用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 新政策的visa letter
樓主: msmchan
go

新政策的visa letter [複製鏈接]

醒目開學勳章

DoReMi媽媽

Congraulaions !!!!!

真係值得高興....

請問期間有沒有特別難關?

Pizza_hut

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-7-7 11:22 發表
各位

昨天終於取得visa, 由入申請至收到e-mail通知約9日, 至領取visa約13日(收到e-mail需隔1個工作天才可領取, 且當中橫跨週末).  

祝各位能順利取得簽證! ...

真係恭喜你...
你可唔可以教下我/__\

醒目開學勳章

原帖由 KWY-WONG 於 09-7-7 11:31 發表
恭喜你。

我應該都會係這星期內有消息。因為我遲你兩、三天遞表。

希望有好消息。

佢地用E-MAIL通知你?
所有正本文件是否同時發還給你?

係呀, e-mail通知, 退回其他正本文件包括出世紙(我最擔心佢哋唔見) 但收咗school visa letter & consent letter original.  另我冇submit school report.

另外一個個案就由入申請表至e-mail通知約11日, 哩個又係冇submit school report, 直情連guardian information都唔駛, 所以我諗正如你之前講, 睇下遇着邊個check 文件.
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Pizza_Hut 於 09-7-7 11:36 發表
Congraulaions !!!!!

真係值得高興....

請問期間有沒有特別難關?

Pizza_hut

難關就係忐忑不安嗰種心情, 照道理就唔應該會被reject, 但又怕文件有冇出錯地方而自己唔知道, 相信哩個都係大家而家o既心情, 同埋見到你哋個個都未出退學信, 但自己又交咗喎, 幾後悔冇交之前上嚟問下大家意見! 真係好驚小朋友2頭唔到岸, 冇書讀就C嘞!

至於遞交文件上o既難關就應該不大, 只要交齊之前討論區上所講o既文件, 而文件上的資料齊全, 都好快check好文件, 我嗰次佢冇咩嘢問我, 睇咗visa letter, 睇咗consent letter, 只係問我仲有冇其他文件attach? 我話冇就搞掂晒, 等俾錢同影相.

[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 tigerx71888 於 09-7-7 11:48 發表

真係恭喜你...
你可唔可以教下我/__\

tigerx71888
唔敢俾意見你係因為你女朋友情況同我哋小朋友唔一樣, 我哋係Tier4 child student, age under 16, (好似16 or 17又唔知當係邊種? 18係咪當adult student?)而家連哩個類別(Tier4 child student)o既申請我哋都係試試下, 唔係百分百把握, 對於其他類別o既申請, 更加冇經驗, 所以冇人敢答你, 因為怕教錯咗o麻! 希望你體諒!
[img][/img]

You're right.

真係好忐忑不安。總是每個step都有不同的顧慮和擔心。
現在我又擔心唔俾翻original school report.

Always安慰自已,到時先算,擔心都無用。
好彩可以在此同大家分享。

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-7-7 11:54 發表

難關就係忐忑不安嗰種心情, 照道理就唔應該會被reject, 但又怕文件有冇出錯地方而自己唔知道, 相信哩個都係大家而家o既心情, 同埋見到你哋個個都未出退學信, 但自己又交咗喎, 幾後悔冇交之前上嚟問下大家意見! 真係 ...

Hi DoReMi媽媽,

Congraulaions !

我昨天收到visa letter, 給agency 看, 他說visa letter 有錯漏, 要更正, 哎!

想問問各位你們visa letter nationality 一欄是填什麼??我的填 chinese 呀, agency 說要填chinese (Hong Kong).

另外 visa letter 無填好多資料呀! 點算好

visa letter 是寫我是申請child student visa., course title : 2 years A-level course

各位:

你們的visa letter 有什麼資料, 可否詳細告訴我!

DoReMi媽媽
恭喜
我明天才遞表,希望順順利利

醒目開學勳章

原帖由 KWY-WONG 於 09-7-7 12:39 發表
You're right.

真係好忐忑不安。總是每個step都有不同的顧慮和擔心。
現在我又擔心唔俾翻original school report.

Always安慰自已,到時先算,擔心都無用。
好彩可以在此同大家分享。...

唔駛擔心, 我相信一定會俾返original school report你, 你講得啱, 每個step都有不同的顧慮和擔心, 我之前都擔心冇submit school report唔知怕唔怕? 又驚有冇填錯on line application form, 到收到e-mail通知佢又冇話實係咪出到visa, 只係話對我個applicaiton已經作出decision, 跟住又再驚多3日, 等星期一去攞, 嗰幾日真係渡日如年!
[img][/img]

DoReMi媽媽

恭喜哂! 我而家冇咁驚啦!
希望下一位到KWY-WONG.

醒目開學勳章

原帖由 msmchan 於 09-7-7 12:46 發表

我昨天收到visa letter, 給agency 看, 他說visa letter 有錯漏, 要更正, 哎!

想問問各位你們visa letter nationality 一欄是填什麼??我的填 chinese 呀, agency 說要填chinese ...

msmchan

Nationality係填Chinese, Hong Kong SAR.

其實如果學校即改即寄我印象中好似4日已經收到(只係空郵), 我學校之前再改封信寄俾我4日到就收到.
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 hkccs 於 09-7-7 12:46 發表
DoReMi媽媽
恭喜
我明天才遞表,希望順順利利

hkccs
祝你一切順利! 經過6月成個月o既適應期, 我相信領事館嗰邊辦証應該開始流暢, 大家都會順利攞到簽証!
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Gracewu1219 於 09-7-7 12:51 發表
DoReMi媽媽

恭喜哂! 我而家冇咁驚啦!
希望下一位到KWY-WONG.

Gracewu1219

我都祝你小朋友順利攞到簽証!
[img][/img]

DoReMi媽媽,
< 只係話對個application已經作出decision> ???????????

又真係好驚  我重要等到下星期一,
希望時間快D到.

DoReMi媽媽

Thank you.  I have not submitted the resign letter to the school but had requested for postponing of student registration to July 20.  If a successful visa need around 1 week, i.e. I can't receive the visa on time.:(

各位 :

以下是我收到visa letter 資料, 是否與你們的有很大分別, 請告訴我, 萬分感激!

I am writing to confirm that (Student Name) has been offered an unconditional place at (School Name) to start in September 2009.

Student :  xxxxx
Nationality : Chinese
Passport Number : XXXXXX
Name of Student's parents : XXXX, XXXX
Address of Student's parents : XXXX, Hong Kong
School Address : XXXX
Student's addess in school accommodation during term-time : XXXX
Title of course : Two year A-level course
Course start date : 1 September 2009
Expectedf course end date : 1 July 2011
Course hours per week : 26+7hours sport
Boarding fees for first year (tuition & board lodging fees : XXXX
Boarding fees already paid (e.g. deposit) : XXX

All his fees have been paid to date and I confirm that (Student Name) will have no need of additional funding while he is at the schoo.

Signature

醒目開學勳章

msmchan,

我個封visa letter 好似同你一樣, 好簡單, 但而家無係手上, 吾記得係咪 Hong Kong (Chinese)

仲有寫係讀A-Level, From 幾時至幾時, 幾多錢等等

同埋有寫係pass 左UK 學校ge入學試(general paper)

甘我要準備定d什麼證明呢, (試卷證明? 但我只係有學校封信話收左咋)
要不要交埋香港的成績表, 幾時至幾時? (但visa letter 無提到)

請問大家有什麼意見?

Thanks!

pizza_hut

原帖由 msmchan 於 09-7-7 12:46 發表

想問問各位你們visa letter nationality 一欄是填什麼??我的填 chinese 呀, agency 說要填chinese ...

醒目開學勳章

msmchan,

你吾好嚇我, 我個封同你個封有9成一樣,

甘個你個agent 有無話除左國籍之外, 仲有無其他問題

????

Thanks
原帖由 msmchan 於 09-7-7 13:22 發表
各位 :

以下是我收到visa letter 資料, 是否與你們的有很大分別, 請告訴我, 萬分感激!

I am writing to confirm that (Student Name) has been offered an unconditional place at (School Name) to start in Sept ...

醒目開學勳章

msmchan

請問你book左幾時apply?

pizza_hut

Hi, Pizza_Hut

agent 話要更正以下資料 :
1) nationality : 由chinese 改 chinese (Hong Kong)
2) address : 街道名錯

agent 話要補充以下資料 :

1) NQF 是 level 幾 ?
2) 學校是用什麼原因收學生?(例如:入學試)
3) contact details?

原帖由 Pizza_Hut 於 09-7-7 13:35 發表
msmchan,

你吾好嚇我, 我個封同你個封有9成一樣,

甘個你個agent 有無話除左國籍之外, 仲有無其他問題

????

Thanks
‹ 上一主題|下一主題