用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 荔枝角天主教小學 09~10入讀小一的荔天家長請入
樓主: 愷琳媽媽
go

09~10入讀小一的荔天家長請入 [複製鏈接]

你們好, 我的女兒都是今年報讀, 我都想知各家長意見?

原帖由 niklaus903 於 09-9-22 11:17 發表
各位荔天小一家長你們好.  我地將會申請入讀荔天, 上星期也有去開放日, 校長既講解好精闢, 我見佢地升中結果都唔錯, 但想問下作為剛開學小朋友的家長們覺得課程怎樣?  主科中英數的時間表又如何?  荔天的英文水平如 ...

回覆 157# 小薯仔 的文章

hello 小薯仔 , 妳個小朋友都係讀1B班架 ,可惜我囡囡讀1C班 , 暫時仲未見到1C班嘅家長上黎傾吓,雖然唔同班,但我地都係荔天嘅一份子,大家互相溝通啦.

醒目開學勳章

原帖由 niklaus903 於 09-9-22 11:17 發表
各位荔天小一家長你們好.  我地將會申請入讀荔天, 上星期也有去開放日, 校長既講解好精闢, 我見佢地升中結果都唔錯, 但想問下作為剛開學小朋友的家長們覺得課程怎樣?  主科中英數的時間表又如何?  荔天的英文水平如 ...

英文堂用 reader 上, 老師上堂講英語, 不過我個女話, 老師都會問下有冇同學唔明, 如果唔明, 老師通常都會用中文講多次......

一個 cycle 都會默一次中文 & 英文, 不過英文會係一週前俾範圍, 中文就一次過俾晒上學期既範圍, 等d家長多d時間同小朋友溫習

數學就教快半年, 一開始就教 1上B , 不過都會同小朋友做下 1上A 既作業

回覆 159# niklaus903 的文章

hello nik ma , 其實係40網黎講荔天係一間唔錯嘅學校,每日都有中英數堂,每節35分鐘,英文堂是用中文加英文教,始終小朋友仲細,暫時小一至小三係活動教學,小四至小六係傳統教學,其實課程方面呢三星期裡面開始有讀默同背默,功課都有三四樣要做,但阿女暫時都做得好開心,每日返黎都講啲學校趣事俾我聽,黎緊細佬都今年入表跟家姐,希望有機會係荔天見到妳啦.

請問功課量多不多, 小朋友吃不吃力?

原帖由 湳淇爸爸 於 09-9-22 12:30 發表
hello nik ma , 其實係40網黎講荔天係一間唔錯嘅學校,每日都有中英數堂,每節35分鐘,英文堂是用中文加英文教,始終小朋友仲細,暫時小一至小三係活動教學,小四至小六係傳統教學,其實課程方面呢三星期裡面開始有讀默同背 ...

醒目開學勳章

原帖由 DONUTBUBBLE 於 09-9-22 14:42 發表
請問功課量多不多, 小朋友吃不吃力?

暫時見佢d功課唔係好多喎, 因為每日都有導修堂, 我個女話老師講要係學校做晒d功課, 所以返到屋企都唔係好見佢要做功課, 最多係我幫佢 check 功課個時俾我擦左再寫過.......

回覆 165# DONUTBUBBLE 的文章

最少都有三四樣要做架,吃不吃力好視乎妳小朋友,有啲會自動自覺,有啲會叫極都唔做,暫時小一都係串吓生字,寫吓詞語同英文句子.

唔該哂, 我得15分, 第一round都唔知有冇機? 請問你地係幾多分入架?

原帖由 嵐嵐mimi 於 09-9-22 14:56 發表

暫時見佢d功課唔係好多喎, 因為每日都有導修堂, 我個女話老師講要係學校做晒d功課, 所以返到屋企都唔係好見佢要做功課, 最多係我幫佢 check 功課個時俾我擦左再寫過....... ...

醒目開學勳章

本來諗住一陣帶個女去脫牙 (嘻嘻....自己唔敢幫佢脫), 點知岩岩打俾我話唔駛去脫啦, 原來佢係學校食食下米線, 就脫左啦, 佢仲要話"食食下米線, 仲依為食到有骨添, 點知原來係隻牙仔, 咁未用張紙巾包住佢囉", 佢話流左少少血咋, 仲要話冇去嗽口, 佢話冇杯喎, 真係俾佢激死......

回覆 168# DONUTBUBBLE 的文章

我都係15分入咗,不過唔係第一輪,係大抽獎先中咋.

醒目開學勳章

我都係得 15 分咋, 1st round 入唔到, 好彩大抽獎入到咋.....

原帖由 湳淇爸爸 於 09-9-22 16:51 發表
我都係15分入咗,不過唔係第一輪,係大抽獎先中咋.

湳淇爸爸,你好!我個仔Hugo 雋軒都是1C班.多多指教!!
我都係15分入咗,不過係第一輪OK. So Lucky.

HugoDaddy

嘩, 真係好, 希望我都有luck...

原帖由 HugoRainbow 於 09-9-22 17:15 發表

湳淇爸爸,你好!我個仔Hugo 雋軒都是1C班.多多指教!!
我都係15分入咗,不過係第一輪OK. So Lucky.

HugoDaddy

回覆 172# HugoRainbow 的文章

Hugo Daddy ,
好開心呀! 終於見到1C班嘅家長喇.
你就好啦,有半年唔駛惆悵,係個段時間真係折磨死我,瞓唔安,食唔落.宜家一天都光晒...hehe.
得閒多啲聯絡.

請問協天係咪好好咯....係咪活動式教學啊...因為我囝囝好坐唔定咯...又怕做功課...所以想問下協天會唔會好多功課啊....
心急揀小一的媽咪上
加油!加油啊!

多謝你地回應, 我其實有20分, 所以會申請報讀, 只係擔心學校的語言環境唔夠, 校長話佢未打算普教中, 但呢個已經係大趨勢, 我而家仲有報一般熱門直資 (英文小學), 但見荔天既升中派位又好好, 真煩惱.

嵐嵐mimi, hinhin.mami, 湳淇爸爸,
我小朋友係曦曦, 小學生活在適應中, 佢做得已經比我想像中好好多, 特別係食飯, 我無諗過佢可以做到的.

荔天並不是1C班升2C班的, 同學可能會由1C升2A等等, 所以今年唔同班, 但明年可能會同班的

醒目開學勳章

唔知 10 月 9 日個日家長日要半日時間 or 全日呢?  想排下d假添......有冇人知丫?

醒目開學勳章

原帖由 小薯仔 於 09-9-23 09:36 發表
嵐嵐mimi, hinhin.mami, 湳淇爸爸,
我小朋友係曦曦, 小學生活在適應中, 佢做得已經比我想像中好好多, 特別係食飯, 我無諗過佢可以做到的.

荔天並不是1C班升2C班的, 同學可能會由1C升2A等等, 所以今年唔同班, 但明 ...

我個女食飯又係好慢好慢, 我每日都有問佢係學校有冇食晒, 佢話有丫, 不過有時佢都會帶個生果返黎, 佢話好好食, 要帶返黎俾我食, 不過我諗係佢唔想食, 就帶返屋企囉.....佢除左第一日食飯包尾之外, 佢都話自己唔係包尾0個個, 都唔知係唔係丫, 其實我都有d想去做家長義工, 睇下佢地食咩, 分量有幾多.....可惜自己要返工做唔到丫

雖然佢自稱係學校係食晒, 不過晚餐就依然故我, 一個鐘都食唔晒......我都投晒降 >.<

原帖由 嵐嵐mimi 於 09-9-23 12:14 發表

我個女食飯又係好慢好慢, 我每日都有問佢係學校有冇食晒, 佢話有丫, 不過有時佢都會帶個生果返黎, 佢話好好食, 要帶返黎俾我食, 不過我諗係佢唔想食, 就帶返屋企囉.....佢除左第一日食飯包尾之外, 佢都話自己唔係 ...

Me Too. 但我個仔話佢的同學仔仲慢,佢係學校是頭幾位.。
‹ 上一主題|下一主題