用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 仔女經<<Part 33>> 之.........戰戰兢兢步入新高中 ...
樓主: sorlo
go

仔女經<<Part 33>> 之.........戰戰兢兢步入新高中 [複製鏈接]

原帖由 正46 於 09-6-16 08:47 發表
太后,

唔使佢講都估到一定會啦, 一個咁保守0既政府又點會冒險, 何況係依D雞毛蒜皮0既小事, 我估唔使好耐, 中學都唔使返啦...
其實升中一, 每間學校都會有因應唔同程度學生0既適應課程, 根本就唔憂小朋友無0野做!
: ...

所言甚是    其實我都唔係好介意細 B 要唔要停課,雖然佢岩岩先開始考試,始終健康比學業更加重要

原帖由 正46 於 09-6-16 08:49 發表
太后,

你要知, 依0架0既小朋友比起我地0個代, 身體真係差0左好多, 體能同埋平衡力都好差, 又唔識保護自己, 唔係都唔會有咁多小朋友出事啦.

...

咁都要睇本身既家庭教育,最緊要唔好過份保護

原帖由 正46 於 09-6-16 08:51 發表
承太后貴言, 46今晚中六合彩!

雖然我無買Mark 6,不過上星期開咁既號碼都有人一注獨得,運氣真係好緊要

good morning

今日出門無落水, 上到車就即刻落大雨 , 點知到落車時又停晒雨, 真係要感恩
原帖由 正46 於 09-6-16 08:25 發表
早晨!
一出地鐵站就落大雨...

大家早晨好

噚晚放工那場'水'搞到我成腳濕哂, 今日即有備而來, 著水靴

今朝一早湊佐晨仔返學, 佢好疑惑點解唔係停課14天咩 唔使帶書, 唔使著校服, 不過又要帶書包

照我觀察校內白鞋數量 (入園要換白鞋), 唔多過15位小朋友返, 應該無大問題出現ge

長老

呢排成日都落大雨, 我都要買返對水靴先得

原帖由 布甸仔媽媽 於 09-6-16 09:19 發表
大家早晨好

噚晚放工那場'水'搞到我成腳濕哂, 今日即有備而來, 著水靴

大仔報告, 除明天考埋最後一科外, 下星期一返去對卷同考兩日TSA, 要到7月X號取成績表才需要返學啦

原帖由 布甸仔媽媽 於 09-6-16 09:19 發表
大家早晨好

長老

本來我都唔介意放工落雨,因為沿途都算有瓦遮頭,不過尋晚開完會同波士同事成班人過 TST 食飯,就踫到呢場大水(波士話落水,去得新會多),好在波士有帶遮,都要濕腳,所以今朝就著番對水靴,有理無理,點知道就俾我搵到份原本唔記得放係邊度既文件,係咪好叻呢(HB 打電話黎話,服得我好緊要喎

大家早晨

原帖由 smum 於 09-6-16 09:26 發表
長老

呢排成日都落大雨, 我都要買返對水靴先得

smum

如果您今朝見到一個靚女著住水靴返工有幾型,您肯定等唔切放工就即刻去行動 !

今時今日你已經唔係好了解我啦...
仲落井下石

原帖由 正46 於 09-6-16 08:34 發表
太后,

你地唔好咁傻啦, 就算學校唔俾格格都會搵一座山咁高0既功課返0黎俾兩座山啃啦....

太后
人會變月會圓..清者自清 亦唔需要解釋啦...
大山當然無得跟進啦...只係憑良心做功課
細山就一定會跟進,無走雞添....
睇0黎繼續停課機會好大..提早放暑假了
我係擔心大山畢業典禮同畢業聚餐有無著落0者....

原帖由 2bzmummy 於 09-6-16 08:40 發表

您都同我地一樣咁瞭解格格,叻叻 !

不過今朝睇香港早晨,話好大機會會繼續停課喎,咁大山唔通去左中學都要返小學交埋 D 停課功課 ?
細山下學年呢,就要連同暑期作業同停課功課一並交俾 ...

原帖由 alicetong 於 09-6-16 09:43 發表
太后
人會變月會圓..清者自清 亦唔需要解釋啦...
大山當然無得跟進啦...只係憑良心做功課
細山就一定會跟進,無走雞添....
睇0黎繼續停課機會好大..提早放暑假了
我係擔心大山畢業典禮同畢業聚餐有無著落0者... ...

格格

咁睇黎有得變都係變得更好啦,可喜可賀 !

噚晚神仔好用心去睇補習sir 俾佢睇的中國歷史CD....我0地十點鬆熄燈預防就寢, 佢仍努力中

原帖由 smum 於 09-6-16 09:29 發表
大仔報告, 除明天考埋最後一科外, 下星期一返去對卷同考兩日TSA, 要到7月X號取成績表才需要返學啦

smum

可教育署有通知中學有相應防疫操施, 噚晚問佐神仔, 未有消息, 或者等多一至兩天卦 btw 神仔都係考埋天日一科

2b

實有機會俾我再見到靚女著水靴嘅
原帖由 2bzmummy 於 09-6-16 09:34 發表

smum

如果您今朝見到一個靚女著住水靴返工有幾型,您肯定等唔切放工就即刻去行動 !

長老

咁我唔知係學校定係教育署嘅意思喎
原帖由 布甸仔媽媽 於 09-6-16 10:00 發表

smum

可教育署有通知中學有相應防疫操施, 噚晚問佐神仔, 未有消息, 或者等多一至兩天卦 btw 神仔都係考埋天日一科

原帖由 布甸仔媽媽 於 09-6-16 10:00 發表

smum

長老

細 B 要考到下星期一,不過我都唔緊張,會唔會連下星期既 TSA 都取消埋呢 ? 今朝有同事話,中學有可能聽日會停課,要睇今日開會結果喎

長老

神仔越戰越勇
原帖由 布甸仔媽媽 於 09-6-16 09:55 發表
噚晚神仔好用心去睇補習sir 俾佢睇的中國歷史CD....我0地十點鬆熄燈預防就寢, 佢仍努力中
‹ 上一主題|下一主題