用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 09年畢業生SAR BB 大個囝大個囡
樓主: mmak
go

09年畢業生SAR BB 大個囝大個囡 [複製鏈接]

3:30放學.. 不過我想可能實際會好d.
今早校車早到, ee 重落車好友善的接個女上車..

真係無想過你個女會發脾氣.. 我個女間中會, 都只係會對家人..  我想你真係有d擔心, 不過係人都話一上小一各方面都會變好些...

原帖由 mmak 於 09-8-29 14:38 發表
fumiko,

你囡係咪坐保母車 ??...
4:40落車 ??... 咁放學幾點吖??

我囡架校車唔俾早幾個站落車呀, 有D失預算tim...我地都要趕上堂... 好彩有夏令時間會放早咋...
或者會將D ECA改遲D... 你地改唔改到??

我希望 ...

Pls PM the password to me
thx

vhunghk,

咁今朝有無5點幾起身呀??!

mmak,

睇你咁講,都戥你氣咳!順番條氣未呀??

原帖由 vhunghk 於 09-8-31 23:27 發表
I am not sleepy yet.  Now fixing something in my Facebook.  I saw  your photos for the Taiwan trip.  Yan Yan has lots of fun!

Finally, we received a call for the school bus ( not the driver/ nanny) that our gathering time is 7:00am ( which seems acceptable to me).

So today, we were there at 6:55am and then waited until 7:30am, still no school bus, have called the driver many times but no one picked up the phone.   So finally, we got in touch with the driver and were told that he's new and not familarize with TKO route.  He's still in Hang Hou.  Not want to be late for the first day of school, we decided to drive nok lam and other waiting students back to school today.

Later, we waited the school bus driver at school gate as we / other parent wanted to know what happened.  However, it seems the driver and the nanny doesnt know anything at all.  During the school off, every nanny has picked up their students in school, except our TKO line.  Not wanted to waste the time, we drove nok lam back to home.   

Have talked to school but were told that they will follow up the issue.  Very worried about tommorrow's arrangement......

原帖由 穎晴媽咪 於 09-8-31 01:27 發表
mom1118,
吓 ..... 乜咁大鑊??

若果呢兩日仲冇聲氣係咪妳老公送諾林返學?

mom1118,

快d call佢地傾掂晒,唔係聽日真唔知點算,希望你快d搞掂保母車架安排.

原帖由 mom1118 於 09-9-1 13:54 發表
Finally, we received a call for the school bus ( not the driver/ nanny) that our gathering time is 7:00am ( which seems acceptable to me).

So today, we were there at 6:55am and then waited until 7:3 ...

Hi mmak,

好耐冇上bk!!!
我係子皓(JMC)媽咪呀, 如果你唔介意, 可唔可以PM St. Cat 個新password比我, 因為我都冇download到啲相。

SuggieC

原帖由 mmak 於 09-9-1 09:28 發表
lillymom,

收到PM了, 真係唔該晒你, 即刻嗱嗱琳... Download 返D 相 lu...
mouth:" />  
我的肺腑是你所造的;我在母腹中,你已覆庇我。我要稱謝你,因我受造,奇妙可畏;你的作為奇妙,這是我心深知道的。我在暗中受造,在地的深處被聯絡;那時,我的形體並不向你隱藏。我未成形的體質,你的眼早已看見了;你所定的日子,我尚未度一日,你都寫在你的冊上了。(詩139:13-16)

pls check Pm

原帖由 SuggieC 於 09-9-1 16:02 發表
Hi mmak,

好耐冇上bk!!!
我係子皓(JMC)媽咪呀, 如果你唔介意, 可唔可以PM St. Cat 個新password比我, 因為我都冇download到啲相。

SuggieC

fumiko,

我地今朝架就校車準時到,個 ee 都係落埋車接小朋友, 放學接囡都係咁....ee 落咗車 然後小朋友先行落車, then 交個女俾我,  我都唔係好慣, 通常上落車都好趕架嘛...

你地係咪保母車, 咁都唔錯吖... 架車係咪要同其他學校學生一齊.

講起我個囡就煩啦....佢唔只會向老師發脾氣, 仲好"吋咀"tim ar....
頭先放學都好早, 11:15a 落車
我已經同咗佢出去沙田食佢至愛壽司,
坐Bus 出又一城瞓咗一陣,
跟著去Toyrus 玩一陣,
去食香蕉船,
然後先去溜冰場上堂... 上堂前佢都玩咗成30mins 有多...
我一早同佢講咗上玩堂要走....
佢落堂之後無咗件事, 唔肯走.. 仲同我講: 話佢無應承落堂會即刻走喎, 仲眼睥睥對住我....
激到我CC吓.....
真係想兜巴星落去.....   

原帖由 fumiko 於 09-9-1 11:37 發表
3:30放學.. 不過我想可能實際會好d.
今早校車早到, ee 重落車好友善的接個女上車..

真係無想過你個女會發脾氣.. 我個女間中會, 都只係會對家人..  我想你真係有d擔心, 不過係人都話一上小一各方面都會變好些......

fyeung,

未呀, 條氣未順, 仲頂住....
我老公出咗trip, 我今朝好勞氣... 照打IDD(Roaming)同佢呻咗一大輪....

都係自己蠢囉, 送個囡上校車時唔識問多句EE confirm吓...或者打去校車公司問...唉...總之 激氣!

又無諗到間學校會咁亂....咁嚴...
又唔俾家長自己入去, 又唔清清楚楚叫人去邊度等, D 阿姐都傻吓傻吓,  家長會嗰日明明話係嗰度落車架嘛...
最論盡係我call 同班D家長, 2個都聽唔到電話, 想問人又問唔到, 間學校又大... 每個閘口相隔成個街口架, 我又驚
一行開咗就等唔到個囡....
原帖由 fyeung 於 09-9-1 13:42 發表
mmak,

mom1118,

me too
希望你快d搞掂保母車架安排.

係咪得你嗰區先係咁??
我囡有SC同學仔同你囡同校, 但唔係住你嗰區, 要唔要幫你問吓佢??

原帖由 fyeung 於 09-9-1 14:03 發表
mom1118,

快d call佢地傾掂晒,唔係聽日真唔知點算,希望你快d搞掂保母車架安排.

mmak,
你囡學校大係致命傷, 攪到你今朝進退兩難. 不過都算做在學校見到個女, 如果唔係大小姐會好失望.

All,
我仔學校..... 停課7天呀.
我仔不知幾高興!:evil:

Aija....

咁快要停課....
我有睇新聞, 但唔知咁快輪到你地...

"我仔不知幾高興!:evil:"~~~~~

原帖由 birdbird 於 09-9-1 20:34 發表

All,
我仔學校..... 停課7天呀.
我仔不知幾高興!:evil: ...

Yes, 5:55a.m.   Will do again tomorrow.

原帖由 fyeung 於 09-9-1 13:42 發表
vhunghk,

咁今朝有無5點幾起身呀??!

mmak,

mmak,

Once I have seen the other school's arrangement, I will miss St. Catherline's style.

But, maybe that's primary style, the other level.

Good luck to you and send our regards to your daughter said "T" & "S" are still miss her.  Hard work together even they're not at the same school.

回覆 168# mmak 的文章

mmak & parentslove2,

上左小學,我都覺得學校會放手比小朋友,唔會好似kinder咁照顧周到.
尋晚返到去要填好多表,執書要帶邊d,又無清楚指引,可能諗住小朋友撞左板,之後會留心掛.

birdbird,

停左課留係屋企仲悶喎,Grant會唔會掛住睇TV?

vhunghk,

今日小van返學ok嗎?

mom1118,

保母車今日ok嗎?

原帖由 mmak 於 09-9-1 19:11 發表
fyeung,

未呀, 條氣未順, 仲頂住....
我老公出咗trip, 我今朝好勞氣... 照打IDD(Roaming)同佢呻咗一大輪....

都係自己蠢囉, 送個囡上校車時唔識問多句EE confirm吓...或者打去校車公司問...唉...總之 激氣!

又 ...

琴日要走兩轉, 忙完家姐開學就忙阿妹, 好累~~
返到黎又一堆回條, 要簽支票呀盛, 睇到個School Calender就有d驚, mark曬幾時幾時邊科assessment, 幾時考試呀盛.......每日又要上佢學校website 個e-class 睇下有無新通告, 真係忙到"乙水 乙水轉".....

Bcat,

係呀, 我囡在SC 係搭校車架 #5,個 ee 係咪石姑娘??

佢好有經驗的, 人品OK, 算係唔錯架啦...

D EE 係唔會落埋車接小朋友上車的, 返學放學都係一樣.
通常上落車都好趕架嘛...
你知5知道 架5號車有成10幾個站, 如果下下落車接D小朋友實遲大到...(我地尾站試過遲到30mins 返學)
而且D小朋友會跳, 又大動作, 架車身又高, 咁個EE在上, 家長在下, 車尾個EE 就帶佢地入座, 即係3個大人將個小朋友 1手傳1手咁, 傳到去座位, 坐定定...
其實咁嘅處理方法係最安全.又最有效率...
小朋友size細, 真係吓吓都要抱, 個EE 如果唔靠D家長/傭工幫吓手, 抱得2抱雙手都無力啦, 去到尾站嗰班小朋友又點抱呢??... 咪又係危險...
試過好多時有小朋友唔肯返學, 掙扎得好緊要... 我都見過EE 會落車幫手氹小朋友扶上車...
佢地唔係想偷懶, 係有需要的...
我都好明白家長心態, 個個小朋友都係寶貝...

其實出面有D校車 D EE 都唔落車.  作為家長你可以考慮坐其他車, 沙田都有好多家長坐保母車, 佢地話快好多喎.

原帖由 Bcat 於 09-9-1 23:29 發表
mmak,

你好,我想問下你個囡以前讀st.cat係咪搭校車架,

我個小朋友今年k1,又係搭沙田架st.cat 校車,但個跟車ee唔肯落車接小朋友上車同落車喎,
仲briefing我地d家長:請我地或工人抱小朋友上車同落車,仲話如果我地唔 ...

尋日嚇死我,放學時校車遲左成半個鐘都未到站,我又返梗工,我老公係校車站等,我地兩個都無跟車ee電話係身,我就打返學校問,再取得校車公司電話再問得跟車電話,最尾原來司機唔熟路,所以遲咗喎!  點會遲成半個鐘咁多架? 點解佢地唔早一日試路呢,真係嚇到我地鼻哥窿無肉.

阿囡都好慘,帶咗snack&water返學校小息食,點知原封不動帶返屋企,問佢點解,佢話俾啲高年班阻住條路 (因他們的低班厠所途經小食部), 洗完手返入課室食咗一塊餅就打鐘喎;到第二個小息,佢話已經用跑衝去厠所,但都只夠時間食多一塊餅咋,連水都無時間飲.

睇嚟各位家長&小朋友都要再加油努力熟習P1生涯

mmak,

我地係學校外判的校車公司, 個女坐的車係細車, 最細個隻..今早校車又係早左10分鐘係到等..我個女話已同同車8個同學中的7個成好朋友, 最後一個係無坐車...婆婆話佢講到唔落車..

真係無想個你位小姐都有d性格喎..唯有自己eq 高d唔好沖動.. 保持平靜慢慢講啦... 我想大部份媽咪都係要受這些架啦..

你地昨天都好充實喎, 我就放工趕死趕去接英文放學..返樓下食飯即上樓睇書包執書包及完成一大"踏"通告..

原帖由 mmak 於 09-9-1 18:32 發表
fumiko,

我地今朝架就校車準時到,個 ee 都係落埋車接小朋友, 放學接囡都係咁....ee 落咗車 然後小朋友先行落車, then 交個女俾我,  我都唔係好慣, 通常上落車都好趕架嘛...

你地係咪保母車, 咁都唔錯吖... 架車係 ...
‹ 上一主題|下一主題