用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: mackyfungng
go

09/10 K2L [複製鏈接]

macky

我報左馬鞍山天平既enopi maths, 佢果到有普通話, 但撞時間, 報唔到. 你又可以去開睇下.

Mankeimama,

你個間都幾貴, 不過如果真的很好, 就無所謂啦, 普通話有人介紹上門老師, 不過好貴, 亦不知單對單好不好過小組, 所以仲唸緊

moonychan,

我記得之前問過天平, 但你知不知道口碑好嗎?

原帖由 ManKeimama 於 09-9-14 21:25 發表
Hello mackyfungng,
講起phonics,我都有同曼琦報,之前嗰D只是玩玩吓,最近屋企附近開咗間QQ Club,都係用synthetic phonics教 (Oxford RWI),所以就同佢報,不過都係啱啱先正式學,只係上咗2堂,佢好鍾意嗰個鬼佬阿sir,你嗰間macmil ...

今日囝囝好攪笑, 佢話我知見到ms wu喊, 因掛住佢, 真唸不到仔仔甘鐘意佢

原帖由 ManKeimama 於 09-9-14 21:25 發表
Hello mackyfungng,
講起phonics,我都有同曼琦報,之前嗰D只是玩玩吓,最近屋企附近開咗間QQ Club,都係用synthetic phonics教 (Oxford RWI),所以就同佢報,不過都係啱啱先正式學,只係上咗2堂,佢好鍾意嗰個鬼佬阿sir,你嗰間macmil ...
Hello Issac Ma,
You all talking about the e.nopi math, QQ Club 都有得報, 仲有 PTH , 嘩 so many things need to learn (and pay) .........

hi mankeimama / mackyfungng

真係比錢比死人...呢樣又好似有用, 果樣又好似唔夠

原帖由 ManKeimama 於 09-9-17 11:15 發表
You all talking about the e.nopi math, QQ Club 都有得報, 仲有 PTH , 嘩 so many things need to learn (and pay) .........

我貪近才報天平, 又冇留意口卑呀, 但報名時, 要做assesment, 老師話好多kv學生去讀.

我見個亞sir資格都唔錯, 同埋, 佢地做既都係同一本功課, 真係好睇個老師點帶囉. 因為我報平日早上, 所以一班只有4位小朋友, 唔嘈!!

swine flu

有d 担心, 請問大家d仔仔女女返學有冇戴口罩??

Mankeimama, Alberychu,

如果一個地方有得讀哂, 都ok, 不過真係樣樣都係錢, 唯有自己慳啲

moonychan,

我睇過天平時間表, 可惜撞左囝囝其他興趣班時間, 如有第二間, 請介紹

見隔離班話派左本星簿, 但我唔見有, 係咪未派

今日派左本星簿, 但老師寫左啲句子係裏面, 有無人知做咩呀

今日派左星薄,老師冇寫野, 只係daniel自己寫左d生字, 另外貼左d 中文文章咁, 用來溫書的, 唔洗做.

嘩, 真係o黎料喇. 一日做3樣功課.....

我今晚出左街食飯, 本來帶左 d 功課未食得時比daniel 做, 但老公唔比.....唯有聽朝做, 希望唔好傷和氣.....

我 friend 仔仔岩岩 in 完英華.

大至係, 比份 pizzle 佢地砌, 會用英文 & 普通話同佢地傾計.....

好擔心. 因為我仔仔好小用英文....開始頭痕, kv 既英文環境真係唔係咁強. 邊種形式既英文班岩上呢?? 我有 friend 報左esf 既enlish course, 但好貴下....有冇其他推介呀?? tks

急, 有無人知個本' number' 薄使唔使做, 我個仔話唔使, 我就就覺得很怪, 有無人話比我知使唔使做呀

moonychan,

你有無比阿仔讀拚音班, 可令佢聽多啲, 講多啲英文, 好有用

原帖由 moonychan 於 09-9-22 00:20 發表
我 friend 仔仔岩岩 in 完英華.

大至係, 比份 pizzle 佢地砌, 會用英文 & 普通話同佢地傾計.....

好擔心. 因為我仔仔好小用英文....開始頭痕, kv 既英文環境真係唔係咁強. 邊種形式既英文班岩上呢?? 我有 friend  ...

macky

3本功課, daniel都做晒呀。

併音佢學過,佢唔係太like.....返來完全冇聽佢講過學過既野.

moonychan,

原來我仔有做, 是我自己攪錯了, 近來好似各位媽咪都好忙, 無咩回應

其實我個仔學拼音, 我都覺得他好像學不到什麼, 不過我比他繼續, 等佢聽多些, 講多些

原帖由 moonychan 於 09-9-22 22:44 發表
macky

3本功課, daniel都做晒呀。

併音佢學過,佢唔係太like.....返來完全冇聽佢講過學過既野.

原帖由 mackyfungng 於 09-9-23 21:59 發表
moonychan,

原來我仔有做, 是我自己攪錯了, 近來好似各位媽咪都好忙, 無咩回應

其實我個仔學拼音, 我都覺得他好像學不到什麼, 不過我比他繼續, 等佢聽多些, 講多些

...
見到你地都開始討論揾小一,真係有D頭痛,不過我嗰個係囡所以同你地個方向唔同,現在開始一日有三樣功課,曼琦so far 都 handle 到,不過有時又扭吓計,又話要休息,又
唔可以安排放咗學後的課外活動,如果唔係真係好趕。

都幾忙下.....

一日3本功課就"梗"嫁喇, 我仲要比daniel做enopi功課, 雖然佢唔抗拒, 但都要tumtumtum才ok.....

我仔寫既字都唔夠靚, 有時比miss wu "圈", 冇星星呀.....佢係左手寫字的, 我都教唔到佢......

Mankeimana,

你有無比囡囡返早上興趣班, 我仔而家都有兩日學 drawing 及 phonics, 暫時都ok, 你有無報QQ club 其他班呀?

moonychan,

你個仔左手寫字, 甘你咪好難教佢, 有無唸過幫佢改右手寫呀

原帖由 ManKeimama 於 09-9-23 23:06 發表
見到你地都開始討論揾小一,真係有D頭痛,不過我嗰個係囡所以同你地個方向唔同,現在開始一日有三樣功課,曼琦so far 都 handle 到,不過有時又扭吓計,又話要休息,又
唔可以安排放咗學後的課外活動,如果唔係真係 ...

macky

冇呀, 由bb起都係左手呀, 有d做幼師既friend話唔洗改, 但又有d人話迫佢改....結果, 個仔自己話佢右手寫字唔係字, 所以唔肯用右手.....@_@

我今日去左另一個站頭上校車, 見到個媽咪,傾開, 佢同女女報左 esf (英基) 既英文班. 其實我另一d friend都有報呢個, $160一小時, 但有 d 班係3個鐘一堂, 即係 $480堂 (3hr), 一個月都接近2千. 你地有冇聽過呢個英文班呀??

我知佢地有英文班, 好似係九龍塘返, 不過唔知好唔好, 不過3 hr 小孩會唔會好 tired,  我暫時都係比個仔係Macmillen 讀拼音算, 其他英文班唔唸住

原帖由 moonychan 於 09-9-24 21:29 發表
macky

冇呀, 由bb起都係左手呀, 有d做幼師既friend話唔洗改, 但又有d人話迫佢改....結果, 個仔自己話佢右手寫字唔係字, 所以唔肯用右手.....@_@

我今日去左另一個站頭上校車, 見到個媽咪,傾開, 佢同女女報左 esf ( ...

‹ 上一主題|下一主題