用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒幼稚園 09/10 K1家長
樓主: noelyip
go

09/10 K1家長 [複製鏈接]

彤彤今朝番到學校唔舒服,老師打電話通知我,話佢肚仔痛,後來同佢去左兩次洗手間,再著左件外套之後,好彩宜家無咩事,唔知係未今朝早飲左支凍凍益力多呢?!

梗係支凍凍益力多慮事啦, 咁早飲凍野, 仲要係勁多乳酸菌既益力多, 彤彤既腸仔實作怪啦, 彤彤媽咪你下次唔好啦, 好在係校車未發作, 唔係就~~~      

原帖由 noelyip 於 09-9-21 16:34 發表
彤彤今朝番到學校唔舒服,老師打電話通知我,話佢肚仔痛,後來同佢去左兩次洗手間,再著左件外套之後,好彩宜家無咩事,唔知係未今朝早飲左支凍凍益力多呢?! ...

hi, 葉太

內聯網個度有成班同學仔個名好好呀, 亞女有時講到歪歪地, 都唔知係咪咁既, 我可以糾正佢, 同埋可以了解多d學校既野, 真係好嘞, 夠體貼!

原帖由 noelyip 於 09-9-21 16:28 發表
收到呀收到呀!我都發左個短訊俾妳喎!妳又收唔收到呀!多謝譚太!

另外,好似仲未答妳添.....我係葉太

今日澄澄返了學啦,我問佢坐邊張台,佢話比我知係星星台喎,我諗都係(因為我問了佢幾日佢都係話星星台),但係就講唔出同學仔D名,每次問佢D同學仔叫咩名呀,佢就會話"小朋友" o羅,激死呀,,
迦琳媽媽,我都Send了個E-Mail比你,唔知你收唔收到呢,我都覺得個網幾好,可以上去睇相,又可以知道小朋友係學校的生活係點樣.

我又無乜留意喎,等我留意下先得,
不過佢唔食都係無時停,真係有少少擔心佢有過度活躍症..
原帖由 noelyip 於 09-9-21 11:07 發表

由學校校車送功課俾妳咁好既!咁真係值得一讚喎!

彤彤食糖同食雪榚暫時都無問題,不過我都係盡量少俾佢食糖,因為佢擦牙已經擦得唔係咁好,又唔肯俾我地幫佢,好彩我有時幫佢用牙線清潔吓佢都肯咋!

講開食甜野,澄澄同 ...

係!知道啦!我下次都唔敢嫁啦!都係我呢個論盡媽咪唔好!

原帖由 stephanielum 於 09-9-21 17:31 發表
梗係支凍凍益力多慮事啦, 咁早飲凍野, 仲要係勁多乳酸菌既益力多, 彤彤既腸仔實作怪啦, 彤彤媽咪你下次唔好啦, 好在係校車未發作, 唔係就~~~      

...

係呀!我已經記低左佢D同學仔既姓名啦,唔係就好似佢上年咁,讀到學期尾我都唔知佢D同學仔既正確姓名,好似個個都姓葉咁既!都唔知係唔係!

原帖由 stephanielum 於 09-9-21 17:34 發表
hi, 葉太

內聯網個度有成班同學仔個名好好呀, 亞女有時講到歪歪地, 都唔知係咪咁既, 我可以糾正佢, 同埋可以了解多d學校既野, 真係好嘞, 夠體貼!

...

又係星星枱!好呀!原來我地D小朋友咁close既!

原帖由 josesinmicki 於 09-9-21 19:25 發表
今日澄澄返了學啦,我問佢坐邊張台,佢話比我知係星星台喎,我諗都係(因為我問了佢幾日佢都係話星星台),但係就講唔出同學仔D名,每次問佢D同學仔叫咩名呀,佢就會話"小朋友" o羅,激死呀,,
迦琳媽媽,我都Send了個E-Mail比 ...

澄澄媽咪, 我收到你個mail呀, 我都回覆咗你~~
我覺得內聯網欠缺咗d野, 如果係個名度可以睇到同學仔個樣就唔錯, 因為可以同囡囡傾下平時同邊個同學仔friend d, 等我地都認識多d嘛.

原帖由 josesinmicki 於 09-9-21 19:25 發表
迦琳媽媽,我都Send了個E-Mail比 ...

昨日琳琳話我知, 話同你個女一齊坐星星枱, 佢叫彤彤喎, 我話係咪叫葉晞彤, 佢話係呀, 佢叫彤彤呀, 我估佢地上堂時一齊玩過, 所以熟絡咗, 如果澄澄又坐星星枱, 等我今晚再問佢識唔識澄澄先~~  

原帖由 noelyip 於 09-9-22 12:00 發表
係呀!我已經記低左佢D同學仔既姓名啦,唔係就好似佢上年咁,讀到學期尾我都唔知佢D同學仔既正確姓名,好似個個都姓葉咁既!都唔知係唔係!

...

回覆 165# josesinmicki 的文章

其實曾幾何時我都有擔心過佢會唔會有過度活躍症 

我係學校個網度見到三十號好似係中秋+便服日,唔知會唔會要自己做燈籠呢?不過我又見到上年既相,都好似係自己帶啫!希望不駛啦,因為今朝我見到迦南有小朋友要帶自己做既環保燈籠,如果要就要開始準備嫁啦!

九月份通告有寫話30/9係中秋+公益便服日, 小朋友要帶燈籠, 貼上姓名, 不過無話要自己整, 如果你想特別d都可以同埋彤彤一齊整個燈籠架! 同埋個日係公益日, 要比小量金錢佢地帶番學校捐獻呀~~~

原帖由 noelyip 於 09-9-22 13:10 發表
我係學校個網度見到三十號好似係中秋+便服日,唔知會唔會要自己做燈籠呢?不過我又見到上年既相,都好似係自己帶啫!希望不駛啦,因為今朝我見到迦南有小朋友要帶自己做既環保燈籠,如果要就要開始準備嫁啦! ...

通告話29/9要帶燈籠返學校,跟住30/9用的,記住帶呀...
你地諗住比幾多錢小朋友帶番學校捐獻呀,我諗住比$100.00,唔知足夠未呢?
另外,你地會唔會捐錢比小學呀?

嘩, 你比咁多錢澄澄帶番學呀, 學校話小量金錢就可以, 我諗住都係比佢帶$20咋, 等琳琳識得施比受既道理; 小學個度我捐咗$500, 係咁以出小小綿力囉!

原帖由 josesinmicki 於 09-9-23 07:03 發表
通告話29/9要帶燈籠返學校,跟住30/9用的,記住帶呀...
你地諗住比幾多錢小朋友帶番學校捐獻呀,我諗住比$100.00,唔知足夠未呢?
另外,你地會唔會捐錢比小學呀? ...

好彩有妳地提我啫!原來廿九號要帶燈籠番學校呀!我諗我都要將份通告釘係當眼地方至得   

我老公叫我捐$500俾學校興建小學喎!不過我仲未寫票...

公益金果度,我諗都係$20-$50左右啦!

咁我都係比$20.00比佢帶返學,
至於捐錢比小學,係咪將張通告同支票交回學校就得架啦,洗唔洗寄去小學到架?

我諗住將張票夾住張通告再入落佢個透明folder度咋!

我都係將張支票同張通告(填好資料)放回透過folder 度, 老師收到會集中好交回小學部個邊.

明日係生日會, 提你地唔駛穿校服同帶書包, 只帶今日派回來既生日會袋, 同埋濕手巾, 口罩我估都要放定個做後備嘞, 記得幫彤彤同澄澄兩位靚靚小公主扮靚d喎!

原帖由 stephanielum 於 09-9-24 11:21 發表
我都係將張支票同張通告(填好資料)放回透過folder 度, 老師收到會集中好交回小學部個邊.

明日係生日會, 提你地唔駛穿校服同帶書包, 只帶今日派回來既生日會袋, 同埋濕手巾, 口罩我估都要放定個做後備嘞, 記得幫彤彤 ...

多謝琳琳媽咪提醒,有各位媽咪係度互相關心照應真係開心啦,好sweet呢!
‹ 上一主題|下一主題