshong 於 09-6-18 18:18 發表
Hi candytl

個人覺得多多少少都有幫忙. 一般升上小六時, 學校都應該有些面試班, 但畢竟面對校外環境、不同老師及不同的同學, 感受會不同.   (這正是日後面試時遇到的情况).

可能有些只教一些很基礎的面試題目, 幫 ...

mshong,

我囡囡屬慢熱及被動, 面試或許較吃虧, 我考慮過上面試班, 但聽說要上幾個月, 且家附近也沒有, 再加上有家長說作用不大, 只好打退堂鼓了.

原帖由 mshong 於 09-6-19 09:55 發表
Good Morning, Heidi媽

建議你可先把所有的都保存, 到時再看整理後的portfolio有多少資料, 再挑一些比較有代表性的, 成績表是一定要放的, 其他的如校內成績優異獎狀、運動獎、服務獎或領袖生證明、一些公開考試證書 ...

同意.
如放太多証書, 獎狀, 反而令人混亂, 最好係"簡而精".揀有代表性的, 最能特出個人長處的放.

這套書我女年前係書局睇過, 她說好無"liu" (one of 佢ge 口頭禅), arm 男仔睇多d wor.....而且我覺得佢編幅比較混亂, but 我 later 會比ah 仔 try. 我覺得男女睇 ge 書的確有分別 (at least 係我對仔女 & 佢地 d classmates 中得悉) & actiive / 靜ge 女孩子都有分別.  我想你女女may be 鐘意睇故事性比較強ge 書.
原帖由 candytl 於 09-6-19 12:29 發表

共有5本, 潯晚問阿女好唔好笑, 佢話唔好笑, 但啱佢程度睇, 我朋友仔仔就講好攪笑, 唔通男女有別?

有條link係關於作者的, www.pilkey.com ...

早晨 (應該是午安)各位:

請問個portfolio 應多少頁呢?  
至於d cert. 因為老師說會幫我們先scan過,  所以我沒整理呢!   去年 我女有個師姐夾了28張cert. 老師說太多.  我想那家長也像我一樣肓頭烏蠅, 8張 or 18張 or 28張 ?    我根本連成績表要都唔知 ?  還有cert 是否P4 up, P3樓下的不用?

我女非常內向, 抗拒跟不太熟的人交談, 何況陌生人?

我都係有一個P.5 girl & P.2 boy wor!

abt wear glasses>>>我女係 P.4 mid-term 時驗眼有幾十度近視, 話暫時5駛配 glasses, 1/2 yr 私家再check 已+深一隻眼過100度, seems 另一隻50度, 即配眼鏡.  e+ 1 yr later 帯眼鏡后係深得慢左.  你可以問吓視光師 ge adv.   
原帖由 Martina 於 09-6-18 13:42 發表
Hi 各位,  我講嘢唔清唔楚 !
我大女P5, 细仔P2,  另2個今年P6的是侄啊 !
Anyway, 多謝祝福 !  最好大家都心想事成 !

我大女只有一隻眼有100度, 唔知唔戴glasses得唔得?
昨晚亞女睇死神的聖物到12點..

我細仔只喜歡 ...

tks for yr adv.  我以為學校有就可以省了tim.  but 坊間有gum 多, 有冇好介紹?
原帖由 mshong 於 tim 09-6-18 18:18 發表
Hi candytl

可能有些只教一些很基礎的面試題目, 幫 ...

tks for yr sharing.  閱讀快車類, g前都會在library 看1兩本lei, later 會去 library 再睇吓先.  我想我仔係個typical ge 男孩子, 佢 like 睇關於車, 船, 飛機, 地球, 太空之類 ge 書, 有時又like 睇地圖, 發明, 人體之類 ge 書, 冇人陪佢睇/解都睇得津津有味 gum, 5g佢明5明.  當然漫畫都 like, 好似白貓黑貓, 喜洋洋, 多la A 夢 gum lor (佢地班好 hit)....

昨天才從library 給她倆搬左十多本書回來!
原帖由 Heidi媽 於 09-6-18 12:10 發表
佢兩件都係執家姐d書來看, 無晒麻.
暫時佢地睇緊彩虹系列(紅-紫)的書, 閱讀快車, 新雅的孩子必讀等, 還有其他的不太記得了.
那你家公子呢? 大家參考吓.

...

太巧合, heidima 你我 的孩子都係同 grade.  
將來上中學, 上大學 (好遙遠) 都一齊 !

原帖由 asinai 於 09-6-19 13:07 發表
我都係有一個P.5 girl & P.2 boy wor!

abt wear glasses>>>我女係 P.4 mid-term 時驗眼有幾十度近視, 話暫時5駛配 glasses, 1/2 yr 私家再check 已+深一隻眼過100度, seems 另一隻50度, 即配眼鏡.  e+ 1 yr later  ...

呢套書未睇過,  等我look look 先
我女呢年最愛rainbow magic

原帖由 candytl 於 09-6-19 12:29 發表

有條link係關於作者的, www.pilkey.com ...
‹ 上一主題|下一主題