用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才書院家長分享站 (2009-2010學年)
樓主: edea
go

優才書院家長分享站 (2009-2010學年) [複製鏈接]

因G1時錯過了報名日子,我囝囝由G1學期末以後備加入小童軍,現已升為幼童軍了。小童軍不用穿着正式童軍制服,但要穿隊服(是T-shirt款式)。幼童軍則要穿正齊正式幼童軍制服。

小童軍的活動,曾包括參觀飛行總會、消房局、警署等,又有公園定向,野外活動,宿營等等,我囝囝非常喜歡。小童軍需要考進步章,不過不太記得詳情。

原帖由 SumSumBB 於 09-10-31 18:43 發表

AFSL2007,

多謝你的資料!
請問你的小朋友是小童軍嗎?唔知小童軍領袖是GT的老師,還是童軍總會派來的呢?有家長義工嗎?我以前做過幾年童軍領袖(不過是女童軍),都可以幫下手執頭執尾的。 ...

hello 各位優才家長

囝囝將會是優才的一份子,想請問大家對老師有何評價?
會否主動找你們,傾傾子女日常在校所遇到的事情/問題嗎?
如果有事,怎樣聯絡老師?謝謝大家!

醒目開學勳章

原帖由 leahchang 於 09-11-4 10:40 發表
不用客氣,就在去年,囡囡入小一前我也有很多不明白的地方,多虧這邊的家長提供很多資料,有時覺得好像是自己要上小學一樣,又期待又担心~也的確在這二個月裏,孩子遇到很多不同的情緒問題,老師同學和時間作息全都改變,所以或多或少是會有些小問題,很慶幸在這方面,在老師.家長的注意下,都很快的順利解決~
我覺得優才的老師是很重視每位小朋友和家長的,很開心囡囡選到一間適合自己的學校~

AFSL2007, leahchang,

多謝你們的回應,我對於仔仔的小學生活都是又期待又担心,好開心認識大家,也感到很幸運仔仔可以入讀優才,日後請多多指教!:)

醒目開學勳章

22 直 資 校 獲 批 調 整 學 費

(星島日報報道)在金融海嘯影響下,不少直資學校決定凍結學費,但二十所直資學校申請逆市加費,大部分加幅不高於百分之七,另有兩所學校申請減費。當局已批准有關學校的調整學費申請,部分學校加幅逾一成。

教育局昨公布,今年接獲二十二所直資學校調整學費的申請,其中十九所學校申請加費、兩所學校申請減費,另有一所學校申請於不同級別減費及加費。當局在考慮各學校所提理據及財政情況,批准全部調整學費申請。當局強調已要求直資學校申請加費前,諮詢家長意見及詳細解釋原因,以增加透明度及問責性。另外,直資學校須把學費總收入最少一成撥作學費減免之用,為有需要學生提供資助。
唔知GT來年的學費會加幾多呢?

好似每月學費由G1時2400元到現在G3時2800元,明年暫時沒有資料。

原帖由 SumSumBB 於 09-11-7 12:24 發表
22 直 資 校 獲 批 調 整 學 費

(星島日報報道)在金融海嘯影響下,不少直資學校決定凍結學費,但二十所直資學校申請逆市加費,大部分加幅不高於百分之七,另有兩所學校申請減費。當局已批准有關學校的調整學費申請,部分學校 ...

好似响過去4、5年, 淨係响舊年加過一次學費; 明年會唔會調整, 就未收到風。

原帖由 AFSL2007 於 09-11-11 13:09 發表
好似每月學費由G1時2400元到現在G3時2800元,明年暫時沒有資料。

中天英, kiss'bb, SumSumbb,

Please check pm!

原帖由 中天英 於 09-11-12 01:35 發表
好似响過去4、5年, 淨係响舊年加過一次學費; 明年會唔會調整, 就未收到風。
最好就唔好加啦。:lol

醒目開學勳章

今朝咁冷,但我見幾個GT小學生只穿上學校的綠色外套/棉褸,夠暖嗎?
GT可否讓學生穿自己的羽絨?如果可以的話,可以穿甚麼顏色呢?

十五度以下可穿着自己的大褸或羽絨,好似沒有顏色限制。其實綠色外套內有拆除式背心羽絨,可以保暖。

原帖由 SumSumBB 於 09-11-18 18:19 發表
今朝咁冷,但我見幾個GT小學生只穿上學校的綠色外套/棉褸,夠暖嗎?
GT可否讓學生穿自己的羽絨?如果可以的話,可以穿甚麼顏色呢? ...

請問各位家長,課後活動有沒有校車接送?

醒目開學勳章

原帖由 AFSL2007 於 09-11-19 12:35 發表
十五度以下可穿着自己的大褸或羽絨,好似沒有顏色限制。其實綠色外套內有拆除式背心羽絨,可以保暖。

原來件綠色外套內有拆除式背心羽絨,個設計又幾好喎!

小兒雖不是搭校車,不過好像課後活動(不包括才華班)是沒有校車接送的。

原帖由 woodylam 於 09-11-19 15:16 發表
請問各位家長,課後活動有沒有校車接送?

王國長老

今朝帶小墨魚去英文朗誦,計埋小墨魚一共三個優才三年級生。三個女生之中有兩個得第三名(小墨魚冇獎),但我都好為優才開心。Thank you Mr. Geiger.

王國長老

今朝帶小墨魚去英文朗誦,計埋小墨魚一共三個優才三年級生。三個女生之中有兩個得第三名(小墨魚冇獎),但我都好為優才開心。Thank you Mr. Geiger.

原帖由 edea 於 09-11-23 12:59 發表
我個女今日都去普通話朗誦,得82分,無獎。 另一位同學得85分,得第三名。

王國長老

軍女係咪第一次朗誦? 小朋友唔驚都值得鼓勵啦. 咁多人睇住, 大人都騰雞, 小朋友其實叻過我地好多啦. 上年同小一家長sharing我嚇到手汗濕晒又想去洗手間....

小墨魚得84(英文), 85既同學有第三, 所以我同佢講唔緊要啦, 差一分o者, 盡左力就得.

下星期小墨魚英文啦, 不過我出左去公幹

聽朝小墨魚會早會朗誦普通話, 坐定前面先.

軍女同小墨魚都好叻

我兩個仔就打死都唔肯上台表演既

原帖由 edea 於 09-11-23 12:59 發表

原帖由 edea 於 09-11-23 21:54 發表
軍女係咪第一次朗誦? 小朋友唔驚都值得鼓勵啦. 咁多人睇住, 大人都騰雞, 小朋友其實叻過我地好多啦. 上年同小一家長sharing我嚇到手汗濕晒又想去洗手間....

小墨魚得84(英文), 85既同學有第三, 所以我同 ...

阿仔今年派左去某大會堂參賽,原來要企o係台上朗誦
對住台下咁多人可以鎮定地完成真係好難得
比著我都一樣騰~~呀~~

醒目開學勳章

請問如欲參加校際朗誦比賽,難唔難入選?是否會有老師負責指導參賽的同學?

另外,請問初小(G1-G3)多唔多課外活動(放學後)?如果有,要留校至幾多點先放學?
‹ 上一主題|下一主題