用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 培正 2009 - 2010 年度三年級的家長請進
樓主: 小蕎媽媽
go

培正 2009 - 2010 年度三年級的家長請進 [複製鏈接]

pizzahut,

咩事咁唔小心, 隻手無咩大礙嗎?

佢地D英文WORKSHEET係好亂, 真係唔知有咩可溫, 有咩唔使溫, 所以我多數唔睇,主要係溫佢的GRAMMAR NOTES,OK喎, D RULES都有解釋得幾清楚。另外就溫SG的生詞同GEA,基本夠應付, 閱讀理解就真係睇底子啦!

我女溫中文係快左好多, 記D生詞都OK喎, 睇多左中文 (漫畫)書...... 英文書係叫都唔睇, 都唔知點算好!  因為細佬而家只看英文書, 所以英文真係仲好過家姐呀!

講開英文EX, 早排咪有個排句係 SUSAN SEE A BAD MAN果個GE, 我個女答 The policeman catches the bad man, he helps Susan. 老師話要相反, 我都唔明點解一定要相反, 叫阿女返去問, 佢話老師答勉強可以話啱。 有時D題目好無菱兩可,一係出D明顯D的題目咪唔會成日比家長問點解啦。

原帖由 pizzahut 於 09-11-3 13:15 發表
大家好呀, 好耐無出post, 因為我隻右手整親, 上個星期至可以除左個手托. 所以我而家打字都好慢, 見到前面有d post 想覆都無能為力.

aleixmama,
你講嘅野同我地一模一樣, 不過我地就係daddy想佢中文好d, 因為中文係 ...

pizzahut,

係手骨折嗎? 保重, 保重. 仲有2days就完成呢次大務了. 諗起都想笑... 仲想笑大聲d. 但已夜深人靜, 唔方便!

原帖由 pizzahut 於 09-11-3 13:15 發表
大家好呀, 好耐無出post, 因為我隻右手整親, 上個星期至可以除左個手托. 所以我而家打字都好慢, 見到前面有d post 想覆都無能為力.

aleixmama,
你講嘅野同我地一模一樣, 不過我地就係daddy想佢中文好d, 因為中文係 ...

姨姨,

我都係聽老師話係到溫書咋 ,仲有多謝你包朱古力呀!(你有時間既話,多d黎啦  )

Janice上

原帖由 小蕎媽媽 於 09-11-3 14:41 發表
j'sma

呢2日我都有返學校,我見你女好乖係到做功課、溫書,我女咁自動自覺就好了。

今日呀女話班主任叫小朋友唔好出去玩,留係課室到溫英文,我見都好多小朋友係到,我重同呀女及幾個同學仔一齊溫吓英文,串吓生字,大家好開心。 ...

Janice:

你好乖呀! 我呢2日應該都趕唔切來呀。下次要考試先來得呀,我唔可以成日請假架。

原帖由 J'smama 於 09-11-4 09:45 發表
姨姨,

我都係聽老師話係到溫書咋 ,仲有多謝你包朱古力呀!(你有時間既話,多d黎啦  )

Janice上
小蕎媽媽

醒目開學勳章

有心, 係筋膜炎, 由手腕痛到落手踭, 痛到飛起!

你就好啦笑得落, 我常識都未開始同佢溫, 諗起聽日就

原帖由 Ellensu 於 09-11-3 22:52 發表
pizzahut,

係手骨折嗎? 保重, 保重. 仲有2days就完成呢次大務了. 諗起都想笑... 仲想笑大聲d. 但已夜深人靜, 唔方便!

pizzahut:

我都試過筋膜炎,不過唔係手,係腳底,痛到cc吓。

祝你早日康復。

原帖由 pizzahut 於 09-11-4 14:40 發表

小蕎媽媽

pizzahut,

小心保重!常識我會今日同佢溫d生字,驚佢聽日記唔晒,反正數學都無得溫...

不過測左中英文,感覺上好似已經測完!

Lulu

原帖由 pizzahut 於 09-11-4 14:40 發表

Lulu

但反而數學係我最擔心的一科, 但又好似無能為力咁...唉!

原帖由 Lulu0820 於 09-11-4 16:44 發表
pizzahut,

小心保重!常識我會今日同佢溫d生字,驚佢聽日記唔晒,反正數學都無得溫...

不過測左中英文,感覺上好似已經測完!

Lulu

佢只要早訓,合格唔難,我依個呀媽要求好低嫁!

有無收到通告?好彩大細囡都係返星期六(28/NOV),唔洗分開湊姐!

原帖由 Alexismama 於 09-11-4 16:55 發表
Lulu

但反而數學係我最擔心的一科, 但又好似無能為力咁...唉!

收到, 我要返去兩日呀。。。。唉!

我FD個女, 數都肥呀, 陰功, 點到我唔擔心呀?

原帖由 Lulu0820 於 09-11-4 17:12 發表
佢只要早訓,合格唔難,我依個呀媽要求好低嫁!

有無收到通告?好彩大細囡都係返星期六(28/NOV),唔洗分開湊姐!

A ma,

你朋友個女肥左數學, 佢係咪讀培正架?

pizzahut,

完成中英, 已輕鬆左. 我女數學唔係咁好, 唔肥已好開心了.

原帖由 Alexismama 於 09-11-4 17:19 發表

YES.

教女教到我想死啦, 我估佢會錯果D,佢真係全部錯比我睇, 點算呀??????

原帖由 Ellensu 於 09-11-4 19:45 發表
A ma,

pizzahut,

完成中英, 已輕鬆左. 我女數學唔係咁好, 唔肥已好開心了.

咁你朋友有冇講, 數學肥佬普遍嗎? 我驚我女唔合格架, 如根據平日課堂上既題目, 又唔係話咁複雜.

你朋友個小朋友, 點解肥佬既??

原帖由 Alexismama 於 09-11-4 23:10 發表
YES.

教女教到我想死啦, 我估佢會錯果D,佢真係全部錯比我睇, 點算呀??????

點解? 好難講, 一來唔小心啦, 二來D題目都幾TRICKY掛。 兩樣加埋都唔好話唔會肥!

我成日都話, 一有心算題, 我將我女的滿分已扣左呢PART, 咁又預佢D唔小心, 又萬一D問題係TRICKY, 容不易唔合格!

我家下好無心機,教到好鬼忟,其實數真係無得點教, 但睇見佢個心散樣, 又做錯哂D題目, 真係好忟囉!  不過算啦,已經收工, 過埋明天就去同細佬慶祝4歲生日。HAHA

原帖由 Ellensu 於 09-11-4 23:28 發表
咁你朋友有冇講, 數學肥佬普遍嗎? 我驚我女唔合格架, 如根據平日課堂上既題目, 又唔係話咁複雜.

你朋友個小朋友, 點解肥佬既??

咁數學測驗係咪同之前評估差好遠呢? 知唔知去年多人肥佬嗎?

原帖由 Alexismama 於 09-11-4 23:52 發表
點解? 好難講, 一來唔小心啦, 二來D題目都幾TRICKY掛。 兩樣加埋都唔好話唔會肥!

我成日都話, 一有心算題, 我將我女的滿分已扣左呢PART, 咁又預佢D唔小心, 又萬一D問題係TRICKY, 容不易唔合格!

我家下好無心機,教到好鬼忟,其實 ...

數我無問喎, 我都係今日先知佢女上年肥左。 反而英文去年就好大件事, 好多人肥, 有家長在家長會當場質問老師,到底係份卷太深, 老師教得唔明, 還是小朋友本身有問題!

但我哥朋友個仔又係PC仔,去年都差D要留班, 好似話都係下學期狂追才可以升到班咋。 早前派果本校刋, 我都見佢個仔攞左個咩自我(唔知咩)獎, 即係成績好有追步果D呢, 我FD個女都有個學業成績進步獎, 即係下學期成績追到,所以都升到班。

但我估我受唔到呢D刺激囉, 要下學期狂谷先知升唔升到班!

原帖由 Ellensu 於 09-11-5 00:03 發表
咁數學測驗係咪同之前評估差好遠呢? 知唔知去年多人肥佬嗎?

吓!乜原來三年班係咁易肥佬?咁如靠下學期追,我都受唔住剌激架,心理壓力咁大! 知唔知呢幾日測考深嗎?你指家長係家長會表達英文卷太深,會唔會由去年開始,出卷深左呀?

好擔心呀!

原帖由 Alexismama 於 09-11-5 00:29 發表
數我無問喎, 我都係今日先知佢女上年肥左。 反而英文去年就好大件事, 好多人肥, 有家長在家長會當場質問老師,到底係份卷太深, 老師教得唔明, 還是小朋友本身有問題!

但我哥朋友個仔又係PC仔,去年都差D要留班, 好似話都係下學 ...

A.ma,

算啦,我估你囡可能語文天份高d,所以數學咪相對地弱d!

我個囡仲囉命,又比我發現佢帶漏功課...而家先月頭就簽43頁,睇怕今個月都可能要收信...都唔知佢d大頭蝦要到幾時先改....

Lulu

原帖由 Alexismama 於 09-11-4 17:19 發表

醒目開學勳章

多謝大家關心呀!

蕎媽,
你都試過呀? 仲要係腳tim?? 咁你行唔行到呀? 係咪行路"資勢"唔好,同埋普high heels 多呀?

p.s. 好多野問, 因為而家好驚"呢尾野"

原帖由 小蕎媽媽 於 09-11-4 16:33 發表
pizzahut:

我都試過筋膜炎,不過唔係手,係腳底,痛到cc吓。

祝你早日康復。

醒目開學勳章

朋友,

你個女數學"唔係幾好", 但我個仔中文同數學都係"直頭唔好"呀 .

佢連今次份評估都做得好差, 錯哂係d tricky 題目.......

我同佢講,如果條條出得咁明明白白, 就唔使佢升上小三啦.

原帖由 Ellensu 於 09-11-4 19:45 發表
A ma,

pizzahut,

‹ 上一主題|下一主題